Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)- İZMİR Ticaret Odası'nın (İZTO) Akdeniz Tekstil Forumu'nun 2020 yılında İzmir'de düzenlenmesine yönelik adaylık başvurusu yaptığını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Meditex'in 2020 yılı Eylül ayında İzmir'de düzenleneceğini bildirdi.
İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz başkanlığında gerçekleştirilen İZTO kasım ayı olağan meclis toplantısının açılışında en kıdemli 16 meclis üyesine plaket takdim edildi. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, oda olarak kadına yönelik şiddete sessiz kalmadıklarını göstermek amacıyla, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde binayı turuncu renk ile ışıklandırdıklarını söyleyerek cinsiyete dayalı şiddete karşı #izmirituruncuyaboya kampanyasını desteklediklerini ifade etti. Türkiye ekonomisi makro ekonomik göstergelerinde olumlu bir seyir gözlendiğini ifade eden Başkan Özgener, cari dengenin 4 aydır üst üste fazla verdiğini belirtti. Firmaların en büyük problemlerinin başında ucuz finansmana erişim geldiğini ifade eden Özgener, kasım ayı içerisinde faiz oranlarında gerilemenin devam ettiğini açıkladı.
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Elmasoğlu başkanlığında komite üyelerinin İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer'i ziyaret ettiğini kaydeden Özgener, görüşülen konularla ilgili şunları ifade etti:
"Rehabilitasyon merkezlerinin servisleri, toplu konut yapı kooperatiflerinin arsa üretim sorunu, belediye bünyesinde konut ve işyeri yapı kooperatifleri masası kurulması, yapı kullanım izin belgelerinin verilmesi esnasında doğalgaz tesisat projesinin de belediyeler tarafından aranması gereğine ilişkin taleplerimizi ilettik."
İZMİR'E AÇIK DESTEK
Odanın 1997 yılından bu yana üyesi olduğu Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği-ASCAME'nin, 20 Kasım 2019 tarihinde gerçekleşen Genel Kuruluna Genel Sekreter Mustafa Tanyeri'nin katıldığına dikkat çeken Mahmut Özgener, "ASCAME, Akdeniz havzasında yer alan ülkeler arasında ticari, ekonomik ve sosyal ilişkilerin artırılmasına yönelik faaliyetler yürütüyor. Genel Kurulda, ASCAME'nin önümüzdeki yılları gerçekleştireceği etkinliklerine ev sahipliği yapacak şehirlerin belirlenmesine yönelik oylama yapıldı. Akdeniz Tekstil Forumu'nun 2020 yılında İzmir'de düzenlenmesine yönelik adaylığını ortaya koyan İzmir Ticaret Odası, Genel Kurul öncesinde yürütülen lobi faaliyetlerinde, birçok Ticaret ve Sanayi Odası temsilcisinden açık destek aldı. Oylamada tüm üyeler, İzmir'in gerek tekstil sektöründe sahip olduğu birikim gerekse uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapma konusundaki tecrübesi ile Akdeniz Tekstil Forumu-Meditex için en uygun aday olduğu konusunda hemfikir oldu ve Meditex'in 2020 yılı Eylül ayında şehrimizde düzenlemesi kabul edildi" dedi.
YASA DIŞI AVCILIĞA YAPTIRIM
Konuşmasında balıkçılık ve su ürünleri sektörünün en önemli beklentisi olan Su Ürünleri Kanunu'nda mutlu sona ulaşıldığını dile getiren Mahmut Özgener, "Sektöre yön veren 48 yıllık Su Ürünleri Kanunu sektör paydaşlarının görüş ve önerileri dikkate alınarak Tarım ve Orman Bakanlığımızca gerçekleştirilen uzun çalışmalar sonucu en kapsamlı şekilde revize edildi. Bu revizyonlar ile, yasa dışı avcılığa, ekosisteme zarar veren yanlış avlama yöntemlerine çok ciddi yaptırımlar getirilmiştir" diye konuştu.
Türkiye'nin en büyük tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesinin Dikili'de kurulacağını kaydeden Özgener, geleceğin stratejik sektörlerinin başında gelen ve yıllık 5 milyar dolar tarım ürünü ihraç eden Ege Bölgesi'nin, tarımsal üretim ve ihracatını ikiye katlayacak Dikili Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi'nin 7 Kasım 2019 itibariyle kuruluşunun gerçekleşmesinin çok önemli bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekti. Özgener şöyle devam etti:
"Kurulacak bölgede jeotermal enerjiyle ısıtılacak modern ve teknolojik seralar yer alacak olup, Dikili'yi sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın en önemli teknolojik sera üssü haline getireceğiz. Proje sahamızla ilgili başvuru dosyası ve kurum görüşleri hazırlarken bir çok zorlukla karşılaştık. Bunlardan en önemlisi 3 milyon metrekare proje sahamızın 1 milyon mertrekaresini kapsayan bölümü ile ilgili olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı günübirlik turizm plan notu nedeniyle olumsuz görüş verdi. Bu görüşü olumluya çevirmek için ciddi çaba sarf ettik. Ayrıca sahamızdaki hazine parsellerine başka talipliler de oldu. Bunların da mücadelesini verdik."
ÜNİVERSİTE İŞ DÜNYASI MODELİ
Üniversiteler ile iş dünyası ilişkilerinin istenilen düzeyden uzakta olduğunu savunan Mahmut Özgener, bu durumu iyileştirmek adına, yeni bir 'üniversite-iş dünyası modeli'ni uygulamaya karar verdiklerini söyledi. Özgener, bu modelde, birbirinden ayrı iki kurumdan değil, İzmir iş dünyası vizyonunu çizen bir stratejik ortaklık amaçladıklarını belirterek "İlk aşama olarak, İzmir iş dünyası için iki önemli hizmetin tasarlanmasına yönelik bir çalışma başlatılması öngörülüyor. Bu birliktelik ve süreç, üniversitemizin görevlendireceği bilim insanlarımızın önce tüm komitelerimizin katılacağı, ardından da komitelere özel olarak tasarlanmış, tasarım odaklı toplantılar ile başlayacak. Bu önemli stratejik iş birliğinin hayata geçireceği tüm etkinlikler adına vereceğiniz destek için şimdiden teşekkür ediyorum" dedi.
MÜTEAHHİTLİĞİN TANIMI KANUNDA YER ALACAK
Eski İZTO meclis üyesi, AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, milletvekili olduktan sonra odayı ziyaret etmekte geciktiğini ifade ederek tüm oda üyelerinin her taleplerinde yanlarında olmaya hazır olduğunu vurguladı. İzmir'in hak ettiği noktada olmadığını, bunun nedeninin ise koordinasyon eksikliğinden kaynaklandığını öne süren Nasır, bu koordinasyonu sağlayabilecek en önemli aktörün İZTO olabileceğini dile getirdi. İZTO'nun herkesi kucaklayan, inovatif ve şeffaf yönetim anlayışına sahip olduğunu belirten Nasır, "Yıllardır bu kürsüde sektörümle ilgili sorunların çözümü için verdiğim mücadelenin ardından, milletvekili olduktan sonra inşaat sektörünün birikmiş sorunlarının çözümüyle ilgili komisyonun üyesi oldum. Yıllardır biriken kanun ve yönetmeliğin düzenlenmesinde etkin rol oynadım. Önümüzdeki ay yaklaşık 35-40 kanun maddesinde de değişiklik yapılacak. Müteahhitliğin tanımının yapılmasını ve disiplinize edilmesiyle ilgili bu ay yürürlüğe girecek kanunda görev almış olduk. Bundan sonra her önüne gelen müteaahhit olamayacak. Hem işin önemi ortaya çıkacak hem de tüketici müteahhitleri daha iyi tanımış olacak" dedi. Türkiye'de bir gelenek olarak 5 yıllık kalkınma planları uygulandığını söyleyen Nasır, artık 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşabilmek için 5 yıllık değil 100'er günlük planlar dahilinde hareket edilmeye başlandığını açıkladı. Hükümetin ve bürokratların 100 gün içinde imtihana tabi olup proje üretmek zorunda olduklarını kaydeden Nasır, İzmir'in gelişimiyle ilgili bir engel kalmadığını söyleyerek meclis üyelerinden sorunların tespiti konusunda destek beklediklerini ifade etti. Nasır, "Un hazır, şeker hazır. İzmir'i hak ettiği noktaya getirecek bütün kurumlarla entegre bir yapıya sahibiz. Komiteler tespit ettikleri sorunları yönetim kuruluna aktardıklarında bizler de 7- 24 çözüme hazırız" dedi. Konuşmasında Arnavutluk'taki depremden de söz eden Necip Nasır, "İstanbul'daki 3 fay hattının hiçbiri şehir merkezinden geçmiyor. Ama İzmir'de 17 tane 7 şiddetinde deprem üretebilecek fay hatlarında enerji birikimi var. Binaların yüzde 65' i kaçak geri kalanı 20 yaşın üstünde ve deprem yönetmeliğine uygun değil. Burada ilgili dinamikleri harekete geçirecek olanlar iş insanlarıdır" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI
hurriyet.com.tr