Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Krizlerden hep büyüyerek çıktık

SİNAN DOĞAN (HABER MERKEZİ)
 
Merhum Osman Akça'nın kurduğu Akça Holding, Türk tekstil sektörünün önde gelen markası Menderes Tekstil, kuru meyve sektörünün en çok ihracat yapan firması Osman Akça Tarım, enerji ve araç muayene faaliyetleri ile 2013'te de büyüdü. Akça Holding'in gelecek hedefinde enerji sektöründe yeni yatırımlar var. Bu yıl Akça'da 15. yılını dolduran CEO Cemal İpekoğlu ile grubun yeni hedeflerini ve İzmir'i konuştuk. İpekoğlu, ihracata dayalı büyüme, ihracat pazarlarını ve ürünleri farklılaştırma modeli ile krizlerde bile hız kesmediklerini belirtiyor. Grubu ileriye taşıyacak üçüncü kuşağın işin başına geçtiğini dile getiren İpekoğlu, "Ben üç kuşakla birlikte çalışma şansını yakaladım. Üçüncü kuşak işin içinde büyüdü. Onların enerjisi ile bizim tecrübe ve iş yapma iştahını biraraya getirmeyi başardık" diyor. 
--Akça Holding'te 15. yılınızı doldurdunuz. Bu sürede grup nereden nereye geldi?
Zaman çabuk geçiyor. 15 yıl geçmiş. Akça Holding'e geldiğim yıllarda bugünkü durumdan daha mütevazı büyüklükteydik. Şimdiki başarının arkasında çok ciddi bir ekip çalışması var. Görünen yöneticiler var, bir de görünmeyen kahramanlar var. Binlerce kişinin çalışıp değer ürettiği bir gruptan bahsediyoruz. Şu an açık denizlerdeki gemilerde binlerce ton pamuk, metrelerce bezimiz var. Üzümün, incirin alımından işlenmesine, ihracatına kadar çalışan binlerce insan var. Muazzam bir döngüden bahsediyoruz. 
 
Gençler işte büyüdü
--Grup ciro alarak hangi noktaya ulaştı?
Yaklaşık 15 yıl önce Menderes Tekstil'in 60 milyon dolar ihracatı, 30 milyon dolar iç piyasası vardı. Osman Akça'nın üzüm, incir işletmesinin ticaret hacmi 50-60 milyon dolardı. 2013'te tekstildeki ciromuz 240 milyon dolar oldu. 195-200 milyon doları ihracattan, üstü iç pazardan geliyor. Gıda ihracatımız 65-70 milyon dolar olacak. Artık enerji yatırımımız, araç muayene işimiz var. Farklı sanayi kollarında faaliyet gösteren, cirosunu çok ciddi artırmış bir grubuz. Kendi bulunduğumuz sektörlerde işin en iyisini yapmaya gayret ediyoruz. Tecrübeli bir ekibe sahibiz. Rahmetli Osman Bey çok zeki ve çalışkan biriydi. İşin ilmini ve pratiğini biliyordu. İşin duayeniydi. Bu Allah vergisi bir özellik. Şimdi İkinci ve üçüncü nesil işin içinde. 
 
Tekstil sektörü ölmez
--Üçüncü kuşak işin tamamen başına mı geçti?
Evet artık üçüncü kuşak iş başında. Akça Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça'nın oğlu Osman Akça yönetimde. Rıza Bey'in kızı Ayşe Akça İlgün de işe başlamıştı. Ancak çocuğu dünyaya gelince işe ara verdi. Şimdi üniversitede olan Rıza Akça'nın oğlu Ata Akça'yı bekliyoruz. Akça Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Göksan'ın oğlu Turan Göksan ve Osman Göksan yönetimde. Üçüncü kuşaktan yönetimde üç kişi var. Ben de 15 yıllık çalışma hayatımda 3 kuşak ile birlikte çalışmış oldum. 
--CEO olduğunuz dönemde Türkiye ve dünyada krizler yaşandı. Bu krizlerden nasıl büyüyerek çıkmayı başardınız?
Biz krizlerden hep büyüyerek çıktık. Çünkü ağırlıklı olarak ihracata dayalı büyümeyi seçtik. İhraç pazarlarında da mutlaka daralmalar oluyor. O zaman kendimize farklı kanallar açıyoruz. Katmadeğerli ürünler üretip yeni müşterilere gidiyoruz. Dolayısıyla kriz oldu diye cirolarımız düşmedi. 2007 yılında grup olarak en yüksek ihracatı yaptık. 204 milyon dolara ulaştık. Küresel kriz nedeniyle ihracatımızda 40-45 milyon dolarlık kayıp oldu. O kaybı da 5 yılda kapattık. 
--Grup olarak bundan sonra hangi alanda büyüyeceksiniz?
Hedefimiz enerjide büyümek. Zaten tekstilde yeterince büyüklüğe ulaştık. Radikal büyümeler çok zor artık. Yumurtaların hepsini bir küfeye koymak mantıklı değil. Mutlaka başka iş kollarına girmek gerekiyor. Doğalgazdan enerji üreten santralimiz devam ediyor. Aliağa ve Gaziemir'de toplam 30 MW büyüklüğünde rüzgar santrali kuracağız. Gaziemir'de rüzgar ölçümü devam ediyor. Aliağa'da türbin siparişlerini verdik. Bu yıl üretime geçeceğiz. Jeotermalde Denizli ve Alaşehir'de yeni açtığımız 6 tane kuyumuz var. Teknik incelemeden sonra yatırım yapacağız. İki kuyuyu daha önce açmıştık. Isı değerleri ve debisi güzel çıktı. Kaç megawattlık yatırım gerekeceğini çalışıyoruz. 
 
"İş merkezi olur"
"Gayrimenkulde yatırım niyetiniz var mı?" diye sorduğumuz İpekoğlu, Bornova'da grup merkezi olarak kullanılan arsayı değerlendirmeyi düşündüklerini belirterek şöyle konuştu: "Şu an kafada eskizler dönüyor. Burası 10 dönümden daha büyük. 20 bin metrekareden fazla inşaat hakkımız var. Burası iş merkezi olur."