Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Kaytan Dokuma, Kurslarla Genç Nesillere Aktarılacak

Trabzon Usta Öğreticiler Dernek Başkanı Fatma Tomar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon halkının yaşamında kültürün önemli rol oynadığını söyledi.
 
 
Kentin smanlı döneminde bakır madenlerine sahip olduğunu ifade eden Tomar, bakırdan elde edilen kazan, tas, tava ve tencere gibi el sanatlarının bulmanın hala mümkün olduğunu dile getirdi.
Tomar, bölgede en eski el sanatlarından olan tekstil yün, keten gibi ham maddelerden el tezgahlarında çeşitli kumaş, heybe ve çantaların üretildiğini anlatarak, yük için kullanılan kaytanlar, basit tezgahlarda dokunurdu. Maalesef artık bu rengarenk el dokumalarının yerini sentetik işler ve malzemeler aldı" diye konuştu.
 
 
Osmanlı döneminden kalma el sanatlarının unutulmaya yüz tuttuğuna işaret eden Tomar, tarihi Alacahan'da bu eserleri tekrar gün yüzüne çıkarmaya başladıklarını anlattı.
Kaytan, bu çalışmalar arasında ilk olarak yorgan ve kaytanı ele aldıklarını dile getirerek, "Eskiden her genç kızın çeyizinde mutlaka pamuk veya yün yorgan ile el dokuma kaytan bulunurdu. Gençler artık yünü, pamuğu ya da el dokumasını tercih etmiyor ama bunlar bizim geleneğimizde var. Biz de geleneklerimizi yaşatmak için çalışmalara başladık. Bu kapsamda tarihi Alacahan'da kaytan ve yorgancılık kursu açtık" dedi.
 
 
- "Kadınlar için kaytan bir ihtiyaçtı"
Tomar, teknoloji geliştikçe el sanatı ürünlerine ilginin de azaldığını belirterek, teknoloji nedeniyle gelen ürünlerin eskilerin unutulmasına neden olduğunu kaydetti.
 
 
Kaytanın eskiden kadınların vazgeçilmezi olduğuna vurgu yapan Tomar, "Kadınlar önceden gerek bebeklerini, gerek eşyalarını gerekse yakacakların taşımak için kaytanı kullanırdı. Kadınlar için kaytan bir ihtiyaçtı. Şimdi araçlar sayesinde taşıma da arka plana atıldı" şeklinde konuştu.
 
Tomar, kaytan tezgahlarını kurabilecek az sayıda kişinin kaldığını anlatarak, kimsenin artık bu işe zaman ayırmak istemediğini belirtti.
 
Bu nedenle genç kesimin dikkatini çekmek istediklerini ifade eden Tomar, şunları kaydetti:
"Zor ama el sanatlarımızı ayakta tutmaya çalışacağız. El sanatlarımızı Alacahan'ın tarihine uygun günümüze uyarlayarak, başta süs eşyaları olmak üzere kemerlerde ve kolluklarda kullanarak sanatı ayakta tutmaya çalışacağız​. Kursumuz yeni olmasına rağmen ilgi çok ve bunun giderek artacağını düşünüyorum. Tarihi Alacahan'daki kursumuzun amacı hem sanatımızın ölmemesi hem de yapılan ürünlerin rahatlıkla satılabilmesidir."
Tomar, kursiyerlerin bu sanatı yaşatmalarının yanı sıra aile bütçelerine de katkı sağladıklarını söyledi.
 
beyazgazete.com