Rusya’daki kriz, tekstil ihracatını vurunca, Türk işadamları ruble ile ticareti önerdi. Formüle göre ihracat karşılığında ruble alınacak, doğalgaz da rubleyle ödenecek
Enerji fiyatlarının dibe vurması ve Ukrayna ile yaşanan gerginliğin yol açtığı ambargoyla zora giren Rus ekonomisine, Türk tekstilcisi ‘hayat öpücüğü’ verecek. Moskova’ya bir çıkarma yapan Türk tekstil ihracatçıları, rubleyle ticareti büyütmek için kolları sıvadı.
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Pravda gazetesinin merkezinde düzenlediği basın toplantısında, rublenin hızlı bir şekilde değer kaybetmesinden dolayı Rusya’daki pazarın yarı yarıya küçüldüğünü açıkladı. Tanrıverdi daha önce üzerinde mutabık kalınan Türk Lirası ve ruble ile ticaretin daha net desteklenmesini istediklerini dile getirdi.
Plana göre, Türk firmaları Rusya’ya sattıkları tekstil ürünleri karşılığında ödemeyi ruble olarak alacak. Türkiye’nin Rusya’dan aldığı doğalgaz için ödemenin bir kısmı da ruble üzerinden yapılacak. Bunun için Enerji Bakanlığı’nın doğalgaz anlaşmasına bir ekleme yapması ve Merkez Bankası’nın da aylık sabit bir ruble kuru açıklaması isteniyor.
Libya soru işareti
Hikmet Tanrıverdi geçen yıl 1 milyar dolarlık TL - ruble ticareti yapıldığını belirterek şunları dile getirdi:
“Bu bizim isteğimiz rakamlar değil. Devletin biraz daha aktif rol alması gerekiyor. Biz, Rusya’dan 30 milyar dolara yakın petrol ürünleri alıyoruz. Talebimiz bunun yüzde 10’unun ruble ile ödenmesi. Türk Merkez Bankası’nın da bu kadarlık ruble için Türk firmalarına aylık sabit kur vermesi... Böylece sadece ruble kısmında en az 3 - 4 milyar dolarlık bir işlem hacmi oluşur. Ruslar için de Türkiye’den ruble ile direkt mal alabilmeleri onları da bu inişli çıkışlı dönemde korumuş olacak. Burada 2 ülke merkez bankası da biraz elini taşın altına koyarsa bu iş çok daha kolay olur.”
Konuyu bir önceki Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’a anlattıklarını, çok sıcak bakılmadığını, şimdi Erdem Başçı yönetimiyle tekrar konuyu canlandırmak istediklerini dile getiren Tanrıverdi, “15 yıl önce Libya ile böyle bir şey yapılmış, paramız kalmış, hesap kapanmamış... O nedenle yapmak istemiyorlar. Merkez Bankası’nın para kazanmak gibi bir hedefi olmamalı. Ama Eximbank da bu rolü üstlenebilir” dedi.
Rusya’da gelirin yüzde 15’i giyime
Ruble’deki volatilitenin Collection Premiere Moscow (CPM) fuarını da etkilediğini belirten Tanrıverdi, “Birçok firma son anda gelmekten vazgeçti. Ruble stabil olmadığı için daha tedirgin baktılar. Biz geçmişte sipariş aldığımızda yüzde 20 - 30 arası avans alıyorduk. bugün yüzde 20 alıyoruz veya hiç almıyoruz. O yüzden bundan sonraki dönemde Rus firmaları, daha çok Türk firmalarını tercih edecektir” dedi.
Türkiye hazır giyim üreticilerinin, hiçbir koşulda Rusya pazarını ikinci plana atmayı aklından bile geçirmediğinin altını çizen Tanrıverdi, Türk sektörü için Rusya’nın kısa vadeli ve konjonktürel bir pazar olmadığını söyledi.
6 ayda yatırıma hazır
Ortalama bir Rus vatandaşının, gelirinin yüzde 15’ini giyim ve aksesuar için harcadığını ve giyim harcamalarının gıdadan sonra ikinci sırada geldiğini belirten Tanrıverdi, “Rusya’da her yıl 30 milyar doların üzerinde toplam perakende giyim satışı gerçekleşiyor ve bu rakam krize rağmen uzun vadede büyüme eğilimini devam ettirecek” dedi.
Tanrıverdi, Türk hazırgiyim sektörünün hem ülke içinde hem de uluslararası alanda önemli bir yere ve bilgi birikimine ulaştığını belirterek, şunu söyledi:
“Rusya’nın üretim şartları müsait olduğunda birlikte üretim yapabileceğimizi düşünüyorum. Bir Avrupalı burada gelip yatırım yapana kadar en az 10 sene geçer. Türk firmalar bugün karar verdiğinde 6 ay içinde yatırım getirir.
milliyet.com