Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ HAKKINDA BİLGİLER

  • Genel Bilgiler

    Türkiye’nin endüstriyel kalkınmasına istihdam olanaklarına ve ticaretine önemli katkıda bulunan tekstil sanayii, teknolojik yenilenme, teknik bilgi ve deneyim birikimi sayesinde ülkemizin en gelişmiş ve modern sanayi kolu haline gelmiştir. Dışa açık yapısında yabancı sanayi ile iç içe çalışmaktadır. Küreselleşen dünyanın önde gelen ülkelerinde Türk tekstil ürünleri kullanılmaktadır.

    Tekstil ve Konfeksiyon sektörünün Türkiye ihracatının %20’sini oluşturduğu ülkemizde, İstanbul’un ilk tekstil mühendisliği olan programımız, geleneksel tekstil ürünlerinin yanı sıra; işlevsel ve akıllı tekstil ürünlerinin tasarım, geliştirme ve üretim aşamalarını yöneten, tekstil sektörüne hem yerel hem de küresel açıdan bakarak değişimleri analiz edebilen, üretimde kaliteyi ve verimliliği, çevresel etkileri de sürece dâhil ederek öngörebilen nitelikli mühendisler yetiştiriyor.

    Tekstil Mühendisliği öğretiminde İstanbul’da ilk ve tek olan bölümümüz tekstil sanayinin gereksinimlerini dikkate alarak programlarını yenilemekte, sanayicinin beklentilerine uygun temel bilgileri sağlam, bilgiye ulaşmasını öğrenmiş, kendisini yenileyebilen, araştırmacı, analitik düşünce yapısına sahip, sentez yapabilen, meslek ahlakını kavramış, çevresi ile kolay iletişim kurabilen, sorumluluk sahibi, çalışkan mühendisler yetiştirmektedir.

    Bir tekstil mühendisi, iplik, kumaş ve hazır giyim ürünlerinin beklenen özelliklerine uygun hammadeyi seçmek, bu hammaddenin işlenmesinde kullanılan makinaların uygun çalışma şartlarını belirtmek ve kontrol etmek, üretim verimliliği ve ürün kalitesini etkileyen koşulları analiz etmek, problemleri çözmek ve şartları iyileştirmekle uğraşır. Bu nedenle İ.T.Ü’lü tekstil mühendisleri, tekstil materyalının davranış ve özellikleri, tekstil teknolojisinde mevcut makinaların fonksiyonları ve gerekli işletme bilgileriyle donatılır.

    Gelişmiş araştırma ve uygulama altyapısına sahip tekstil laboratuvarlarına ev sahipliği yapan fakültemizde, öğrencilerimiz uygulamalı derslerin yapıldığı öğrenci laboratuvarlarına ve atölyelerine ek olarak yüksek teknoloji ve cihaz çeşitliliğine sahip araştırma laboratuvarlarımızdan da faydalanıyor. Fakültemiz bünyesinde Medikal Tekstiller, Nanoyüzeyler ve Filtrasyon, Engelsiz Tekstiller ve Tekstil Tabanlı Kompozitler çalışma alanlarında faaliyet gösteren 4 AR-GE merkezimiz bulunuyor.

    Kuruluşundan (1983) günümüze, üniversiteye geçiş sınavında en yüksek başarı sıralamasıyla öğrencilerini alan ve %100 İngilizce eğitime sahip olan Tekstil Mühendisliği Programımızda öğrencilerimiz temel mühendislik derslerinin yanında elyaftan ipliğe, kumaş yapılarından konfeksiyon, terbiye işlemleri ve pazarlama süreçlerine dair temel tekstil bilgilerini ediniyor. Ayrıca, akıllı tekstiller, teknik tekstiller, nanolif yüzeyler, fonksiyonel terbiye işlemleri, 3 boyutlu tekstil yapıları, tekstil tabanlı kompozitler ve sürdürülebilir tekstil teknolojileri gibi birçok seçmeli ders ile öğrencilerimiz tekstilin güncel ve yenilikçi yüzünü keşfediyor.

    Fakültemizin, 2006’dan bu yana Tekstil araştırmalarında saygınlığını uluslararası çapta kanıtlamış üniversitelerden oluşan Avrupa merkezli kuruluş AUTEX’e üyeliği sürüyor. Bunun yanında, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite olan İTÜ Tekstil ve Konfeksiyon Kalite Kontrol ve Araştırma Laboratuvarımız endüstriye nitelikli ve kaliteli hizmet sunuyor. Aynı zamanda ABET’e tam akredite olan programımız, mezunlarımıza yurtdışı kariyer planlarında da destek sağlıyor. Böylece mezunlarımız, dünyanın dört bir yanında mühendislik veya akademik kariyerlerini sürdürebiliyor.

    İTÜ Tekstil Mühendisliği Programımız ile anlaşması olan North Carolina State Üniversitesi, College of Textiles programı kapsamında öğrencilerimiz isterlerse “3+1+Yüksek Lisans” programı ile dördüncü sınıfı Amerika'da okuma fırsatına erişerek aynı program kapsamında lisansüstü eğitimlerine devam edebiliyorlar. Ayrıca, öğrencilerimiz gerekli koşulları sağladıkları takdirde Eramus ve Mevlana değişim programları ile eğitimleri süresince bir veya iki dönemi anlaşmalı yurtdışı üniversitelerde okuyarak yurtdışı deneyimine sahip olabiliyor veya İTÜ’nün ÇAP ve Yandal imkanlarından faydalanarak kendilerini farklı disiplinlerde de geliştirebiliyorlar.

    İş garantisi ile çalışma hayatına atılan mezunlarımız, tekstil fabrikalarının lif, iplik ve kumaş üretim hatlarında, ulusal ve uluslararası tekstil firmalarının müşteri temsilciliklerinde; ürün geliştirme ve tasarımı alanlarında ve kalite kontrol planlamasında önemli görevler üstleniyor. Ayrıca, ülkemizde tekstil alanında faaliyet gösteren AR-GE ve Tasarım Merkezleri sayısının her geçen gün arttığı günümüzde öğrencilerimiz, firmaların uluslararası pazarda rekabet oluşturacak, katma değeri yüksek ve yenilikçi tekstil ürünü veya üretim süreci tasarımlarında proje mühendisleri olarak da çalışabiliyorlar.

    2019-2020 eğitim-öğretim dönemi ile başlayan ve 2020-2021 eğitim-öğretim döneminde de devam edecek olan geri ödemesiz burs ve iş garantisi ile İTÜ Tekstil Mühendisliği öğrencileri kariyerlerine bir adım önde başlıyor. Üniversiteye giriş sınavında ilk 5 tercihinden birine Tekstil Mühendisliğini yazan öğrencilerimize, programa yerleştikleri takdirde YÖK onayı ile tekstilin önde gelen ihracatçı birlikleri tarafından burs ve iş garantisi sunuluyor.

    İlk 20 bin sıralamasında olan öğrencilerimize asgari ücret; 20-50 bin sıralamasında olan öğrencilerimize asgari ücretin %70’i; 50-80 bin sıralamasında olan öğrencilerimiz için ise asgari ücretin %50’si kadar burs ödemesine ek olarak, mezuniyet sonrası tekstil sektöründe 5 yıl iş garantisi sunduğumuz öğrencilerimiz daha eğitimlerinin başında kendilerini ayrıcalıklı hissediyorlar.

     

    İTÜ’nün köklü dokusunu yansıtan şehir kampüslerinden Gümüşsuyu Yerleşkesinde konumlanmış fakültemiz öğrencilerimize sınırsız spor ve sosyal olanaklar da tanıyor. Fakültemiz öğrencilerinin aktif olarak faaliyet gösterdiği İTÜTEK kulübü mesleki gelişime katkı sunacak organizasyonlar ve gezilerle öğrencilerimizi sektörün önde gelen isimleriyle buluşturuyor.

     

    Her sene yaklaşık 60 öğrenci Tekstil Mühendisliği Programına alınmaktadır.

    Programa dair tüm merak ettikleriniz için;
    www.tekstil.itu.edu.tr

  • Tekstil Mühendisliği Bölümü Vizyonu (Özgörüşü)

    Tekstil mühendisliği ve ilgili alanlarda uluslararası düzeyde eğitim veren ve araştırma yapan, ulusal gereksinmelere uygun bilimsel ve teknolojik gelişmenin toplumun hizmetine sunulmasında öncü rolü olan bir kurum olma özelliğini sürdürmektir.

  • Tekstil Mühendisliği Bölümü Misyonu (Özgörevi)

    Çağdaş eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme olanaklarını uluslararası düzeyde sunarak, mesleki bilgi ve becerilerini insanlığın, toplumun ve endüstrinin gereksinimleri ve ilerlemesi doğrultusunda kullanabilen, bilimsel ve teknolojik gelişmelere göre kendini yenileyebilen, mesleğin sosyal, etik ve ekonomik boyutlarının ve sorumluluğunun bilincinde, lider ve yaratıcı tekstil mühendisleri, moda tasarımcıları ve tekstil pazarlamacıları yetiştirmek, tekstil ile ilgili alanlarda temel, uygulamalı ve çok disiplinli araştırmalarla ulusal ve endüstriyel gelişmeye hizmet etmektir.

  • Program Eğitim Amaçları

    Program eğitim amaçları, paydaşların gereksinimlerini yansıtmakta ve paydaşlarımız tarafından gözden geçirilerek, onaylanmaktadır.

    Bu çerçevede eğitim amaçlarımız kapsamında;
    1. Mezunlarımız, tekstil üretim süreçlerini yönetecek, tekstil mühendisliği problemlerini tanımlayacak ve çözecektir.

    2. Mezunlarımız, küresel ve yerel tekstil işi organizasyonlarında etkin roller alacaktır.

    3. Mezunlarımız, çevreyi ve sağlığı gözeten, ekonomi, zenginlik ve kalite sunan, talep edilen tekstil esaslı ürünlerin, sistemlerin veya süreçlerin ortaya çıkmasını sağlayacak çok disiplinli tasarım faaliyetlerini yürütecektir.

    4. Mezunlarımız, yaşam boyu öğrenimlerini ve sürekli kişisel gelişmelerini sürdürecek, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip edecek, tekstil mühendisliği alanında araştırma ve geliştirme faaliyetleri başlatacak veya yürütecektir.

  • Programın Mezuna Kazandıracağı Bilgi ve Beceriler (Programa Ait Çıktılar)

    1. Mühendislik, fen ve matematik ilkelerini uygulayarak karmaşık mühendislik problemlerini belirleme, formüle etme ve çözme becerisi.

    2. Küresel, kültürel, sosyal, çevresel ve ekonomik etmenlerle birlikte özel gereksinimleri sağlık, güvenlik ve refahı göz önüne alarak çözüm üreten mühendislik tasarımı uygulama becerisi.

    3. Farklı dinleyici gruplarıyla etkili iletişim kurabilme becerisi.

    4. Mühendislik görevlerinde etik ve profesyonel sorumlulukların farkına varma ve mühendislik çözümlerinin küresel, ekonomik, çevresel ve toplumsal bağlamdaki etkilerini göz önünde bulundurarak bilinçli kararlar verme becerisi.

    5. Üyeleri birlikte liderlik sağlayan, işbirlikçi ve kapsayıcı bir ortam yaratan, hedefler belirleyen, görevleri planlayan ve hedefleri karşılayan bir ekipte etkili bir şekilde çalışma yeteneği becerisi.

    6. Özgün deney geliştirme, yürütme, verileri analiz etme ve yorumlama ve sonuç çıkarmak için mühendislik yargısını kullanma becerisi.

    7. Uygun öğrenme stratejileri kullanarak ihtiyaç duyulduğunda yeni bilgi edinme ve uygulama becerisi.

https://uludag.edu.tr/tekstil/konu/view?id=4402&title=tanitim