Rusya'nın St. Petersburg şehrinde bir grup bilim adamı, dünyada ilk kez üç boyutlu kumaş üretmeyi başardı. Rus bilim adamlarının geliştirdiği kumaşın özellikle moda dünyasında büyük bir devrim meydana getirmesi bekleniyor. Giysilerde hacim algısını değiştirecek buluşun özellikle kilo sorunu olanlar için tercih nedeni olabileceği ifade ediliyor.
St. Petersburg Elektroteknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Nikolay Safyannikof başkanlığındaki bilim adamlarının gerçekleştirdiği çalışmalar sonucu ortaya çıkan buluş, dünyanın ilk "3 boyutlu görüntü içeren kumaşı" patentini aldı.
Konuyla ilgili üniversite tarafından yapılan açıklamada, problemin ipliklerin çapraz ve iç içe geçirildiği çok özel bir teknikle çözüldüğü ve ayrıca 3 boyutlu görünme özelliğinin artırılması için kumaşın yüzeyine farklı genişlikte ve farklı yönlerde kesilmiş kabartma şeritler uygulandığı bildirildi. Sonuç olarak tüm bu işlemlerin ardından ortaya çıkan kumaşa dışarıdan bakıldığında, kumaş 3 boyutlu olarak görünüyor.
Üniversite yönetimi, icadın özellikle kumaş endüstrisi için yeni alanlar açabilecek bir buluş olduğunun altını çiziyor. Açıklamada, "Bu teknolojiyle tişörtler, kazaklar veya kravatlar ne kadar etkili bir şekilde görünecek. Üzerinizdeki kıyafetler bakılan yöne göre 2 ya da 3 boyutlu olarak algılanacak. Kumaşın hacminin değişmesine göre üzerinizdeki desen de değişecek. Nasıl olursa olsun bu dizaynırların ilgisini çekebilecek bir buluş. Böyle bir teknikle dikilmiş modaya uygun bir elbise dışarıdan bakıldığında çok etkili görünecek" açıklaması yapıldı.
Günümüzde St. Petersburg Elektroteknik Üniversitesi içinde bulunan KOBİ'lerin bu tarz kumaşları daha az maliyetle üretmek için çalışmalara başladığı belirtilen açıklamada, ayrıca Doç. Dr. Nikolay Safyannikof'un yine kumaşlarla ilgili gizli bir proje üstünde çalıştığı ifade edildi.