TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Küresel sistemde kısa ve uzun vadede ortaya çıkmakta olan iki önemli değişime karşı da hazırlıklı olmamız gerekiyor. Kısa vadede bizi yeni bir küresel iktisadi ortam bekliyor. Son 5 yıldır süren bol likidite dönemi sona erdi. Eskisi gibi, rahat ve ucuz borçlanma imkanları azalıyor. Hem şirketlerimiz, hem de vatandaşlarımız artık daha tedbirli ve temkinli hareket etmek zorunda" dedi.
7. Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi. Hisarcıklıoğlu, yaptığı konuşmada, burada dile getirilen tüm sorunlar ve önerilerin, ilgili bakanlıklar ve kurumlar bazında da ayrıca tasnif edilecek ve kendilerine iletileceğini belirterek, "İnanıyorum ki, bu değerli arkadaşlarımızın çalışmaları, kamu-özel sektör işbirliğine yeni bir ivme kazandırarak, ekonominin büyümesine destek verecektir. Önceki sektörel şuralarda gündeme getirdiğimiz çeşitli konularda, sizin gayretleriniz ve yol göstermeniz sayesinde sağlanan ilerlemeler, reel sektörün ve ekonominin büyümesini sağladı. Tekstil, Konfeksiyon, İlaç ve Turizm'deki KDV indirimleri, Denizcilik'teki destekler, yatırım teşvik sisteminin bölgesel ve sektörel olarak dizayn edilmesi, Kobi'lere tanınan yeni imkanlar ve istihdam destekleri bunlardan sadece birkaç tanesidir. Peki, sıkıntıların hepsini aştık mı? Hayır. Elbette sorunlar var. Ama bunlar aşılamayacak sorunlar değil. Daha da önemlisi, artık sorunları daha rahat aşma imkanını yakaladık.
Kamu ile özel sektör arasında kurduğumuz bu kapsamlı diyalog mekanizmaları sayesinde, özel sektör ile kamu idaresinde, ortak akıl ve empati gelişti" dedi.
İş hayatındaki sorunları anlatabildiklerini ve bunların çözülebildiğini gören girişimcilerin bakış açıların değiştiğini ve geliştiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Şimdi bizler daha büyük bir moralle ve daha büyük bir şevkle işimize sarılıyoruz. Daha fazla üretim, yatırım, istihdam ve ihracat hedefliyoruz. Ancak, küresel sistemde kısa ve uzun vadede ortaya çıkmakta olan iki önemli değişime karşı da hazırlıklı olmamız gerekiyor. Kısa vadede bizi yeni bir küresel iktisadi ortam bekliyor. Son 5 yıldır süren bol likidite dönemi sona erdi. Eskisi gibi, rahat ve ucuz borçlanma imkanları azalıyor. Hem şirketlerimiz, hem de vatandaşlarımız artık daha tedbirli ve temkinli hareket etmek zorunda. Kamu idaresi ve özel sektör olarak, bu yeni ortama nasıl uyum sağlayacağımıza ve büyüme-istihdam-refah artışı dengesini nasıl koruyacağımıza odaklanmak zorundayız.
Uzun vadede ise bizi başka bir zorluk bekliyor. Dünyada bölgeselleşme hız kazanıyor. Bunda da öncülüğü ABD yapıyor" diye konuştu. - Ankara
haberler.com