Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

"engelliler İçin Engelsiz Giysi" Çaliştayi İtü'de Yapıldı

Güven USTA / İSTANBUL, () İSTANBUL Teknik Üniversitesi (İTÜ) öncülüğünde başlatılan "Engelsiz Tekstil" sosyal sorumluluk projesi, kapsamında düzenlenen "Engelliler için Engelsiz Giysi" Çalıştayı, üniversitenin Taşkışla yerleşkesinde gerçekleştirildi.
Çalıştaya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Sanayi Odası, Sancaktepe Kaymakamlığı ve Belediyesi, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği yetkilileri ile tasarımcılar katıldı. Çalıştayda, engelli bireylerin giyinmeleri konusunda yaşanan sıkıntılar ve ihtiyaçlar konuşuldu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, engelliler için giysi konusunun gündeme gelmesinin önemli olduğuna vrugu yaparak, "Fiziksel duruma göre uygun giysi tasarımında; rahatlık, kalite, fiyat, estetik görüntü, yaygınlık, dayanıklılık ve alerjen olmama gibi konular önemli" dedi.
BÜTÜN DETAYLARI GÖREBİLİYORUZ
Çiftçi, bu konunun Türkiye'de ilk defa ele alındığını belirterek, "Engellilik konusu Türkiye'de yaklaşık 20 yıl önce kıpırdanmaya başladı. Ondan önce çok fazla bir çalışma yoktu. İlk zamanlarda hizmet denilince sadece tekerlekli sandalye vermek anlaşılıyordu. Eskiden bizim ofisimizde de sadece tekerlekli sandalye vermek veya danışmanlık gibi şeyler vardı. Geliyor sıkıntıyı bildiriyor, 'Allah yardım etsin' deyip gönderiyorduk. Çok hizmet yoktu. Ama şimdi çok şükür ki bugün detayları görebiliyoruz. Bu noktalara geldik" diye konuştu. 
Konuşmasında engellilere yönelik yapılan düzenlemeleri anlatan Çiftçi, engelliler alanında çok önemli çalışmaların yapıldığını kaydetti. Çiftçi, "Engelliler için giysi konusunun gündeme gelmesi önemli. Fiziksel duruma göre uygun giysi tasarımında; rahatlık, kalite, fiyat, estetik görüntü, yaygınlık, dayanıklılık ve alerjen olmama gibi konular önemli" dedi.
Giyim çeşitlerinin çok olmasına rağmen her şeyin kişisel olduğunu vurgulayan Çiftçi, herkesin farklı bir vücudu olduğunu, bu nedenle kişisel ihtiyaçların ortaya çıkarılmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Fiziksel şartlara göre giyinmenin önemine değinen Çiftçi, idrar kaçırma için özel tasarımlar, beslenme önlükleri ve koruyucu örtüler gibi çeşitlerin kişisel ürünler olduğunu belirtti. Çiftçi, engelliler için yapılan tasarımları tanıttı ve bu giysilerin nasıl giyileceğine yönelik bilgileri paylaştı.
EN BÜYÜK PROBLEM ÖNYARGILAR
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca da şimdiye kadar engellilerin hep yok sayıldığını belirterek, "İTÜ, bir ilkler üniversitesi. Her konuda öncü üniversite. Bu konuda da tekstil mühendisliğinden tasarımına kadar, pedagojik ve psikolojik desteğe kadar her türlü şeyi bir ahenk içinde modellemeye hazırız. Bunu bir sosyal sorumluluk addediyoruz. Kafamızdaki engelleri kaldıralım. En büyük problem ön yargılar. Bunlardan ne kadar arındırırsak kendimizi o kadar daha mutlu hisseder ve müreffeh oluruz" şeklinde konuştu.
 
 
haberzamani.com