Anadolu keçeciliğine getirdiği modern yorum ve bu sanatın yaşamasına yaptığı katkıyla alanının öncü isimlerinden Selçuk Gürışık, asistanı Ali Alev ile birlikte hazırladığı yeni sergisini İTÜ Rektörlük Sanat Galerisinde (RSG) açacak.
Selçuk Gürışık ve Ali Alev’in ortak sergisi, “giyilebilir sanat”ın deneysel örneklerini sunacak
(haberindeks) İstanbul, 28.03.2014, “Selçuki&Ali – Elyaf Sanatı Sergisi”, sanatseverlere ikilinin yeni çalışmalarını görme ayrıcalığı verecek.
2 Nisan 2014 Çarşamba günü 18.30’da açılacak sergi, 30 Nisan 2014 Çarşamba gününe kadar ziyaret edilebilecek. Deneysel çalışmaların da yer alacağı sergide, sanatçıların hem daha önce yaptığı çalışmalardan örnekler yer alacak hem de sergiye özel hazırlanan eserler ilk kez görülebilecek.
Doğa dostu
Geleneksel keçe sanatı gerek geçmişi ve taşıdığı kültürel değer, gerekse doğa dostu bir üretim sürecine ve malzeme yapısına sahip olması nedeniyle, hem tarihi hem de güncel bir öneme sahip. Yün kullanılmasına karşın kırkma yöntemi ile yapıldığı için hayvanların öldürülmesine gerek olmaması nedeniyle, kürke karşı bir model olarak da sunulan elyaf sanatı ürünlerinin hazırlanışında, bambu, pamuk, ipek gibi farklı malzemelerden de yararlanılıyor.
RSG’de her ay farklı bir disiplin
2014 Şubat ayında açılan İTÜ RSG, farklı sanat disiplinlerini kucaklayan bir yaklaşımla “teknik üniversite”nin İstanbullu sanatseverlere armağan ettiği bir mekan oldu. Suluboya sergi ile açılışı gerçekleştirilen, ardından ülkemizin sayılı bitki ressamlarından Işık Güner’in ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapan İTÜ RSG’de, her ay farklı bir disiplin ve alanında seçkin sanatçılar ağırlanıyor. İTÜ RSG, üniversite dışından da tüm sanatseverlerin ziyaretine açık.
Topkapı Sarayı’ndan British Museum’a keçe sanatı
İstanbul doğumlu araştırmacı, tasarımcı ve eğitmen Yrd. Doç. Selçuk Gürışık, Londra - Central Saint Martins’teki eğitiminin ardından, yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda projede yer aldı. Disiplinlerarası ilişkiler ile güncel sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik konularda teorik ve uygulamalı örnekler sunan Gürışık, Selçuki markası ile kültürel kimlik ve kavramsal tasarım alanlarında çalışmalar yapıyor. Yeni ürünler tasarlamanın ve üretmenin yanı sıra, çeşitli üniversitelerde öğretim görevlisi olarak ders veren Gürışık, daha önce Topkapı Sarayı, British Museum gibi dünyaca ünlü mekanlarda sergiler açtı.
Ali Alev, muhasebe üzerine tamamladığı lisans eğitiminin ardından kariyerini geleneksel keçe sanatını öğrenmek ve uygulamak üzerine şekillendirmeyi seçti. Usta-çırak ilişkisi ile sanatı öğrenmeye başlayan Ali Alev, 4 yıldır Selçuk Gürışık’la birlikte çalışıyor. Fotoğrafçılık, tekstil ve moda tasarımı, teknik üretim yöntemleri gibi farklı disiplinlerde kendini geliştirmek üzerine aldığı eğitimler sürüyor.
Selçuk Gürışık ve Ali Alev, son 4 yıldır birlikte yürüttükleri çalışmalarını, yurtiçi ve yurtdışında “Selçuki&Ali” imzasıyla açtıkları ortak sergiler ile sunuyor. İkilinin farklı estetik yaklaşımlarının oluşturduğu bütünsellik; yeni-eski, geleneksel-güncel bakış açılarını etkileyici biçimde yansıtıyor.
http://haberindeks.com/