Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

 yon doları bulması bekleniyor. 2006 yılında iç piyasaya satılan makine tutarı ise 612 milyon YTL. Türk tekstil makinesi üreticilerinin ihracat yaptığı tek pazar Uzakdoğu değil elbette. İhracat yapılan diğer ülkeler arasında Arjantin, Brezilya, Güney Afrika Cumhuriyeti, hatta Hint Okyanusu'nun turizm cenneti Mauritus bile var. Bu ülkeye ihracat yapan firma ise Denizlili Küçüker Makine... 

 
600'E YAKIN ÜRETİCİ VAR 
Türkiye, sadece tekstil ve konfeksiyon üretimi değil, bu sektöre hizmet veren makine ve aksesuar sanayisinde de oldukça iyi durumda. Halen tekstil makinesi ve aksesuarı üreten 600'e yakın firmamız var. Bunların yaklaşık 250'si de orta ve büyük ölçekli işletme. Çoğu da İstanbul, Çorlu, Denizli ve Gaziantep'te faaliyet gösteriyor. Bine yakın makine parçası üreten küçük işletme durumda. 
 
Sektörde 10 bin civarında kayıtlı çalışan var. Örmeden dokumaya, boyadan konfeksiyona kadar tekstilin hemen her aşaması için makine üretebilen Türk firmaları, özellikle boya ve apre makinelerinde iddialı. Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ekoteks'in sahibi Adil Nalbant, son teknolojiye sahip iplik ve kumaş fabrikalarındaki makinelerin çoğunun Türkiye'de üretildiğini belirtiyor. Boyahane tesislerindeki en önemli makinelerden biri olan "ram" makinesinin de birçok ülkeye ihraç edildiğini vurguluyor. 
 
Adil Nalbant, Türkiye'de tekstil makinesi üretildiği için, yabancı firmaların fiyat belirlerken bunu da dikkate aldığına dikkat çekiyor: "Tekstil makinesinde iç piyasada fiyat belirleyen bir mekanizmayız. Avrupalı firmalar Türk tekstilcilere fiyat verirken, kurulu bir sanayimizin olduğu için daha temkinli davranıyorlar. Yani bir anlamda tekstilcimizi korumuş oluyoruz." Nitekim Türkiye'de makine üretiminin artmasına paralel olarak tekstil makinesi ithalatı geriliyor. Örneğin, 2004 yılında 1 milyar 791 milyon dolar olan tekstil makinesi ithalatı, 2005'te 1 milyar 559 milyon dolara gerilemiş. 2006'nın ilk 3 aylık döneminde ise 296 milyon dolarlık ithalat yapılmış. Bu rakam tekstil makinesi ithalatının 2005 yılının aynı dönemine göre yüzde 34 gerilediğini gösteriyor.
 
Türkiye'nin tekstil makinesi üretiminde dünyada sayılı ülkelerden biri olduğunu gösteren bir başka faktör de ITMA Fuarı. Sektörün en gözde fuarı olan ITMA, 4 yılda bir Almanya'nın Münih kentinde yapılıyor. Adil Nalbant, 1987'deki fuara sadece 3 Türk firmasının katıldığını hatırlatarak, "Bu yılki fuara ise tam 103 şirketle katılıyoruz" diyor. Nalbant, fuara katılan firma sayısı açısından, Türkiye'nin Almanya ve İtalya'nın ardından üçüncü sırada yer aldığını vurguluyor. Çin ise 55 şirketle katılacakmış... 
 
HEDEF PAZAR VİETNAM 
Fuar demişken, Türk tekstil makinesi üreticilerinin gözü bu sıralar Vietnam'da. Çünkü işçiliğin Çin'den de ucuz olduğu Vietnam'da tekstil ve konfeksiyon sektöründe ciddi yatırımlar var. Adil Nalbant'ın verdiği bilgiye göre, Vietnam sadece tekstil ve konfeksiyon sektöründe 3 milyar dolarlık yatırım planlıyor. Nalbant, Türk firmaların bu pastadan pay alabileceklerini söylüyor ve bu yıl 7'ncisi yapılacak Vietnam Tekstil ve Konfeksiyon Makineleri Fuarı'na ilk kez katılacaklarına işaret ediyor. 
 
paradergi.com