Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Teknik Tekstil Proje Yarışması sonuçlandı

 

Tekstil ihracatında rekabet gücünü artırmayı planlayan Türkiye, inovasyona yatırım yapmaya devam ediyor. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği tarafından Türkiye'de teknik tekstil sektörünün ihracatını ve kullanım alanlarını artırmak amacıyla düzenlenen İTHİB-İTA Teknik Tekstil Proje Yarışması'nda birbirinden ilginç tekstil tasarımları yarıştı. 
 
İTHİB'den yapılan açıklamaya göre İTHİB tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin katkılarıyla yapılan "1.İTHİB-İstanbul Tekstil Akademisi (İTA) Teknik Tekstil Proje Yarışması" sonuçlandı. Tasarımcı Başak Özkendirci, doğadaki en kusursuz depolama tekniği olan bal peteğinden yola çıkarak hazırladığı ve hem sağlamlığıyla dikkat çeken hem de alan kazandıran tasarımıyla birinci oldu. Proje yarışmasıyla Türkiye'de teknik tekstil sektörünün ihracatını ve kullanım alanlarını artırmak, sektör, üniversite ve yaratıcı gençleri bir platformda buluşturmak, gelecekte teknik tekstiller pazarında söz sahibi olabilecek ürünler geliştirilmesine öncü olmak hedefleniyor.
 
Birinciye 7000 TL para ödülü
ING Bank, Damat, İpekyol'un da aralarında bulunduğu 13 kurumun sponsorluğunu üstlendiği yarışmada birinciye 7 bin 500 TL, ikinciye 5 bin TL, üçüncüye ise 4 bin TL para ödülü verildi.
 
İşte o Projeler
Birinci-Başak Özkendirci: Proje İsmi: Altıgen kesitli hacimli çok katlı dokuma kumaş Doğadaki en mükemmel depolama yöntemi olarak görülen bal peteğinden yola çıkan Özkendirci, kumaştan üretilen mükemmel, kurşun geçirmeyecek kadar dayanıklı, hafif ve kullanışlı bu projeyi gerçekleştirdi. Özkendirci'nin projesinin tarım, savunma, depolama gibi pek çok alanda kullanımı hedefleniyor. 
 
İkinci-Murat Ertuğrul: Hazır giyim ve ev tekstilinin görme engellilere adaptasyon projesi. 
Görme engellilerin gündelik hayatını kolaştırmak için hazırlanan proje, giyim ve ev tekstili ürünlerinin etiketlerinin Braille alfabesiyle yazılmasından oluşuyor. Böylece görme engelliler etikete dokunarak ürünün rengi, biçimi, kullanım biçimi hakkında başkalarından yardım almadan bilgi sahibi olabiliyorlar.
 
Üçüncü-Ziya Kocatürk-Proje-Manyetik Tutulmalar: Mıknatıs özellikli tekstil yüzeyleri sayesinde kumaşı dikişsiz biraraya getiriyor. Kocatürk'ün projesi, tıbbi tekstil, otomotiv, inşaat, savunma sanayi gibi farklı alanlarda kullanılabilir.