Digel Türkiye Genel Müdürü Aker, yatırım kararında Türkiye'nin tekstil sektöründeki yetişmiş insan gücü, kaliteli tedarik zincirinin etkili olduğunu söyledi.
İzmir'deki Ege Serbest Bölge AŞ'de (ESBAŞ) eylül ayında üretime başlayan Almanya merkezli erkek takım elbise üreticisi Digel, 7,5 milyon euroluk yatırımla üretim, istihdam ve ihracat kapasitesini iki katına çıkarmayı hedefliyor.
Digel Türkiye Genel Müdürü Serdar Aker, 1939'da kurulan Alman erkek takım elbise üreticisi Digel'in 1,5 yıl önce Türkiye'ye yatırım kararı aldığını, 6 ay önce de üretime başladığını söyledi.
Bu sırada terör saldırıları, darbe girişimi ve kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmeleri gibi yatırımları etkileyebilecek gelişmelerin yaşandığına anımsatan Aker, "Yatırım için Türkiye’nin dışındaki farklı ülkeler de vardı. Birer bant pantolon ve bir bant ceket olmak üzere 700 adetlik üretim kapasitesinde yatırım kararı aldık. 2018'de bunu iki katına çıkaracağız ve 2018'in ilkbaharında Allah nasip ederse günde bin 400 adet takım elbise üretimi yapacağız. Şu an 270 kişiyiz, 2018'de 550 kişi olacağız." dedi.
"İç piyasaya gireceğiz"
Aker, firmanın yatırım kararının ardından ülke seçimi konusunda Türkiye'nin öne çıktığını, 15 Temmuz'daki FETÖ'nün darbe girişiminin ve kredi derecelendirme kuruluşlarının yatırım kararını etkilemediğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Burada bizim şirket yönetimimizin vizyonu çok açık. Çok ileri görüşlüler. Terör konusuna değindiğimizde her zaman için tek bir şey var. Terör dünyayı ilgilendiren bir konu sadece Türkiye’yi ilgilendiren bir konu değil. Türkiye, Avrupa ve Asya’yı birleştirdiği için bu işin ortasında kalıyor. Şu an için yaklaşık 7,5 milyon euroluk bir yatırım oldu. 2018'de bu yatırımın devamı gelecek. Proje üç aşamadan oluşuyor. Birinci arama üretim tesisleri kurmak. İkinci aşama merkezi satın almayı buraya taşıyarak, satın alma ihtiyaçlarını Allah nasip ederse buradan karşılamak istiyoruz. Üçüncü aşama ise iç piyasaya mağazalarımızla ve markamızla gireceğiz."
Türkiye'nin tekstil tecrübesi etkili oldu
Yatırım kararında Türkiye'nin tekstil sektöründeki yetişmiş insan gücü, kaliteli tedarik zincirinin de etkili olduğunu dile getiren Aker, "İşçi maliyetine bakarsanız Türkiye’ye yatırım yapılmaması lazım. Çünkü Türkiye, diğer alternatiflere bakıldığında pahalı bir ülke ama tekstil konusunda çok tecrübeli bir ülke. Bu yüzden kararımız Türkiye oldu. Kaliteli üretim yapmak için mecburen tekstilde Türkiye'yi tercih etmek zorundasınız. Onun dışında diğer ülkelerden bizi ayıran konu, bütün tedarikçilerimiz burada ülke içinde." diye konuştu.
dunya.com