20 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük dış yatırımcısı olduklarını söyleyen Azerbaycan kökenli SOCAR şirketinin Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, “1923-2002 yılları arasında Türkiye’ye giren dış yatırım sermayesi miktarı 15 milyar dolardı. Bizimki 20 milyar doları geçiyor. Yatırım konusunda bizden daha babayiğidini bulamazsınız” dedi.
Türkiye’nin en stratejik sanayi kuruluşlarından Petkim’in 50. kuruluş yılı çerçevesinde İzmir Aliağa’daki tesislerinin yanı sıra rafineri ve liman gibi yeni yatırım alanlarını basına tanıtan Kenan Yavuz ve Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, serbest piyasa kuralları çerçevesinde tüm rakiplerine hodri meydan çekmeyi de ihmal etmedi.
İşte bu çarpıcı geziden önemli satır başları:
Hodri meydan
- Bugüne kadar bizden daha büyük dış sermaye getiren yabancı yatırımcı göremezsiniz. Üstelik kapalı devre ekonominin avantajlarından da yararlanmıyoruz.
- Petkim, Demirel tarafından İzmit Yarımca’da kuruldu. Özal döneminde de Aliağa’da büyüdü. Şimdi dünya şirketi oluyor. 2008’de de o günün koşullarında “En iyi özelleştirme” modeli olarak SOCAR’a satıldı. İnşaat, tarım, otomotiv, elektrik, elektronik, ambalaj, ilaç, boya, deterjan, kozmetik ve tekstil alanında 60’a yakın petrokimyasal ürün yelpazesi sunuyor. 50’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz.
- Özelleştirmeye karşı çıkanlar, mezara giden KİT’ler niye yok oldu, diğerleri niye ayakta kaldı, iyi araştırmaları gerekir.
- Keşke Petkim’e rakip bir firma daha olsa. Bu konuda yatırım yapmak isteyen herkese her türlü desteğe hazırız. Türkiye’ye Petkim gibi en az dört tesis daha gerekli ama pahalı diye herkes kaçıyor.
- 2018’de devreye alınacak olan STAR Rafineri, 1984’ten sonra yapılacak olan ilk rafineri olacak.
En büyük 3. liman
- Türkiye’nin en büyük üçüncü konteyner limanı Mersin ve İstanbul’dan Aliağa’ya yapılıyor. İşletmesini de 28 yıllığına dünyanın en iyi liman işletmecisi olan Danimarkalı firmaya verdik. İzmir Çandarlı’da yapılacak limanla her türlü rekabete hazırız. Dünyanın en büyük gemileri de iskelelere yanaşabilecek. Kim daha iyi hizmet verirse kullanıcı ona gider. Biz sonbaharda bitiriyoruz ama onu kim yapacak hâlâ belli değil.
- Çevreci bir şirketiz. Bugüne kadar 3 bin 500 izin aldık. Kars, Aliağa, Ceyhan ve Ankara’ya 50 milyon dolarlık eğitim yatırımları yaptık. Türkiye’nin bir şirket bünyesindeki lisanslı ilk atık yakma tesisini kuruyoruz.
Dünyaya açılacağız
Tüpraş ve Petkim birbirinin tamamlayanıydı. Her ikisi de özelleştirildi ve her ikisi de farklı firmaların. Eskiden Petkim’in ihtiyacı olan hammaddenin tümünü Tüpraş karşılıyordu, şimdi tamamına yakını başka kaynaklardan çoğu da Rusya’dan alınıyor. Liman ve rafinerimiz bittiğinde kendi hammaddemizi kendimiz üreteceğiz.
- 2016’da sadece rafineride 15 binden fazla çalışanımız olacak. Şu anda tesis ve inşaatlarımızda 10 binden fazla insan yaşıyor.
Enerji de üretilecek
- Aliağa’da diğer yatırımların yanı sıra doğalgaz, rüzgâr ve kömürden enerji de üretilecek. Bu enerji sadece tesislerin enerji ihtiyacını karşılamakla kalmayacak ulusal elektrik ağına da katkıda bulunacak.
- İş sağlığı ve iş güvenli en üst standartlarda. Yenilikçi önerilere sonuna kadar açığız. Beş bininci öneriyi yapan bir teknisyenimize SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev tarafından sıfır otomobil armağan edildi.
Tersine göç!
SOCAR’ın birbirinden önemli projelerinin her birinin başında dünyanın dört bir yanından gelen işin uzmanı Türk mühendisler var. Örneğin rafinerinin başına Kanada’dan, limanın başına da Amerika’dan, bir diğerine de Rusya’dan uzmanlar gelmiş ve her biri yatırım yapılan sektörlerdeki en önemli dünya markalarında çok uzun yıllar görev yapmışlar. Türkiye’ye dönmenin ve böylesi büyük projelere imza atmanın gururunu yaşıyorlar.
Azerbaycan gibi Türkiye’de TPAO aracılığıyla Azerbaycan’daki gaz üretim tesislerine ortak olmuş. Yani anlayacağınız “İki Devlet Bir Millet” sloganının lafta kalmaması için ne gerekiyorsa o yapılıyor.
Demirel, Haydar Aliyev dostluğuyla başlayan Erdoğan, İlham Aliyev dostluğuyla pekişen ve büyüyen ilişkiler görünen o ki gelecekte daha da bir dallanıp budaklanacak ve her iki ülkeye de büyük yararlar sağlayacak...
Özetin özeti: Siyasetin kısır tartışmaları arasında tıpkı TANAP ve benzerleri gibi heyecan veren büyük projeler gözden kaçmaya devam ediyor...