Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından bu yıl 6'ıncısı düzenlenen 'UTİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası AR-GE Proje Pazarı Zirvesi' törenle başladı. UTİB ve Bursa Ticaret ve Sanayi odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, "Yenilikçiliğe dayanmadan, yalnızca hammadde veya enerji kaynaklarına sahip olmakla büyük ekonomi olunmuyor. Ya araştıracak ve geliştireceksiniz ya da bunu yapanların hizmetine girip, verilenle yetineceksiniz." dedi.
Atatürk Merinos Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve iki gün sürecek olan Uluslararası AR-GE Proje Pazarı'nda yerli ve yabancı 343 projenin sunumu yapılacak. UTİB, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı desteği ile düzenlenen zirvenin açılışına, yerli ve yabancı yüzlerce iş adamı katıldı. Zirvenin açılış konuşmasını yapan UTİB ve BTSO Başkanı İbrahim Burkay, araştırmadan geliştirmenin mümkün olmadığını söyledi. Burkay şunları kaydetti: "Geliştiremeyince de ürünlerimizi, firmalarımızı, sektörümüzü ve ülkemizi bir üst lige çıkarma başarısı gösteremiyoruz. Biliyoruz ki; yenilikçiliğe dayanmadan, yalnızca hammadde veya enerji kaynaklarına sahip olmakla büyük ekonomi olunmuyor. Bizler de kentimizin ve ülkemizin yarını için büyük bir adım attık. Herşeyin birbiriyle bağlantılı olduğu dünyamızda teknolojiden finansa, tarımsal ekonomiden uzaya dek her alanda kendi kabiliyetlerimizi, araştırıp, geliştirmekle mükellefiz. Ya araştıracak ve geliştireceksiniz ya da bunu yapanların hizmetine girip, verilenle yetineceksiniz. Kuşkusuz, Bursa’nın girişimcileri olarak bizler bununla yetinemezdik ve yetinmedik. Eğer Bursa’yı Türkiye’nin ilk 3’ünde, dünyanın ilk 100’ünde konumlandıramazsak, gelecek nesillere karşı sorumluluklarımızı yeterince yerine getirememiş oluruz."
TÜRKİYE BİN 4 GÜNEY KORE 113 bin PATENT ALDI, YENİ BİR BÜYÜME MODELİNE İHTİYACIMIZ VAR
Çin, ABD ve Güney Kore’nin patent konusunda ivmelerini son 5-6 yılda artırmalarına rağmen Türkiye’de alınan patentlerin yetersiz olduğunu anlatan Burkay, 2012’de Türkiye’de sadece bin 4 patent alınırken nüfusu 50 milyon olan Güney Kore’de alınan patent sayısının 113 bin 467 olduğunu söyledi. Burkay şöyle devam etti: "Güney Kore’nin başarı hikayesini bu rakamlardan okumak mümkün. Unutmamak gerekir ki; büyük medeniyetleri yükselten de çöküşe sürükleyen de hep teknolojik değişim ve inovatif çalışmalar olmuştur. İnovatif çalışmalar, toplumların siyasi, askeri, iktisadi, beşeri ve hatta günlük hayatlarını radikal bir şekilde değiştiren etkenlerdir. Öyleyse ülkemizin önümüzdeki yıllarda yapılanlardan daha farklı icraatlara ve yeni bir büyüme modeline ihtiyaç vardır. Bu da inovatif ar-ge ve tasarımı esas alan çalışmayı gerektiriyor."
2009’dan buyana gerçekleştirilen ar-ge zirvesiyle ilgili verileri de kamuoyu ile paylaşan Burkay, "67 proje önerisiyle başladığımız zirve, 2011 yılından itibaren uluslar arası boyut kazandı ve bu yıl 343 proje başvurusuna ulaştı. Şimdiye kadar etkinlik kapsamında sektör paydaşlarımıza sunulmasına vesile olduğumuz toplam proje sayısı da bin 158’dir. Son 5 yılda proje pazarına sunulan projelerin 81’inin yaklaşık 20 milyon TL destek alarak ortaklığa dönüştüğünü biliyoruz. Ev tekstili tasarım yarışmamıza yapılan başvuruların sayısı bu sene tam 530 oldu." diye konuştu.
Bursa Valisi Münir Karaloğlu de Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün dünya genelindeki payının yüzde 8’ler civarında olduğunu dile getirdi. Vali Karaloğlu, "Bunu yüzde 15’lere çıkarmamız mümkün. Bunun yolu da daha inovatif ürünler üretmek, tekstilimizi fonksiyonel tekstile dönüştürmekten geçiyor. Artık yanmaz kumaşlar anti bakteriyel kumaşların konuşulduğu ses ve bina izolasyonunda kullanıldığı bir dönemden geçiyoruz. Bunları sağlamanın yolu da mutlaka ar-ge çalışmalarına ağır vermekten geçiyor." şeklinde konuştu. Açılış konuşmalarının ardından 6. UTİB AR-GE Pazarı’nda dereceye giren proje sahibi firmalara ödülleri verildi. AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve UTİB Başkanı İbrahim Burkay, dereceye giren firmalara ödüllerini verdi.
Kaynak: CİHAN