Yurt dışı fuar organizasyonlarına verilen desteklerde daha önce 2 temsilciye yönelik olarak verilen destekler, stand alanının 50 metrekarenin üzerine çıkması halinde en fazla 3 kişiye çıkarıldı. Bugün itibarıyla yürürlüğe giren düzenleme çerçevesinde yurt dışı fuar organizasyonlarında 60'ın üzerinde katılımcı olması halinde, yüzde 25'lik üst limit aranmayacak. -Üretici veya imalatçı organizasyonlarının katılacağı yurt dışı fuar organizasyonlarında standda görevlendirilen 50 metrekarelik alana kadar en fazla iki temsilcinin, 50 metrekare üzerinde ise en fazla üç temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masrafları ile katılım bedeli esas alınarak hesaplanan destek tutarını aşmamak kaydıyla organizatöre ödenen fatura tutarının yüzde 75'i, genel nitelikli fuarlarda 10 bin dolarını, sektörel nitelikli fuarlarda 15 bin dolarını geçmemek kaydıyla ödenecek.
ANKARA (ANKA)- Yurt dışı fuar organizasyonlarına verilen desteklerde daha önce 2 temsilciye yönelik olarak verilen destekler, stand alanının 50 metrekarenin üzerine çıkması halinde en fazla 3 kişiye çıkarıldı. Bugün itibarıyla yürürlüğe giren düzenleme çerçevesinde yurt dışı fuar organizasyonlarında 60'ın üzerinde katılımcı olması halinde, yüzde 25'lik üst limit aranmayacak.
Para-Kredi Ve Koordinasyon Kurulu'nun Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ, Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde kurulmuş, ihracatçı birliğine üye şirket ile Türkiye'de yerleşik üretici ve imalatçı organizasyonlarının yurt dışı fuar organizasyonlarına iştiraklerine ve Bakanlık tarafından belirlenerek ilan edilen ve yurt dışında düzenlenen desteklenecek sektörel nitelikteki uluslararası fuarlar listesinde yer alan fuarlara bireysel katılımlarına ilişkin harcamalarının bu Tebliğin ilgili maddelerinde belirtilen miktar ve oranlar çerçevesinde Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu'ndan karşılanmasını amaçlıyor. Tebliğ kapsamındaki desteklerden Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde kurulmuş, ihracatçı birliğine üye şirket ile Türkiye'de yerleşik üretici veya imalatçı organizasyonları yararlandırılacak.
-KATILIMCI İLE ÜRETİCİYE-İMALATÇI ORGANİZASYONU TANIMLARINDA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ-
Tebliğ ile katılımcı ile üretici veya imalatçı organizasyonu tanımlarında değişikliğe gidildi. Buna göre katılımcı, tebliğ kapsamındaki yurt dışı fuar organizasyonlarına katılan veya Bakanlıkça belirlenerek ilan edilen ve yurt dışında düzenlenen desteklenecek sektörel nitelikteki uluslararası fuarlar listesinde yer alan fuarlara bireysel katılım sağlayan Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde kurulmuş, ihracatçı birliğine üye şirket ile Türkiye'de yerleşik üretici veya imalatçı organizasyonunu olarak tanımlandı. Üretici veya imalatçı organizasyonu ise aynı üretim dalında faaliyette bulunan üretici ve imalatçı şirketleri bir araya getiren ve temsil eden sektörel örgütlenmeler olarak ifade edildi.
Tebliğ ile yurt dışı fuar organizasyonlarına katılımcıların desteklenmesi ile ilgili 5. maddede değişikliğe gidildi. Buna göre Yurt dışı fuar organizasyonlarında, katılımcıların standlarında görevlendireceği 50 metrekarelik alana kadar (50 metrekare dahil) en fazla iki temsilcinin, 50 metrekare üzerinde ise en fazla üç temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masraflarının ve katılım bedeli esas alınarak hesaplanan destek tutarını aşmamak kaydıyla katılımcı tarafından organizatöre ödenen fatura tutarının yüzde 50'si destek kapsamında katılımcıya ödenecek. Daha önce metrekare sınırlamasına gidilmeden, görevlendirilecek 2 temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masraflarının ve katılım bedeli esas alınarak hesaplanan destek tutarını aşmamak kaydıyla katılımcı tarafından organizatöre ödenen fatura tutarının yüzde 50'si destek kapsamında katılımcıya ödeniyordu.
Yurt dışı fuarlara iştirak eden komple tesis imalatı, makine, yat imalatı, otomotiv ana sanayi sektöründeki ürünleri sergileyen katılımcıların fuar nakliye masraflarının destek kapsamında bulunmayan kısmının 10 bin dolarını geçmemek üzere yüzde 50'si, doğal taş, seramik, mobilya, otomotiv yan sanayi, elektronik, beyaz eşya, endüstriyel mutfak eşyaları, mücevherat ve halı sektöründeki ürünleri sergileyen katılımcıların fuar nakliye masraflarının destek kapsamında bulunmayan kısmının ise 6 bin dolarını geçmemek üzere yüzde 50'si katılım bedeline ilaveten desteklenecek. İlave nakliye desteği sınırlamaya tabi olmadan uygulanacak. Daha önce
yat imalatı sektöründe faaliyet gösteren katılımcıların fuar nakliye masraflarının destek kapsamında bulunmayan kısmının 10 bin dolarını geçmemek üzere yüzde 50'si de destekleniyordu. Tebliğ ile bu destek kaldırılmış oldu.
-SEKTÖREL DIŞ TİCARET ŞİRKETLERİ-
Katılımcının Sektörel Dış Ticaret Şirketi (SDŞ) olması durumunda, standda görevlendirilen 50 metrekarelik alana kadar (50 metrekare dahil) en fazla iki temsilcinin, 50 metrekare üzerinde ise en fazla üç temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masrafları ile katılım bedeli esas alınarak hesaplanan destek tutarını aşmamak kaydıyla organizatöre ödenen fatura tutarının yüzde 75'i, genel nitelikli fuarlarda 10 bin dolarını, sektörel nitelikli fuarlarda 15 bin dolarını geçmemek kaydıyla destek kapsamında SDŞ'ye ödenecek.Daha önce metrekare sınırlaması yapılmadan 2 temsilcinin katılımı destekleniyordu.
Katılımcının gen mühendisliği veya biyoteknoloji, uzay ve havacılık teknolojileri, ileri malzeme teknolojileri, nano teknoloji, teknik tekstil, yenilenebilir enerji, donanım, bilişim ve elektronik sektöründeki ürünleri sergilemesi durumunda standda görevlendirilen 50 metrekarelik alana kadar (50 metrekare dahil) en fazla iki temsilcinin, 50 metrekare üzerinde ise en fazla üç temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masrafları ile katılım bedeli esas alınarak hesaplanan destek tutarını aşmamak kaydıyla organizatöre ödenen fatura tutarının yüzde 75'i, genel nitelikli fuarlarda 10 bindolarını, sektörel nitelikli fuarlarda 15 bin dolarını geçmemek kaydıyla destek kapsamında katılımcıya ödenecek. Daha önce metrekare sınırlaması yapılmadan 2 temsilcinin katılımı destekleniyordu.
-ÜRETİCİ VEYA İMALATÇI ORGANİZASYONLARININ KATILACAĞI YURT DIŞI FUARLAR*-
Üretici veya imalatçı organizasyonlarının katılacağı yurt dışı fuar organizasyonlarında standda görevlendirilen 50 metrekarelik alana kadar (50 metrekare dahil) en fazla iki temsilcinin, 50 metrekare üzerinde ise en fazla üç temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masrafları ile katılım bedeli esas alınarak hesaplanan destek tutarını aşmamak kaydıyla organizatöre ödenen fatura tutarının yüzde 75'i, genel nitelikli fuarlarda 10 bin dolarını, sektörel nitelikli fuarlarda 15 bin dolarını geçmemek kaydıyla ödenecek. Üretici veya imalatçı organizasyonları, kiraladıkları standda sadece temsil ettikleri sektör veya sektörlerin genel tanıtımını yapacak, söz konusu alanda münferiden şirketlere ait ürünleri sergileyemeyecek. Daha önce metrekare sınırlaması yapılmadan 2 temsilcinin katılımı destekleniyordu.Ayrıca üretici veya imalatçı organizasyonuna yapılacak ödemelerde, katılım bedelinin hesaplanmasında her yurt dışı fuar organizasyonu için azami 36 metrekarelik alan esas alınıyordu.
-YURT DIŞI FUAR ORGANİZASYONLARINDA 60'INÜZERİNDE KATILIMCI OLMASI HALİNDE, YÜZDE25'LİK ÜST LİMİT ARANMAYACAK-
Tebliğin yurt dışı fuar oranizasyonlarına ilişkin organizatör faaliyetlerinin desteklenmesine ilişkin 6. maddesinde de değişikliğe gidildi. Buna göre yurt dışı fuar organizasyonlarında, Bakanlıkça görevlendirilen organizatör tarafından yurt dışı fuar organizasyonuna yönelik olarak Türk ihraç ürünlerinin, sektör veya sektörlerin veya katılımcıların, yurt dışı fuar organizasyonunun tanıtımı amacıyla yurt dışında gerçekleştirilecek tanıtım faaliyetlerine yönelik harcamalar, katılımcılara kiralanan metrekare cinsinden toplam fuar alanının katılım bedeli ile çarpımı sonucunda bulunacak tutarın yüzde 25'ini geçmemek üzere; yurt dışı fuarın genel nitelikli olması halinde 80 bin dolara kadar, sektörel nitelikli olması halinde ise 120 bin dolara kadar yüzde 75 oranında destekten yararlandırılacak. Yurt dışı fuar organizasyonlarında 60'ınüzerinde katılımcı olması halinde, yüzde25'lik üst limit aranmayacak.
Bakanlıkça belirlenerek ilan edilen ve yurt dışında düzenlenen desteklenecek sektörel nitelikteki uluslararası fuarlar listesinde yer alan fuarlara bireysel katılım gerçekleştirilmesi durumunda; katılımcının nakliye harcamaları, stand harcamaları, fuarın yetkili organizatörüne ödenen boş alan kirası ile katılımcıların standlarında görevlendireceği 50 metrekarelik alana kadar (50 lmetrekare dahil) en fazla iki temsilcinin, 50 metrekare üzerinde ise en fazla üç temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masraflarının yüzde 50'si, 15 bin dolarını aşmamak üzere ödenecek.
-SEKTÖREL NİTELİKLİ ULUSLARARASI FUARLARA İŞTİRAK-
Sektörel nitelikli uluslararası fuarlara iştirak eden komple tesis imalatı, makine, yat imalatı, otomotiv ana sanayi sektöründeki ürünleri sergileyen katılımcıların fuar nakliye masraflarının destek kapsamında bulunmayan kısmının 10 bin dolarını geçmemek üzere yüzde 50'si, doğal taş, seramik, mobilya, otomotiv yan sanayi, elektronik, beyaz eşya, endüstriyel mutfak eşyaları, mücevherat ve halı sektöründeki ürünleri sergileyen katılımcıların fuar nakliye masraflarının destek kapsamında bulunmayan kısmının ise 6 bin dolarını geçmemek üzere yüzde 50'si, hesaplanan destek tutarına ilaveten desteklenecek. İlave nakliye desteği birinci fıkrada belirtilen sınırlamaya tabi olmadan uygulanacak. Katılımcının Sektörel Dış Ticaret Şirketi (SDŞ) olması durumunda, nakliye harcamaları, stand harcamaları ve standında görevlendireceği 50 metrekarelik alana kadar (50 metrekare dahil) en fazla iki temsilcinin, 50 metrekare üzerinde ise en fazla üç temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masraflarının yüzde 75'i ile fuarın yetkili organizatörüne ödenen boş alan kirasının tamamı 15 bin dolarını aşmamak üzere destek kapsamında SDŞ'ye ödenecek. Katılımcının gen mühendisliği/biyoteknoloji, uzay ve havacılık teknolojileri, ileri malzeme teknolojileri, nano teknoloji, teknik tekstil, yenilenebilir enerji, donanım, bilişim ve elektronik konularında üretim yapması durumunda nakliye harcamaları, stand harcamaları ve standında görevlendireceği 50 metrekarelik alana kadar (50 metrekare dahil) en fazla iki temsilcinin, 50 metrekare üzerinde ise en fazla üç temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masrafları ile fuarın yetkili organizatörüne ödeyeceği boş alan kirasının yüzde 75'i, 15 bin dolarını aşmamak üzere destek kapsamında katılımcıya ödenecek.
Üretici ve imalatçı organizasyonlarının katılacağı sektörel nitelikli uluslararası fuarlar için, nakliye harcamaları, stand harcamaları ve standda görevlendirilen 50 metrekarelik alana kadar (50 metrekare dahil) en fazla iki temsilcinin, 50 metrekare üzerinde ise en fazla üç temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masrafları ile fuarın yetkili organizatörüne ödenen boş alan kirasının yüzde 75'i, 15 bin dolarını aşmamak üzere ödenecek.
İhracatının ülke ve pazar açısından çeşitlendirilmesi ve katılımcılarımızın hedef pazar olarak nitelenen ülkelere yönlendirilebilmelerini teminen her yıl belirlenen 15 hedef ülkede düzenlenecek fuarlara iştirak eden katılımcıların yüzde 50 destek oranına 20 puan ilave destek sağlanacak.
-YILDA İKİ DEFAYA MAHSUS YURT DIŞI SEKTÖREL FUARLARA KATILIMA DESTEK-
Katılımcının yılda iki defaya mahsus olmak üzere; Bakanlıkça (İhracat Genel Müdürlüğü) belirlenerek ilan edilen ve yurt dışında düzenlenen sektörel nitelikteki uluslararası prestijli fuarlara yurt dışı fuar organizasyonu kapsamında katılması durumunda, stand ve nakliye hizmetine ilişkin harcamaları, standında görevlendireceği en fazla 5 temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masrafları ile katılım bedeli esas alınarak hesaplanan destek tutarını aşmamak kaydıyla katılımcı tarafından organizatöre ödenen fatura tutarının yüzde 50'si, bireysel katılımlarda ise nakliye harcamaları, stand harcamaları ve standda görevlendirilen en fazla 5 temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masrafları ile fuarın yetkili organizatörüne ödenen boş alan kirasının yüzde 50'si destek kapsamında 50 bin dolarını geçmemek üzere katılımcıya ödenecek.
-DESTEKLERDEN YARARLANABİLMEK İÇİN ÜRÜNLERİNİ STANDARTLARINDA SERGİLEMELERİ GEREKECEK-
Katılımcıların, bu Tebliğde yer alan desteklerden yararlanabilmeleri için ürünlerini standlarında sergilemeleri gerekecek. Ancak, ürünlerini kendi tercihleri ile sergilememeleri ve görsel unsurlar ile katılım sağlamaları durumunda katılımcılar azami 36 metrekare üzerinden desteklenecek.
Tebliğin stand alanı ile ilgili 15. Maddesi yürürlükten kaldırıldı. Tebliğ bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.
(ANKA)
(HGS/ÖZK)