Yıllardır düşüşte olan Amerikan tekstil ve giyim sektöründe fabrikalar Çin gibi ülkelerdeki düşük maaşlı işletmelerle rekabet etmeye başladı. Tekstilin bir zamanlar 1 numaralı sektör olduğu Kuzey Carolina eyaletinde, teknolojinin ön plana çıktığı ve eskiye göre daha az işçi istihdam edilen tekstil sanayi yeniden canlanıyor.
National Spinning Şirketi’nin Kuzey Carolina’daki fabrikasında, ağır işlerin büyük kısmını robotlar yapıyor. Bu fabrikada haftada 110,000 kilodan fazla iplik boyanıyor. Boyanan iplikler Amerika ve dünyadaki kumaş ve konfeksiyon üreticilerine gönderiliyor. Michael Hankensen boya makinelerine bakım yapan iki teknisyenden biri: “Bu makineler çok ağır ve hantal. Bunları robotların yaptığı şekilde yerlerinden oynatmak için bir orduya ihtiyaç var.”
Teknoloji, Çin gibi ülkelerde işçilere günde sadece birkaç dolar ödeyen fabrikalarla Kuzey Carolina’daki fabrika gibi işçilere saat başına 10’la 20 dolar arasında ücret ödeyen fabrikalar arasındaki açığı kapatmaya yardımcı oluyor.
Fabrika müdürü Ed Atkins üretim maliyetini sınırlamanın önemli olduğunu, ancak firmanın küresel pazarda rekabet edebilmek için daha yüksek kalite ve daha iyi müşteri hizmetleri sunması gerektiğini de söylüyor: “Ürün çeşitliliğimizi arttırdık ve Amerikan malı ürünlere ilgi duyabilecek biraz daha özel pazarlara yöneldik. Jenerik koton ürünlerde rekabet etmeyi denemiyoruz, bizim güçlü olduğumuz alanlar farklı.”
Geçen yıl Bangladeş’te bir giyim fabrikasının çökmesi sonucu 1000’den fazla işçinin ölmesi, sağlık ve güvenlik koşullarından taviz vererek üretim maliyetini düşüren fabrikalarla çalışmanın trajik sonuçlarını ortaya koymuştu.
Rekabet Konseyi Başkanı Deborah Wince-Smith’e göre, tekstil sanayinin geleceği düşük maaşlara değil, teknolojik yeniliklere bağlı: “Firmalar artık en temel faaliyetlerini, üretimin geleceği olan kalifiye işgücüne ve teknolojik yenilikler üretme kapasitesine dayandırıyor.”
Son üç yılda kurulan 23 fabrika ve yüzde 30’un üzerine çıkan ihracata bakarak, Amerikan tekstil sanayinin eski güzel günlerine geri dönmeye başladığını söylemek mümkün.
VOA
turkishny.com