Dokuma Kumaş Nedir? Dokuma ve Örme Kumaş Arasındaki Fark

Kumaşlarla ilgili bir konuşma olduğunda “dokuma” veya “örme” kelimelerini muhakkak duyarsınız. Bu nedenle bu yazımızda dokuma kumaş nedir ve dokuma ile örme kumaş arasındaki farklar nelerdir sorularına cevap vereceğiz.

Dokuma Kumaş Nedir?

Bir kumaş ya örme ya da dokuma kumaştır. Her iki modelde de üretim şekilleri ve kumaşın nitelikleri farklıdır. Dokuma kumaşlarda iplikler yatay veya dikey olarak birbirine geçişli şekildedir. Bu iplikler yatay ise atkı, dikey ise çözgü denir. Ayrıca dokuma kumaşlar genel olarak esnek kumaşlar değillerdir. Hafif bir gerilme muhakkak olur ancak daha fazla esneme istiyorsanız örgü kumaşları tercih edebilirsiniz.

Dokuma Kumaş Özellikleri Nelerdir?

  • Dokuma kumaşlar kırışmaya müsait kumaşlardır.
  • Kolay kolay çekme yapmazlar. Ancak bazı dokuma kumaşlar hassastır ve yıkama talimatına uyulmadığında hafifte olsa çekme yapabilmektedir.
  • Dayanıklılık düzeyi standarttır. Dokuma kumaşlara dayanıklılık vermek için ve yıpranmayı önlemek için kumaş zikzak dikiş ile bitirilmektedir.
  • Tuval kumaş, krep kumaşmüslin kumaş dokuma kumaşlara örnek kumaşlardır.

Dokuma Kumaş ve Örme Kumaş Farkı

Örme kumaşlar genel olarak gündelik giysiler için kullanılmaktadır. Dikkatli bakarsanız örgü veya ilmekleri örme kumaşlarda görebilirsiniz. Ancak dokuma kumaşlarda bu pek görülmez. Örme kumaşlar genellikle dokuma kumaşlara göre daha esnektir. Ayrıca dokuma kumaşlara göre daha az kırışırlar.

Jersey kumaş, polar örgü kumaş ve triko kumaşlar örgü kumaşlara örnek verilebilen kumaşlardır.

 

Dokuma kumaş yazlık mı veya örme kumaş kışlık mı sorusuna ise tam anlamıyla cevap veremiyoruz. Çünkü burada kullanılan iplik türü de önemlidir. Örneğin şifon kumaş dokuma bir kumaştır, incedir ve özel günler için kullanılabilmektedir. Ancak daha kalın ipliklerden kışlık dokuma kumaşta üretilmektedir. İç gösterir mi sorusu da aynı şekilde cevaplanmaktadır. Üretim aşamasında kullanılan ipliğe göre iç gösterebilir veya göstermeyebilir.

Kısaca dokuma kumaş nedir ve örme kumaşlarla farkı nedir sorularını cevapladık. Dokuma kumaşlarla ilgili yorumlarınızı aşağıdan bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak

Nedir

dokuma kumaş iyi midirdokuma kumaş nasıldır

https://izmirnehirkumascilik.com/dokuma-kumas-nedir/