Mısır'da yaşanan darbenin peşinden tırmanan siyasi gerilim ülkede çalışma gösteren Türk işadamı ve şirketlerine kadar uzandı. Yeni yönetim ülkede çalışma gösteren bazı şirketlere adeta sistematik işkence başlattı. Özellikle Sisi'ye sempati duyan bürokratların uygulamaları nedeniyle işadamlarımız ciddi zarara uğramaya start verdi. Keyfi ruhsat iptallerinden vize işkencesine kadar birden fazla sıkıntıya maruz kalan 43 yatırımcı ülkeyle olan ticaretini sonlandırmak mecburiyetinde kaldı. Ekonomi Bakanlığı'nın araştırmaları da Türklere artan baskıyı doğruluyor.
MAKİNELER REHİN
Son 6 ayda vizeden yatırım ruhsatlarına kadar 20'den çok kalemde Türk şirketlerinin çalışmalarına engel getirildiğini tespit ettiklerini raporlayan sorumlular, "Bu sebepten ötürü 13 yeni yatırım askıya alınırken 30 Türk firması da Mısır'da kepenk kapamak mecburiyetinde kaldı" açıklamasını yaptı. Tekstil alanında yatırımları bulunan işadamı Özgün Altın ise yeni yönetimin kasten yatırımlarını engellediğini belirtti. Bazı devlet memurlarının Türk pasaportuna bile tahammül edemediğini ifade eden Altın, "Memur Sisi sempatizanı ise pasaportunuzu alıp sizi sıranın en arkasına atıyor. Saatlerce bekletiyor. Türkiye'den getirtmek istediğimiz iki makine 40 gündür limanda bekliyor. Bu sorunlar dolayısıyla sadece İskenderiye bölgesinde 10 Türk firması Mısır'dan çekildi" dedi.
DOSYALAR SÜMEN ALTI
Mısır'a makarna imalatı yapan Müftah Uçak da son zamanda Türk firmalarına yönelik bürokrasinin artırıldığını ifade etti. Özellikle vize uygulamalarının 10 günü aşmaya başladığını ifade eden Uçak, "Devlet dairesinde işler çok fazla zorlaştı ve birden fazla dosya sümen altı ediliyor. Bölgede güçlü bir mahalli ortağımız olduğundan dolayı bu olumsuzlukları daha hızlı çözüyoruz" dedi.
BİREYSEL HATALAR GENELE VURULMAMALI
Türk Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield ise siyasi atmosfer dolayısıyla bazı kötü örneklerin yaşanabildiğini ancak bunun sistematik bir tavır bulunmadığı söyledi. Mısır ekonomisinin gün içerisinde 1 dolarlık yatırıma bile gereksinim duyduğunu ifade eden Mansfield, "Mısır siyasi ve ekonomik açıdan zor günlerden geçiyor. Ancak ekonomiyi siyasetten ayrıştırmak zorundayız. Mısır her ülkeden gelen yatırımcıya kucak açmış durumda. Tabii ki memlekette ciddi bir siyasi bölünme ve stres var. Ancak bürokratların bireysel hatalarını ülke geneline yaymak haksızlık olur. Sorunların çözülmesi için 14 Mayıs'ta da bir istişare birleşimi yapıyoruz" şeklinde açıkladı.
Kaynak: Sabah Gazete İnternet Yayını