Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Dokuma Konfeksiyonu

AMBALAJLAMA MAKINESI
 
Gömlek, tisört, iç çamasiri, yatak çarsafi gibi ürünlerin paketlenmesinde kullanilan makinelerdir.
Katlanmis olan ürünler seri sekilde makineden geçirilip paketlenirler. Ambalajlama makinesi kullanilarak bitmis konfeksiyon ürünlerinin paketleme isleminde yüksek verim saglanir. 
 
ASKILI TASIMA SISTEMLERI
 
Konfeksiyon isletmelerinde seri üretimde giysi parçalarinin bir üretim bölümünden digerine askida tasindigi sistem.
 
BANT YERLESTIRME APARATI
 
Bir kumas üzerine (kenara veya ortaya) bant yerlestirilerek dikilmesinde kullanilan aparat.
 
 
 
 
BILYALI BASKI AYAGI 
 
Ayak tabanina bilyalar yerlestirilmistir. Bilyalar çalisma sirasinda kumasin düzgün sekilde beslenmesini saglar. Bilyali baski ayaklarinin dezavantaji uzun zaman çalisildiginda çerçevede olusan tozun bilya yataklarina dolarak çalismasina engel olmasidir.
 
BIRIT VE KEMER KÖPRÜSÜ ÇEVIRME APARATI 
 
Dar verev veya düz parçalari diktikten sonra çevirmek amaciyla kullanilan, yaklasik 25,5 cm. boyutunda bir ucunda çengel ve kilidi, diger ucunda yuvarlak delikli sap bulunan sert telden yapilmis aparat.
Kadin iç giyim esyasi askilarini, kravat kusaklarini, bant veya birit olarak kullanilan dar verev veya düz parçalari açmak için kullanilir. Ayrica elbise süsleri yaparken verev parçayi kordlu verev tüpün içinden geçirmede ve biz yerinede kullanilir.
 
 
BIYE KESME MAKINESI, SERIT KESME MAKINESI
 
Serit kesme makineleri baglama ve dekoratif amaçli serit uzunluklarini kesmek amaciyla dizayn edilmistir. Serit kesicilerin iki çesidi vardir:
- En kesiciler: Bir top kumastan enine serit keser. En kesicilerin spiral kesim ve uzunlamasina kesim olmak üzere iki sekli vardir.
 
- Boy kesicileri: Uzunlamasina kesici, serit rulosunu kumas boyunca keser. Biye, pervaz veya süsleme için yapilan seritler düz, çapraz veya verev doku yönüne sahip olabilir. Dokuma serit genellikle düz yada verevdir. Verev doku yönlü seridin 450 ‘ lik vereve pareler olarak kesilir.
 
BIYE TAKMA APARATI
 
Biye geçirme aparatlari; A) Bir kenari kivirmali biye geçirme aparati.
B) Iki kenari da kivirmali biye geçirme aparati. 
 
BUHAR ISITMALI PRESLER 
 
Bir ayak pedali ve tutamak ile hidrolik ve pnömatik olarak isletilen, karsilikli alt ve üst yataktan olusan isi, nem, basinç ve sogutma etkisiyle telali giysilere kalici form veren düz yada kavisli çok çesitli sekillerde olan presler.
 
 
Buhar isitmali preslerde sicaklik, buharin yardimi ile elde edilir. Islem 0,5 MPa’lik basinç ve 130 – 1400 C arasindaki sicaklikta düzgün buhar ile gerçeklestirilir. Buhar, silikonlu kanvaz veya drill kumasla kapli her iki yataktan veya üstten verilir. Buhar presi asagida verilen islemleri uygulamak için kullanilir: Giysinin belirli bir bölümünü ütülemede kolaylik saglamak, bitmis giysiye sekil vermek, düzgünlestirmek, ve bedene oturmasini saglamak, giysi parçalarini, birlestirme islemlerinin iyi yapilabilmesi için düzgünlestirmek ve sekil vermek amaciyla, strayhgarn kumaslarin buharlanmasi ve ütülenmesi, yün kumaslarin kullanilmasindan önce çektirilmesi için, giysilerde kat izleri ve pileleri ütülemek için, giysilerin yüzünü ve tersini ayni anda ütülemek için.
Ütülemede sicaklik ayari, makinenin kapali oldugu süre veya uygun ütü kaplamasiyla gerçeklestirilir. 
 
BÜZGÜ AYAGI 
 
Giysi parçasini sabit miktarda büzen, tek bir kumas parçasini büzmek için kullanilabildigi gibi tek islemde bir farbayi büzerek baska bir kumas parçasina dikmek içinde kullanilabilen ayak.
 
 
 
CEP KIVIRMA APARATI 
 
Degisik ölçülerde ve sekillerdeki cepleri hizli ve düzgün bir sekilde kivirmada kullanilan aparatlar.
Cep kivirma aparati kullanildiginda; isçilik zamani azalir ve daha kaliteli üretim gerçeklestirilir.
 
 
ÇENTIK ALETI ( ELEKTRIKLI )
 
Özellikle örme, yünlü, gevsek dokunmus ve hacimli kumaslarda kullanilan çentik atmaya yarayan elektrikle çalisan alet. Elyafin akip çentigin görünmeme durumunu önlemek için çentik açici biçak elyafi hafifçe yakmak için isitici eleman tasir.
Elektrikli çentik aletinin; kontrol salteri ve el tutamagi bulunan bir koruyucu içindeki isitma elemanina bagli tel seklinde biçagi vardir. Biçagin daglama hareketi yanik izine benzeyen sinirli derinlikte çentik olusturur. 
Bu aletler termoplastik elyaf veya bazi astarsiz giyim esyasinin kesiminde kullanilmaz.
Sicak ve soguk çentikleme için farkli modeller vardir.
 
 
ÇENTIK ALETI ( ELLE ÇALISAN )
 
Özellikle sik dokunmus kumaslarda kesim kenarlarina yiv seklinde çentik olusturmak için kullanilir. Bir tabana bagli yayi geri atma pistonuna baglanmis düz biçakli alettir.
 
 
Kumas katinin altina ittirilen bir ayak üzerinde hareket çubugu içinde hareket ettirilen çit biçagi tutturulur.
Alet basinin üzerinde elle bastirilarak çit biçagi kumas katinin içinden asagi dogru itilir ve kumas uygun yerinden çentiklenir. 
Çit aleti ile yapilan islemde bant biçaginin yardimi ile yapilan çit atma isleminin tersine, kesim parçasinda tüm kumas kati yüksekligi boyunca sabit devamli düzgün yapida çentik elde edilir.
 
ÇENTIK ZIMBASI, ÇIT ZIMBASI
 
V seklinde veya degisik sekillerde kagit sablonlarin ve karton kaliplarin kenarina dar çentik açan el aletidir 
 
 
ÇEVIRME APARATI ( DÜZ )
 
Giysi parçalarinin dikilip çevrilmesinden sonra köselerini açmakta kullanilan, genellikle 10 cm. boyunda ve 2,5 cm. eninde, bir ucu yuvarlak diger ucu sivri, ince tahtadan veya plastikten yapilmis alet.
Yakalar, cepler, kol agizlari, kemerler, kusaklar ve astarlanmis giyim esyalarinin köselerini açmak ve düzeltmek için kullanilir. Ütü isleminde yardimci olarak kullanilabilir. 
 
 
ÇEVIRME APARATI ( NOKTA VE TÜP )
 
Yakalarin kol agizlarinin, ceplerin ve klaplarin uçlarini, ilmekler ve askilar için yapilmis kumas hortumlari, kemer ve kusaklari çevirmek için kullanilan egri kollarla tasarimlanmis, yaklasik 6,5 mm. Çapinda, bir kolu nokta biçiminde biten, digeri ise kör uçlu madensel masadir.
 
 
ÇITÇIT ZIMBASI
 
Giyim esyasina dikilmeyen kancali çitçitlari geçirmede ve kancali çitçitlari tamir etme veya degistirmede kullanilan, karsit çenelerinden birine sivri uçlu plaka ve digerine duylu plaka geçirilmis olan, kerpeten gibi hareket eden yayli mihvere menteselenmis alet.
 
Çitçitin dekoratif yüzeyini korumak için, çitçit zimbasinin sivri uç ve duylu plakalari kauçuk disklerle kaplanabilir.
 
 
DELIK ZIMBASI
 
Bir çenesine monte edilmis kremayer dislisi ile kontrol edilen boyut seçici zimbasi ve öbür çenesinde yassi plaka bulunan kerpeten gibi yayla hareket eden mihvere menteselenmis alet.
Kemerlerde toka dilinin geçecegi delikleri açmak , iliklerin gözlerini kesmek ve ya kenara serit geçirmek için derilerde ve yapay derilerde kullanilir.
 
 
DÜGME AYAGI
 
Kalipli dökülüp tek parça olarak veya iki parçali üretilip sonra birlestirerek olusturulan dügmelerin dikis gözü bulunan alt parçasina dügme ayagi denir.
 
 
 
 
DÜGME DIKME MAKINELERI
 
Düz dikis veya tek iplikli zincir dikis yapan, çesitli giysilere dügme dikmek amaciyla kullanilan makineler. Dügme dikme makinelerindeki degiskenler; dügmenin tipi, büyüklügü, sekli, deliklerin sayisi, yerlesim sekli, dikim sekli, dikis tipi ve dikis sayisidir. Dügme kavrayicinin tasarimi dügmenin büyüklügü ve sekline göre saptanir. Dikim sekli ise dügmenin ayakli veya sapli olup olmadigina ve delik sayisina göre ( bu delikler pareler veya kesisen hatlar üzerinde olabilirler )
 
Dügmeler degisik yapilarda olabilir; kalin kumaslardan yapilan giysilerde dügmeler yassi olursa iliklendikleri zaman dügmenin arkasinda giyim esyasinin kalinligini alabilecek bir iplik çikintisi yapmak gerekir. Bu özellik dkis islemi sirasinda dügmenin üstünde bir aralik olusturma parmagi ile saglanabilir. Ayakli dügmeler dikis sirasinda yan tarafindan kavranir ve igne alternatif olarak giyim esyasina, sonra ayak deligine ve ondan sonra tekrar kumasa geçer.
 
 
 
ETIKETLE NUMARALAMA MAKINELERI, NUMARATÖR ( METO MAKINESI )
 
Kesim parçalarini isaretlemek için kullanilan etiketler serimdeki kat sayisi, kesim numarasi, demet numarasi, beden numarasi ve bir demetteki kesilmis toplam beden sayisi gibi bilgileri içerir.
 
 
Bu aletlerin kullaniminda is safhalarinin anlamli sekilde birlestirilmesine, örnegin kesim plan aktarimi ile kesim planinda bulunan bir giysi ürününe ait kesim parçalarinin isaretlenmesine, dikkat edilmelidir.
 
 
Isaretlemenin basit bir sekli el numaratörü ile gerçeklesir. Bu numaratör ile yapiskan etiketler kesilmis giysi parçalarina baski ve yuvarlama hareketi ile tutturulur is yerinde yapilan arastirmalar, numaratör gibi elle etiketleme aletlerinin, devamli çalismaya uygun olmadigini göstermistir. Çünkü bedene tek yönlü yüklenilmesine yol açmaktadirlar. Bu isaretleme yönteminde, çalisan kisinin hizi dogrudan islemin hizidir.
Numaratörlerin yerine etiket makineleri kullanilabilir. Etiket makinesinde etiketler, giysi parçasina dikilerek veya sicaklik ve basinç yoluyla otomatik olarak tutturulur. 
Bu makinelerde, üreticiler tarafindan verilen etiketleme hizi dakikada yaklasik 130 etikettir. Ancak efektif çalisma hizi daha düsüktür ve büyük ölçüde çalisma alaninin optimizasyonuna baglidir.
 
 
FERMUAR AYAGI
 
Mafsalli yad sabit sekilde olabilen, dar ayak sekillerindeki baski ayaklari. Fermuar dikiminde kolaylik saglamak ve düzgün dikis elde etmek amaciyla kullanilir.
 
FERMUAR AYAGI ( GÖRÜNMEZ FERMUARLAR IÇIN OLUKLU )
 
Giysiye görünmez fermuar uygulamak için kullanilan, igne yariginin sol ve saginda tünel açiklari bulunan, plastik veya metalden, genis kaidesi ile basinç olusturan ayak. Baski miline baglanmasi için mihveri vardir.
 
FERMUAR AYAGI ( GÖRÜNMEZ FERMUARLAR IÇIN RULOLU)
 
Giysiye görünmez fermuar uygulamalarinda kullanilan, fermuar halkasini igne açikliginin sol veya sagina beslemek için ön üst tarafinda oluklu rulo bulunan, üzerinde makineye baglanmak için mihveri olan genis kaideli fermuar ayagi.
Ayaktaki rulolu oluk, spiral veya disleri dik tutmak ve fermuari pozisyona sokarak sik dikis yapilmasini saglamak için tasarlanmistir.
 
 
FERMUAR AYAGI ( IKI PARMAKLI )
 
Igneye yer saglamak için üst bölümünde dairesel açikligi bulunan ve menteseli olabilen, dar iki parmakli kasideye sahip madensel baski ayagi tipi. Özellikle agir kumaslarda, patlete fermuar takma isleminde, fermuar disleri veya spiralin yüksek olan kenarina yakin dikis yapabilmesine olanak saglamak için kullanilir.
 
 
FERMUAR AYAGI ( SOL VEYA SAG AYARLANABILIR )
 
 
Ortalanmis, kapakli veya patlete fermuar uygulamalarinda kullanilan, iki tarafi çentikli, tek parmakli, sert basinç olusturan ve ayarlanabilir yatay kayma çubuguna bagli bir mihveri olan fermuar ayagi. Fermuar disleri veya spiral hattinin kenarina yakin yerde dikis yapabilmeye, fermuar konstrüksiyonunun ayni yönde her iki tarafinin da dikilebilmesine olanak saglar. 
 
FERMUAR AYAGI ( TEK PARMAKLI )
 
Fermuar disleri veya spiralin yukari kalkik kenarina yakin dikis yapilmasina olanak saglamak ve benzeri fermuarsiz yukari kalkik kenarlara çima dikisi çekmek, ortalanmis fermuar uygulamalarinda ve patlet önüne fermuar takmak için kullanilan fermuar ayagi.
 
 
Igneye yer saglamak için çentikli menteseli veya tek sol ya da sag parmakli kaideli olan bu tip baski ayagi; baski miline baglanmak için mihverli olarak yapilmistir.
Belirli bir sinif ve tip makineye takilarak, sag veya kenara dikis yapmak üzere igne yarigi sagda veya solda olacak sekilde tasarimlanir.
 
FIKSAJ PRESLERI, TELA YAPISTIRMA PRESI
 
Tekstil yüzeyi ile telalarin birlestirdigi; çesitli etki biçimi, verimlilik ve yapiya sahip basit masa presinden, otomatik prese kadar olan türleri içeren presler.
 
 
 
Teknik yapi açisindan ikiye ayrilir.
1- Otomatik tela yapistirma presleri: Bu makinelerde basinç etkisi sonsuz bant biçiminde dönen iki silindir üzerinde gerçeklesir.
2- Kesintili çalisan plakali presler: Karsilikli ve sirayla çalisan iki hareketli fiksaja sahip preslerdir.
 
 
GÖMLEK PATI KIVIRMA APARATI
 
Gömlek patlarini degisik ölçü ve sekillerde kivirmada kullanilan aparatlar. Pat kivirma aparati ile islem hizli ve kaliteli bir sekilde yapilabilir. 
 
 
HIDROLIK TELA YAPISTIRMA PRESI
 
Tela yapistirma isleminde yüksek baski elde etmek amaciyla kullanilan preslerdir. Hidrolik preslere; gömlek yaka ve mansetlerinde kirisiksiz, kaliteli bir yapistirma saglanir.
 
 
ILIK MAKASI
 
Otomatik makinede açilmayan iliklerin içini yarmak için kullanilan, göbeginden belirli bir uzaklikta kesici biçagin kesme mesafesini ayarlayan somun ve civatasi bulunan, özel kesici alet.
 
ILIK MAKINELERI
 
Ilik dikisi yapan düz dikis ya da zincir dikis makineleri. Ilik makinelerinde, ucu açik ilikler, kapali ilikler, gözlü veya gözsüz klapa ilikleri ve gözcükler yapilabilir. Bu ilikler degisik makine ve aparatlarla gerçeklestirilebilir. Ilik makinelerinde igne, eksantrikli sistem ile zikzak hareketi yaparak dikis olusturulur; uzunluk siklik ve adim ayari degistirilebilir. 
En basit ilikler gömlekler, bluzlar ve diger hafif giyim esyalarinda; daha karmasik olanlar ise agir giyim esyalarinda kullanilir.
Ilik makinelerindeki degiskenler; iligin biçimi, boyutu, dikis tipi ( düz dikis, tek veya iki iplikli zincir dikis ), dikis hatti ile bitisigindeki kumasin arasindaki ara, dikis yogunlugu, ilik dikilmeden önce mi yoksa sonra mi kesildigi, iligin biçakla kesilmesi ya da süs amaciyla biçak düsürülmeden dikilmesi ve iligi çevreleyen temel ipligi örten özel ipligin olup olmadigi, üst veya alt ipliklerden birinin gergin olarak ilik açilmasidir. 
Ilik makinelerinin yaptigi belirli islemler:
- Dairesel ilik, gözcük yapabilir.
- Gömlek veya bluzlarda oldugu gibi düz bir kesigin iki yaninda sonlarinda birer punteriz bulunan iki dar çubuk yapabilir.
- Ceketlerin kol agizlarindaki yalanci ilikler gibi kesiksiz bir çubugun etrafindan geçen sürekli dikis hattinin diger tarafinda da sürekli dikis yapabilir.
- Ceketin klaplarinda oldugu gibi kol agzi iliklerine benzer ancak daha büyük boylu, deligi kismen veya tamamen kesilmis ve sonu punteriz ile kaplanis ilik yapabilir.
- Gözlü ilik makinelerinde dekoratif ilik açilabilir.
- Ceketlerin ve pantolonlarin ön bedenlerindeki gibi gözlü ilik yapabilir.
- Özellikle örme giysilerde kullanilan ikinci çubugun, birinci çubugun ilik dikisleri üzerine ucu kapamak suretiyle olusturdugu ilik yapabilir.
Ilik biçagin önce veya sonra düsürülmesine göre, dikilen ürün ve makineye göre belirlenir. Önceden kesilen iliklerin avantaji, düzgün görünüs ve ipligin deligin kesilen kenarini etkin sekilde örtmesidir. Dezavantajlari ise dikim islemi basladiktan sonra deligin durumunun degistirilememesi ve deligin kenarinda kumasin hafifçe sarkinca dikis olusumunun düzgünlügünün bozulabilmesidir. Bu durumda önceden kesilen iliklerin yapimini sik dokunmus ve çok dinklenmis kumaslarla sinirlidir.
 
Sonradan kesilen iliklerin avantajlari; kumas kenarinin ipligi bir miktar korumasi, dikilme sirasinda kumasin daha dengeli olmasi ve makinenin dikim islemi basladiktan sonra bir hata saptanmasi durumunda bunun düzeltilmesinin mümkün olmasidir. Baslica dezavantaji ise elyafin kesilmis uçlarinin dikisler arasindan disari çikmasidir.
 
Giyilmeden önce yikanip kullanilmis görünümü verilen denim kumaslarindan üretilen ceket ve pantolonlarda sonradan kesilen iliklere yikama isleminin etkisi çok olumsuz görünüs verdiginden önceden kesilen ilikler tercih edilir. Sonradan kesilen ilikler; koyu renk dis kumas ve açik renk astari bulunan ceketlerin ön kisminda da kötü bir görünümü olusur.
 
 
 
Gimp olarak adlandirilan takviye iplikleri iligin kenarina normal dikisin altina dikilen sert bir ipliktir ve iligin biçimini, hacmini korumak gerektigi ve ilik seviyesini yükseltmek istendigi zaman kullanilir.
Düz dikis iligi ile zincir dikis iligi arasindaki tercih, deligin dayaniklilik geregi, istenen bitmis görünüm, isletme ve yatirim maliyeti ile isletmenin makine parkina baglidir. Özellikle dis giyim ürünlerinin iliklerinde, zincir etkisi ilige çekici bir görünüm verdigi için 400 sinifindan iki iplikli zincir dikis kullanilir. Gömleklerde ve diger hafif giyim esyasinda daha basit biçimdeki ilikler tek iplikli zincir dikis ile dikilirler ve bazi hallerde dikim islemi giysinin iç tarafindan yapilir ki dikisin kabarik arka tarafi dogru tarafta olsun. Bu tip giysilere daha büyük dayaniklilik verilmesi için düz dikisle ilik dikilmesi gittikçe daha fazla kullanilmaktadir.
Gömleklerde dügme pati birlestirilmeden önce otomatlarda ilik mesafeleri istenen biçimde olmak üzere ilerletilerek tüm ilikleri açilir ve islem sonunda ardisik olarak yigilir.
 
 
 
ILIK YERI ISARETLEME ALETI
 
Ilik yerlerinin isaretlenmesi gibi birden fazla isaretin syni anda konmasi gereken yerlerde isaretleme makine veya aletlerinden uygun olanlar bir araya getirilerek isaretleme yapilir. Bazi makinelerde araliklari ayarlayabilmek için özel aparatlar takilabilir.
 
ILMEK AYIRICILAR
 
Dikis yapiminda lüpere yardimci olan kalkik burunlu ya da kör uçlu metal parçalardir. 501 dikis makineleri hariç 400, 500 ve 600 sinifi dikisleri yapan makineler ilmek ayiricilari denilen mekanizmalara sahiptir.
Bazi kör lüpler de iplik ayiricilara sahiptirler. Bu kör lüpler iki kör uca sahiptir. Igne ipiligin igneden alan uç lüper ucudur. Igne ipligin ilmegini aralayan diger uç ilmek aralayici uçtur.
Ilmek ayiricilarin hareketi lüpler ya da lüperin hareketi ile her zaman koordinasyon içindedir. Birden fazla igneyle temas eden bir gözlü lüpere sahip makineler bulundugu gibi, birden fazla lüperle koordinasyon içinde olan çok uçlu ilmek ayiriciya sahip olan makineler de vardir. Bazi ilmek ayiricilari lüper mekanizmalarina, lüper hareketine pareler olacak sekilde baglantilidir.
 
 
IPLIK PARMAGI 
 
Reçme makinelerinde kullanilan baski ayagi pabucunun üzerinde igneye yakinlik saglayan bir dikis mekanizmasi elemanidir. Iplik parmagi üzerinde deligi bulunan sabit veya hareketli olabilen metal bir yoldur. Sabit yol parmagi örtme ipligini korurken, hareketli yol parmagi reçme dikisin örtme ipligini tasir. 
Bu mekanizma 6001 sinifi dikislerde bulunmaz, çünkü örtme ipligi yoktur. Dinamik iplik parmaginin görevi, igne hareket ederken örtme ipligini igne yolu üzerinde ileri ve geri hareket ettirmektir.
 
 
 
IPLIK PARMAK KANCASI
 
Igneler ve iplik kilavuzu ayarlarini birbirine uydururken, iplik parmagi ile koordinasyonu saglayan iplik parmaginin ipligi iki ya da daha fazla igne arasinda veya boyunca tasimasinda yardim eden makine elemanidir. Sabit bir iplik parmagi, ipligini igne yolu üzerinde ileri geri hareket ettirmek için daima hareketli bir iplik parmak kancasina ihtiyaç duyar.
 
IPLIK TEMIZLEME MAKASI
 
El ve makine dikislerindeki fazla iplikleri kesmek, dikis yelerindeki düzgünsüz kumas kenarlarinin düzeltmek için kullanilan, yaklasik 11 cm. boyunda kendi kendine açilmasini saglayan bir yayla çalisan, iki sivri biçaktan olusan özel bir kesme aleti. Biçaklar bir uçta vida ile birlestirilmistir. Kaymaya, kavramaya izin vermek için bileziksiz veya bilezikli olabilir.
 
IPLIK TEMIZLEME MAKINESI
 
Dikis sonrasi iplik uçlarinin temizlenmesinde kullanilan vakum sistemiyle iplikleri emerek kesen, genellikle iki temizleme kafasinda olusan makine. Kumas kalinligina ve iplige göre ayarlanabilir. Temizleme islemi giysiler askida iken ya da masa üstünde yapilir. 
Özel emis cihazi, iplik toplama torbasi, motor tahrikli kesici kafasi mevcuttur. Konfeksiyon ürününün üstünden sarkan iplik uçlari, içeri emilerek kesilir ve filtre içinde toplanir. Iplikler kesici kafanin içine emildiginden dibinden kesilir. Kumasin kesilmesi yada dikisin sökülmesi tehlikesi yoktur. Konfeksiyonda kullanilan iplik temizleme makineleri yüksek verimlidir. 3 – 6 isçinin el makasi ile yapabilecegi isi tek makine yapar.
Bu Maineler temizleme isleminin yapildigi yerde her giysi türü için istene sonucu vermeyebilir.
 
 
IPILKLE ISARETLEME APARATLARI, ASA APARATLARI
 
Ipliklere isaretleme aleti, dik dik duran bir igne vasitasi ile kumas katlarindan iplik geçirilerek yapilan isaretlemelerde kullanilmaktadir.
Yayla hareket eden dikey bir çubuk ve kolu içeren dirsekli bir çerçeveye bagli genis gözlü, uzun, kalin bir igneden olusur. Temel plakasinda igne ile senkronize bir ilmek olusturucu parça, dikisin olusumunu tamamlar. Degisik uzunluk ve çaplarda, dogal veya yapay elyaflar için igneler vardir.
Igne mekanizmasi ile iplik tüm kumas katlarinin içinden geçirilir. Iplikle isaretleme aleti 320 mm’lik yükseklige kadar olan kumas katlarini isaretler. Iplikle isaretlemede kullanilan igne kalinliklari kumasin özelliklerine uygun olarak seçilir. Igne kalinliklari, 1,6 mm. Ve 2 mm. Arasinda degisir. Iplikle isaretleme aparatlarinda kumas katlarina geçirilen ipliklerin tek tek kesilmesi gerekir. 
 
 
 
ISARETLEME MAKINE VE ALETLERI
 
Isaretleme makine ve aletleri iki grupta incelenir.
1- Yüzey isaretlemeleri
2- Kenar isaretlemeleri
1- Yüzeysel nokta isaretlemesini çok katli kumaslara geçirmek için asagidaki markalama
makineleri mevcuttur.
a) Iplik isaretleme makinesi: dik duran igne vasitasi ile ipligin çok katli kumaslarin içinden
geçirilmesi ve çekilen birlestirme ipliklerinin kesilen her parçanin yukaridan asagiya dogru kaldirilmasi ve tek ket kesilmesi ile isaretleme gerçeklesir.
Bu isaretleme türünün avantaji: yumusak ve gevsek olarak dokunan kumaslarda, ayni 
zamanda örgü mallarda, birlestirme ipligi çikarilana kadar, isaretlemenin kalici olmasidir.
Dezavantaji: bu iplikler dikme islemine engel teskil eder ve dikme isleminden sonra dis 
tarafinda görünmesi halinde ayiklanmasi gerektiginden zaman kaybina sebep olur.
b) igneli isaretleme makineleri: sik bir sekilde dokunmus kumaslarda uzun zaman igne 
izlerinin görünmesi istendigi hallerde, birlestirme ipi olmayan igneli isaret makineleri kullanilir. Bu makinenin esasi isaretlenecek kumaslarin türüne göre çesitli kalinliklarda olan ignelerin dik olarak kumas bloklarini delmesidir. Alet; içinde monte edilmis bir taban terazisi ile her bir parçanin yukaridaki tabakadan asagidaki tabakaya kadar esit sekilde isaretlenmesini saglar. Kullanilan materyalin çesidine ve yapilacak isaretlemenin kuvvetliligine göre degisik sertlik ve uç yapilarinda olan düz igne veya içi bos igne kullanilabilir. Bu isaretleme isleminde soguk igne, sicak igne ve renkli isaretleme alternatifleri vardir.
- Soguk igne isaretleme makineleri: Bu makinelerin soguk igneleri, delme esnasinda basinçla kumas bloklarinin içinden geçerken delme deligi genisler ve iz birakir. Kumas gördügü islemler sonunda bu izi kaybeder.
- Sicak igne isaretleme makineleri: Konstrüksiyon, görünüs ve çalisma sekli soguk isaretleme makinesi gibidir fakat igne isitilarak isaretleme yapilir. 
 
 
Sicak delme ve isaretleme makinesi hem dokuma, hem de elastiki dokuma ve örme kumaslarinda cep, pens, dügme deliklerinin isaretlenmesinde kullanilir. Ayni zamanda soguk delme isaretleme makinesi olarak da kullanilir. Yuvarlak uçlu sivri igne kullanilir. Bu isaretleme teknigi diken kimsenin net olarak görmesini saglar.
- Bu isaretleme makinelerinden baska olarak renkli isaretleme makineleri kullanilir. Içi bos ignelerle ve sonradan uzaklastirilan renkli boyarmaddelerle katlarin isaretlenmesi saglanir.
Teknik gelismelerin isigi altinda igneleri korumak için bu aletlerden baska bir tabancaya hafif temasinda sinyal veren uyarici mekanizmalar eklenmistir.
2- Kesim kenarindaki isaretlemeyi yapan, çentik makasi, el makasi veya dik makas:
Sablonun kesim kenarinin isaretlenmesini tek katli kumaslarda el makasi ile çok katlilarda hizar, dik biçak veya elektrikli çentik aletleri ile yapilir.
 
 
KARTON ETIKET TABANCASI, KILÇIKLI ETIKET TAKMA TABANCASI
 
Konfeksiyonda üretilmis ve sevkiyata hazir giysilere fiyat ve kalite ile ilgili karton etiketlerinin takilmasinda kullanilan aparat.
Karton etiketler tabancadaki kilçigin giysiye tutturulmasi ile takilir. Kilçigin her iki ucu da kumastan çikmayacak sekilde yapilmistir.
Karton etiketler genellikle giysilerin diger etiketlerine tutturulur
 
tekstilbilgi.com