Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

TEKSTİLDE VARYANT İŞLEMİ

Varyant ve Hazırlanışı

Varyant; tasarımı ve renk ayrımı yapılan desenin farklı renkler kullanılarak oluşturulan yeni versiyonlarıdır. Varyant renkleri, firmanın müşteri taleplerini ya da moda ve genel talepleri dikkate alarak belirlediği renkler doğrultusunda hazırlanır. Müşteriler seçtikleri renkleri tüm dünyada ortak renk yelpazesi olarak kabul edilen Pantone renk kataloğundan numara olarak verebileceği gibi farklı talepte de bulunabilir. Aynı durum firmaların renk seçimleri için de uygulanır. Pantone kataloğu kumaş ve kâğıt üzerinde olmak üzere ikiye ayrılır

İşletmeler pantone kataloğundaki renkleri temel alarak kendi kullandıkları boyar madde grupları ve kimyasal özelliklerine göre kendi renk kataloglarını ve açılımlarını oluşturur. Genelde açılımlar kök renkten 1/80 oranına kadar açılım olarak hazırlanır. Bu açılım oranı firmalara göre değişiklik gösterir.

Tasarımı, renklendirilmesi ve renk ayrımı yapılan desenin önce (yazıcı) çıktısı alınır. Daha sonra ilk numune basılır. Basılan numune çıktısıyla karıştırılırlar. Bu Şekilde desenlerin farklı renklerde hazırlanan varyantları hazırlanır.

Varyantlar rotasyon numune makinesinde ya da düz Şablon numune masalarında (el kalıbı) basılabilir. El kalıbıyla yapılan baskıların tamamı koleksiyon hazırlamak ve müşterinin olurunu almak için kullanılır. Oluru alınan desen, basılacağı makine parkuruna uygun, tekrar numunesi alınarak bir önceki numuneler ile karıştırılırlar. Varsa sapmalar değerlendirilir, uygun ise üretime geçilir.

Örneğin el kalıbında çekilen numune, rotasyonda basılacaksa, üretimden önce rotasyon numune makinesinde tekrar üretim numunesi alınır.

tekstilbilgi.net