Baskıdan sonra fikse edilen kumaşlar, baskı patında bulunan kıvamlaştırıcı, kimyasal maddeler ve fikse olmayan boyarmaddelerin uzaklaştırılması amacıyla sabunlama ve durulama işlemlerine tabi tutulurlar. Ard işlemler, haslıkların iyi bir düzeyde olması, renk tonlarının son halini bulması açısından şarttır.
Baskıların yıkanması, genellikle geniş en yıkama makinelerinde yapılır. Halat yıkama, lekelenme açısından tercih edilmez. Ayrıca, baskıda kullanılan pat maddelerinin iyice şişerek kumaştan ayrılır hale gelmesi için; ara hava pasajı, bol flottede muamele ya da çok etkili püskürtme gereklidir.
Pigment baskılar, boyarmadde life bir binder ile bağlandıktan ve pat olarak kumaşa sertlik-kabalık vermeyen emülsiyon patları ve sentetik kıvamlaştırıcılar kullanıldığından yıkamaya tabi tutulmazlar.
Baskı Hatalarına Neden Olan Etkenler Nelerdir?
-
Baskıcının ilgi ve yeteneği, iş konsantrasyonu.
-
Baskı patlarının içeriği ve hazırlanması, boyarmaddenin ve diğer kimyasalların yeterli çözülmesi, filtrelenmesi, pata ilave sırasının doğru yapılması.
-
Uygun haslıklarda boyarmadde seçimi.
-
Baskılık kumaşın türü, yeterli ön işlermlerden geçip geçmediği. Örneğin; hidrofil derecesi, tüylülük durumu, herhangi bir kimyasal veya tensid içerip içermediği.
-
Şablonun desen ve kumaşa göre doğru incelikte seçimi.
-
Desen raport ayarlarının doğruluk ve hassaslığı.
-
Rakle raport ayarının doğruluğu.
-
Blanketin pürüzsüz bir yüzeye sahip olması, sertliği.
- tekstilsayfasi.blogspot.com