Tekstil makineleri sektöründe 25 yıllık bilgi birikimi ve tecrübeye sahip olan Ali Çakıcı, 2015 yılının başında yeni bir yapılanmaya gitti. Yeni yapılanma neticesinde Canlar Mekatronik A.Ş. adı altında hizmetlerine devam edeceklerini belirten Ali Çakıcı, tekstil terbiye ve finisaj makine sektöründe zirveyi hedeflediklerini ve dünya standartlarında hizmet vereceklerini söyledi. Ali Çakıcı liderliğindeki Canlar Mekatronik A.Ş., tecrübeli yöneticileriyle, ekibindeki nitelikli eleman ve mühendis sayısını arttırarak kısa sürede 150 çalışana ulaşmış bulunuyor. Üretim aşaması için de yeni üst donanımlı tezgah ve otomasyon sistem yatırımlarını çok hızlı bir şekilde gerçekleştiren firma, üretim kapasitesini yaklaşık 2 katı na çıkarmıştır. Kalitesini ispatlamış olduğu makinalarında özellikle yurt dışı pazarlarını daha da güçlendirerek devam eden Canlar Mekatronik A.Ş. değerli müşterilerine her zaman en kaliteli, en sorunsuz ve servisinde en hızlısı makinaları üretmeye devam edecektir. Canlar Mekatronik A.Ş. Genel Müdürü Fethi Özkök, yeni yapılanma çalışmaları hakkında sorularımızı cevaplandırdı.
Firmanızın önümüzdeki süreçte hedefleri nelerdir?
“Nihai hedefini koşulsuz müşteri memnuniyeti olarak belirleyen Canlar Mekatronik, geleceğe dönük tüm yatırımlarını bu doğrultuda şekillendirmiştir. Canlar Mekatronik olarak, kumaş boyama makinası, ram, kurutma gibi finisaj makinaları imalatı gerçekleştiren şirketimizde, üretim anlayışımızda baz aldığımız öncelikli detaylar enerji verimliliği ve pazar ihtiyaçlarına cevap verebilecek makinaları üretmektir.”
Yeni yapılanma ile birlikte firmanızdaki yeni gelişmelerden ve üretim bandınızdan bahseder misiniz?
“Yeni yapılanma ile birlikte personel sayımızda yaklaşık % 130’luk bir artışa gittik. Pazar ihtiyaçlarına hızlı cevap verebilmek için Ar-Ge departmanımızdaki nitelikli mühendis sayısını arttırdık. Yeni alınan üst donanımlı tezgahlar ile üretim bandını robot otomasyon ile destekleyip iş gücü miktarını yaklaşık 2 katına çıkardık. Boyama makinalarımızda var olan güçlü pazar payımızı, finisaj makinalarında da ürettiğimiz kaliteli ve üst donanımlı makinalarla arttırmış bulunuyoruz.”
Sektöre sunmuş olduğunuz ürünlerle, tekstil üreticilerine nasıl bir katkı sağlıyorsunuz?
“Üzerine yeni teknolojiler katarak geliştirmeye devam ettiğimiz tüm makinalarımızda gerek proses süresi, gerek enerji harcaması, gerekse proses kalitesi açısından müşterilerimize en iyi makinaları sunmaya devam etmekteyiz. Su kullanım oranlarındaki sağladığımız düşük değerler ile, buhar ve kimyasal madde kullanımı da doğrudan aşağılara inmekte, Elektrik tüketimleri de rakiplerimize göre % 20 daha aşağılarda kalmaktadır. Sağlanan bu avantajlarla, kısa proses sürelerine ve düşük tüketim maliyetlerine ulaşılarak makine yatırım maliyetlerinin kısa sürede karşılanması sağlanmaktadır.”
Çevre ve insan sağlığı konusunda yapılması gerekenler nelerdir? Sürdürülebilirlik sizin için ne ifade ediyor?
“Yola çıkarken ana esaslarımızdan biriside çevre ve insan sağlığı bilinciydi. Yarınımız olan çocuklarımıza, gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakmak için doğaya duyarlı, enerji kaynaklarını verimli kullanan makineler üretmekteyiz. Kendi çalışanlarımız için de iş güvenliğinin gerektirdiği önlem ve koşulların gerekliliklerini yerine getirmekteyiz.”
Önümüzdeki süreçte sektörümüzü nasıl değerlendiriyorsunuz?
“Sektörümüz artan talepler doğrultusunda her geçen gün büyümektedir. Bu büyüme de beraberinde rekabeti arttırmaktadır. Rekabetin artması kaliteyi de ön plana çıkarmaktadır. Bildiğiniz üzere ülkemiz tekstilde tüm dünyada kalitesini ispatlamıştır. Aynı şekilde tekstil makinalarında da bu kalite bilinirliği tüm dünya pazarında kabul görmeye hızla devam edecektir.”
İlave etmek istediğiniz başka konu varsa ekleyiniz.
“Son olarak eklemek istediğimiz ITMA 2015 Milano’ da yer alıyoruz. ITMA’ yı tekstilin olimpiyatı olarak kabul ediyoruz. Bizde bu büyük organizasyona çok kapsamlı şekilde hazırlanıp, tekstil dünyasına, makinelerimizdeki en son yenilikleri tanıtacağız. Eminiz ki bu yılki ITMA’ da Türk makine sektörünü başarı ile temsil edeceğiz.”
HT KUMAŞ BOYAMA MAKİNASI
Günümüz boyama ve finisaj sektörünün gereksinimleri göz önüne alınarak geliştirilmiş olan kumaş boyama makinesi tüp ve açık en formdaki pamuk, sentetik ve karışık elyaftan yapılmış kumaşların, kasar, boyama ve yıkama işlemlerini ürün kalitesinden ödün vermeden minimum enerji ve su sarfiyatıyla gerçekleştirmektedir.
HT BOBİN VE ELYAF BOYAMA MAKİNASI
Bobin ya da elyaf formundaki pamuk, polyester, pamuklu polyester, akrilik, naylon, yün gibi materyallerin kasar, boyama ve yıkama işlemleri için dizayn edilmiştir. Kısa proses süresi ve sağladığı enerji tasarrufu sayesinde işletme maliyetlerinin düşürülmesi açısından önemli avantajlar sunan bir teknolojiye sahiptir.
FİKSE VE KURUTMA RAMÖZÜ
Sektörün gereksinimleri ve günümüz enerji maliyetleri göz önüne alınarak dizayn edilen yüksek performanslı kurutma ve fikse ramözü yatırım ve bakım maliyetlerini minimum seviyede tutarken, maksimum üretim kapasitesi ve yüksek kalitede üretim sağlar. Yoğun Ar-Ge çalışmalarımız neticesinde ortaya çıkan hava sirkülasyon sistemi sayesinde hassas örgü ve dokuma kumaşların rahatlıkla işlem görmesini sağlar.
SERBEST VE EGALİZE KURUTMA MAKİNASI
Tüp ve açık en örgü kumaşların çekmezlik ve tansiyonsuz kurutma işlemleri için tasarlanmış çok yönlü bir terbiye makinesidir. Fan, hava kanalı, düze ve benzeri makine ekipmanlarının hava akışını en kusursuz şekilde yönlendirmesi; makine tasarım, izolasyon ve ısıtma sistemlerinin enerji kayıplarını minimuma indirecek şekilde dizayn edilmesi sayesinde yüksek kalite ürün elde edilirken üretim maliyetlerinin minimize edilmesine olanak sağlamaktadır.
AÇIK EN FULARLI TÜP KESME MAKİNASI
Boyama veya yıkama prosesinden çıkan ıslak tüp formundaki kumaşın açık en formuna getirilip fularda sıkılarak pastallanmasını sağlar. Ayrıca açık en formundaki ıslak kumaşın fularda sıkılarak pastallanmasını sağlar. Aynı hat üzerinde kesme, sıkma ve pastallanma işlemlerini yapması açısından üretim kapasitesini optimum oranda arttırmasıyla birlikte aynı zamanda proses sürelerinde ciddi tasarruflar sağlar.
TUMBLER KURUTMA MAKİNASI
Örgü kumaşların düşük sıcaklıkta kurutularak çekmezlik değerlerinin iyileştirilmesini, kadife kumaşların elyaflarını şişirilerek kumaşa canlılık kazandırılmasını ve ayrıca iyi bir tıraşlama kalitesi alabilmek için gerekli ön işlemin tamamlanmasını sağlayan bir kurutma makinesidir.
.tekstilteknik.com