Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Ankaralı Giyim Sanayicilerinden 'İstihdam Kaybı' Uyarısı

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, asgari ücretin 1.300 lira olmasının ardından kıdem tazminatında iyileştirme yapılmazsa istihdam kaybı yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Son iki aydır tartışılan asgari ücretin 1.300 TL olmasının ve oluşan 274 liralık ek yükün 110 lirasının Hazine tarafından karşılanacağının açıklanmasının ardından yazılı değerlendirmede bulunan Canip Karakuş, “Ücret artışının yüzde 40’ı bir yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak. Ancak asgari ücret zammıyla birlikte kıdem tazminatlarına da yaklaşık yüzde 30 oranında yansıyan bir artış var. Bu soruna acil bir düzenleme getirilmezse, uzun vadede istihdam sorunları, kayıt dışı çalışma ve vergi kaçağı gibi daha büyük sorunlar doğurabilir.” dedi.

ÜRETİM ÇEVRE ÜLKELERE KAYABİLİR

Siyasi belirsizlikler, ekonomik istikrarsızlık ve kur artışının da etkisiyle hazır giyim sektörü için 2015’in pek de parlak bir yıl olmadığını ifade eden Karakuş, şöyle devam etti:
“Hazır giyim ve tekstil sektörü ihracatta, euro/dolar paritesindeki düşüşten ve seçim atmosferinin neden olduğu istikrarsızlıktan olumsuz etkilendi. Yeni hükümetin ekonomik paket kapsamında gerçekleştireceği yapısal reformlarla birlikte sektörün 2016’da geçen yılki büyük açığını kapayarak büyüyeceğini öngörüyoruz. Asgari ücrette söz konusu yüzde 40’lık destek yalnızca bir yıl boyunca sağlanacak ancak kıdem tazminatlarına bu zamla yansıyan artış işverenlere ciddi bir yük getiriyor. Bu konuda hükümetçe bir iyileştirme yapılacağını düşünüyoruz. Aksi halde rekabette zorlanan birçok firmanın işçi çıkarmaya başlayacağı ya da üretimlerini iş gücünün daha ucuz olacağı çevre ülkelerde kaydıracağı endişesini taşıyoruz.” 

İHRACATTAN UMUTLUYUZ

Ankara’da yalnızca Balgat’ta 15 binin üzerinde çalışanın asgari ücretle istihdam edildiği bilgisini veren Karakuş, “Tekstil ve hazır giyim sektörü istihdamda ve ihracatta ülke ekonomisinde büyük bir paya sahip. Dünyanın dört bir yanına ürünlerimizi ihraç ediyoruz. 200’ün üzerinde ülkeyle rekabet etmek durumundayız. Bu rekabette hammadde, enerji ve diğer üretim maliyetlerini rakiplerimizle aynı fiyatlarla kullanamıyoruz. Bununla birlikte faizlerin yüksek oluşu ve kur farkı da hazır giyim sanayisini olumsuz etkiliyor. Ancak önümüzdeki seçimsiz dönemde hükümet eliyle hayata geçirilecek olan teşvikler ve ekonomik reformlarla ihracatta çok olumlu hamleler yapılacağı konusunda ümitliyiz.” izahında bulundu.