Karslı İsrafil Şamdanlı ve kardeşi İbrahim`in 1965`te 200 metrekarelik bir atölyede başladıkları ayakkabı imalatı büyüdü ve ikinci kuşağın da katkılarıyla bir markalaşma projesine imza attı. Yılda yaklaşık 800 bin çift ayakkabı üreten Eser Ayakkabıcılık İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Eser Ayakkabıcılık) Türkiye`deki
ilk 5 büyük ayakkabı firması arasında yerini aldı. Kendi tescilli markası Ricardo Colli ile Avrupa pazarına giren şirket geçen yıl 15 milyon dolar ciro yaptı. Firmanın iç pazarla ilgili hedefi ise şu anda 4 adet olan mağaza sayısını 5 yıl içinde 50`ye çıkarmak.
Yıl 1963... Kars`lı İsrafil Şamdanlı askerliğini yapmış, Kars`ta yapacak iş yok, gurbette çıkar. Gurbet denilince akla İstanbul gelir. Herkesin gurbeti İstanbul, Kars`lı İsrafil için de hem kaygı hem de fırsatlar yeridir. Para kazanmak üzere, ilkin tek başına İstanbul`a gelir. Bir ayakkabıcının yanında işe girer. Çok değil bir kaç yıl sonra temelini atacağı mütevazi atölyenin ilk kilometre taşları da böylece atılmış olur. İsrafil Şamdanlı kısa bir süre sonra da kardeşi İbrahim`i yanına aldırır. İki kardeş, Kars`tan çok uzakta sırtı sırta verir ayakkabı işinde çalışır.
1965`e gelindiğinde, yani İsrafil Şamdanlı`nın gelişinden sadece 2 yıl sonra Şamdanlı kardeşler atölyelerini kurar. Bu ilk atölyeye aynı zamanda Kars`tan getirtilen akrabalar da ortaktır. Akraba-kardeş dayanışması ile kurulan bu küçük atölyenin yıllar sonra, adını dünyanın dev markalarının da arasına adını yazdıracak bir yer olacağı o zaman hayal dahi edilemez.
Eser Ayakkabı yarım asrı geride bırakmak üzere
Şirkette şimdilerde ikinci kuşak görevde… Aile şirketi olarak yola çıkan Eser Ayakkabıcılık yarım asra yakın bir süreyi geride bırakmasına rağmen yoluna hala aile şirketi kimliği ile devam ediyor.
Şirketin kurucu ortakları ikinci kuşağın da katkıları ile bir markalaşma projesine imza attı. Yılda yaklaşık 800 bin çift ayakkabı üreten Eser Ayakkabıcılık İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Eser Ayakkabıcılık), İtalya, Hollanda ve İngiltere`ye kendi tescilli markası Ricardo Colli olarak ihracat yapıyor. Geçen yıl 15 milyon dolar ciro yapan firmanın iç pazarla ilgili hedefi ise şu anda 4 adet olan mağaza sayısını birkaç yılda 50`ye çıkarmak. Eser Ayakkabıcılık Yönetim Kurulu üyesi Erdinç Şamdanlı, ikinci kuşağın markalaşma ve ihracatta yakaladığı başarıya vurgu yapıyor.
Şirkette ithalat ve ihracat işlerini yürüten Erdinç Şamdanlı ile Eser Ayakabıcılık`ın dün bugünü ve yarınını konuştuk. Şamdanlı söze, babası ve amcasının bin bir zorlukla kurduğu atölyeye gönderme yapıyor: `Babam 1963`te çalışmak için İstanbul`a gelir. Burada bir ayakkabı imalatçısının yanında işçi olarak çalışmaya başlıyor. Mesleği öğreniyor, sonra kardeşi İbrahim de yanına alıyor ve o da aynı meslekte yetişiyor. 1965`te bazı akrabaları da ortak alarak maddi güçlerini birleştirirler. Çünkü sermayeleri çok az. 16 bin lira sermaye ile Gaziosmanpaşa(Sultançiftliği mevkii) kendi atölyelerini açarlar.`
İsrafil Şamdanlı yollara düşer
Ancak asıl iş atölyeyi kurmaktan sonra başlıyor. Zira üretim kadar pazarlama da büyük önem taşır. Baba İsrafil Şamdanlı alır çantasını, düşer Anadolu yollarına. Pek çok il gezer. Ürettikleri malları tanıtır. Zira Kars`lı ayakkabıcılar ürettikleri mallara sonuna kadar güveniyor. Anadolu da büyük-küçük yüzlerce dükkan gezilir. Bu zorlu yolculuklardan sonra maya tutmuştur. Bir taraftan üretim sürüyor, diğer yandan ayakkabıların pazarlaması sürer. Eser Ayakkabıcılık`ta o dönem öne çıkan en belirgin fark ise botları ile ünlenmesi olur. Zira şirketin ürettiği botlar kalitelidir. Bu botlar Anadolu`da büyük talep görür.
Eser`den çıkan 35 usta iş sahibi oldu
Yarım asra yakın bir zamanı geride bırakmaya hazırlanan şirket, Türkiye ayakkabı sanayinin de en önde gelen firmaları arasında yerini alır. Erdinç Şamdanlı, `Türkiye`de önde gelen ilk 5 ayakkabı firmasında biriyiz` diyor. Durum böyle olunca, Eser Ayakkabı aynı zamanda bir okul görevini de üstlenir. Sektörün pek çok namlı ustası Eser Ayakkabı`da yetişir. Erdinç Şamdanlı; `Bizde yetişen 30-35 usta da daha sonra ayrılıp kendi işini kurdu ve şu anda bu kadar firma bizden doğdu diyebilirim. O yıllarda bile İtalya`dan deri ithal edip, ayakkabı yapıyor bizimkiler`.
1980`ler Eser Ayakkabı için de yol ayırımı
Eser Ayakkabıcılık için yeni bir yol ayırımı gelmiştir. Zira artık 200 m2`lik atölye Şamdanlı kardeşler için küçük gelir. Hayalleri daha büyük bir yerin zorunluluğuna işaret eder. Ve 1980`lerde Turgut Özal`ın dışa açılımcı ekonomi politikalarında da destek görerek ilk fabrikasını kurar. Akabinde gelen 90`lı yılların başında Laleli`nin iyi olduğu yıllarda Ruslara yüz binlerce çift ayakkabı satılır. Bu da Eser Ayakkabı için önemli bir kaldıraç olur.
Şirketin yönetimi ikinci kuşakta
Erdinç Şamdanlı, `Babam ve amcam çok çalıştılar ve bizlere çok iyi bir altyapı hazırladılar. Bizlere de markalaşmaya ve dış ticarete odaklandık` diyor. Şamdanlı, yakında kösele türü ayakkabılar da yapmaya başlayacaklarının söyleyerek şöyle konuşuyor: `Ailenin ikinci kuşak üyeleri ile işin başındayız. Herkesin görevi ayrı –ayrı (Tek tek isimleri sayıyor). 15 yıl önce `markalaşalım` dedik ve Riccardo Colli adını tescil ettirdik. Tasarıma çok yatırım yapıyoruz. Bu sayede de İtalya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihracat yapıyoruz. Geçen yıl ciromuzun yüzde 30`u ihracattan sağlandı. Şu an 4 mağazamız var ve franchising ile bunların sayısını 50`ye çıkarmak istiyoruz. Şu anda ürünlerimiz, yurt genelinde 450 bayimiz kanalıyla satılıyor. 300 civarında istihdamımız var`.
Kendilerine ve yaptıkları işe güvendiklerini sıklıkla vurgulayan Erdinç Şamdanlı`ya şirketin gelecek dönem hedeflerini soruyoruz, `Şirketimiz kaliteli ürünleri ile fark yaratıyor. Eser Ayakkabı için ön açık. Şirket büyümeye devam edecek` diyor. Daha somut bir hedef olarak sorduğumuz, `Eser Ayakkabı`yı önümüzdeki yıllarda İSO İkinci 500 Büyük Sanayi Şirketi arasında görecek miyiz` sorusuna, kendinden emin bir tarzda, `Neden olmasın bu yönde ilerliyoruz` diyor.