ARMÜR (DOBİ) MAKİNELERİ
Armür mekanizmaları, jakar mekanizmasınınilk adımı sayılan, çerçeveli ağızlık açma olayınıgerçekleştiren makinelerdir.Bu bölümde aşağıdaki başlıklarda incelenmiştir.
a) Armür makinesinin tanımı,
b) Armür makinelerinin sınıflandırılması,
- Negatif hareketli armürler,
- Pozitif hareketli armürler,
- Tek kurslu armürler,
- Çift kurslu armürler,
- Mekanik kumandalı armürler,
- Elektronik kumandalı armürler,
c) Armür planının kartonlarının delinmesi,
d) Armür desen kartonlarının delinmesi,
- Armür kartonu delme makineleri,
e) Armür makinesinin çalışma prensibi.
Armür Makinesinin Tanımı
Armür, dokuma makinelerinde ağızlık oluşturmak için kullanılan, bu amaçla çerçevelerin hareketlerini sağlayan ağızlık açma tertibatlarından birisidir.
Armür mekanizmalarıyla desenlendirme olanağı, eksantrikli ağızlık açma tertibatlarından fazla, jakarlı ağızlık açma tertibatlarından azdır. Arınür mekanizmaları kumanda sistemleri itibarıyla, jakar mekanizmalarının çıkış noktası sayılabilir.
Aradaki fark, armürde gücülerin takılı olduğu çerçevelere hareket iletilmesi, jakarda ise serbest halde bulunan gücülere tek tek hareket iletilmesidir.
Armürlü dokuma makinelerinde desenlendirme çeşidi ve motiflerin büyüklüğü çerçeve sayısı ile sınırlıdır. Armürlü dokuma makinelerinde çerçeve adedi genel olarak en fazla 32 dir. Ancak özel durumlarda 48 çerçeve ile de çalışıla-bilmektedir. Çerçeve adedi armür mekanizmasının yapımında belirlenir. Piyasanın ihtiyacına ve ekonomikliğine göre çeşitli sayılarda çerçeveyle çalışmaya olanak tanıyan armürler yapılmaktadır.
Armür Makinelerinin Sınıflandırılması
Armür makineleri temel prensibleri aynı olmasına rağmen, kumanda sistemlerine göre, hareket iletimlerine göre sınıflandırılırlar. Armür makineleri hareket mekanizmalarına göre genel olarak Tablo 21.1'deki gibi sınıflandırılabilir.
Negatif hareketli armürler
Negatif hareket yapan armürler dokuma çerçevelerini sadece yukarı kaldırır. Çerçevelerin geri hareketi çerçevelere bağlanan yaylarla sağlanır. Basit yapısı nedeniyle yaygın bir kullanım alanı bulmuştur [Şekil 21.18, Şekil 21.19].
Pozitif hareketli armürler
Pozitif hareket yapan armürler dokuma çerçevelerinin hem yukarıya kaldırılmasını, hemde geri hareketini gerçekleştirir. Ağır kumaşların dokunduğu dokuma makineleri için tercih edilir
Gücü çerçevelerine negatif bir hareket vererek çerçevelerin yukarı kalkmasını sağlayan armürlerin çerçevelere hareket iletiminin ve yaylarla çerçevelerin geri hareketinin şematik gösterimi.
Tek kurslu armürler
Armür makinesinin bir devrinde bir atkı atılır. Atkı atma hızı çok düşük olduğu için günümüzde sadece yünlü dokuma yapan eski tip mekikli tezgahlarda kullanılmaktadır.
Çift kurslu armürler
Armür makinesinin bir devrinde iki atkı atılır. Atkı atma hızı yüksek dokuma makinelerinde tercih edilir. Günümüzde bütün armür makineleri çift kurs-ludur. Modern dokuma makinelerinin hepsinde çift kurslu armürler kullanılmaktadır
Mekanik kontrollü, pozitif ağızlık açan, 12, 20, 28 çerçeve ve 6000 atkı raporuyla çalışabilen mekikçikli ve kancalı dokuma makineleri için uygun olan armür (Staublı).
Gücü çerçevelerine pozitif bir hareket vererek çerçevelerin hem yukarı kalkmasını hemde aşağı inmesini sağlayan armürlerin çerçevelere hareket iletiminin şematik olarak gösterimi.
Elektronik kontrollü, negatif ağızlık açan, 16 çerçeve ve 6400 atkı raporuyla çalışabilen özellikle su jetli dokuma makinelerinde kullanılan armür (Stâublı).
Armür makineleri kumanda sistemlerine göre-de Tablo 21.2"deki gibi sınıflandırılır.
Mekanik kumandalı armürler
İlk yapılan armür mekanizmalarına ve günümüzde de birçok modern armür makinelerine mekanik olarak kumanda edilmektedir. Ar-mürlere mekanik olarak iki şekilde kumanda edilir. Bunlar; a) Delikli kartonlarla kumanda sistemi,
b) Desen zincirleriyle kumanda sistemi.
Delikli kartonla kumanda edilen armürler
Dokurrîası yapılmak istenen kumaşın örgüsüne ve desene göre hazırlanan armür planına bakılarak üzerlerine delikler açılmış bir dizi karton ve) a sonsuz şerit halindeki kartonla armüre kumanda edilir. Günümüzde en çok kullanılan armür kumanda sistemidir [Şekil 21.23].
Delikli bir dizi kart veya sonsuz şerit halindeki delikli kartonlarla kumanda edilen armürlerin çalışma prensibinin şematik gösterimi.
Bu sisteme negatif kumandalı sistem adıda verilmektedir.
Armür desen kartonlarının hazırlanması bu bölümde ayrıca anlatılmıştır.
Desen zincirleriyle kumanda edilen armürler
Dokunacak kumaşın örgüsüne ve desene göre hazırlanan armür planına bakılarak hazırlanan delikli çubuklar üzerine ağaç çivili bir dizi çubukla veya silindirik çubuklar üzerine geçirilmiş çelik rölelerle armüre kumanda edilir. Bu sisteme pozitif kumanda sistemi adı da verilmektedir. Desen zincirlerinin hazırlanma prensibi delikli kartorlarla aynıdır. Her çubuk bir veya iki atkı atımı için çerçevelere kumanda eder. Yukarı kalkması istenen çerçeveler için çivi takılır veya çelik role yerleştirilir. Bugün bu tip kumandalı armürlerin üretimi yoktur
Desen zincirlerine takılmış çiviler veya rölelerle kumanda edilen armürlerin çalışma prensiblerinin şematik gösterilişi.
Elektronik kumandalı armürler
Elektronik armürlerde mekanik armürlerdeki kartlar yerine manyetik kumanda çubukları vardır. Manyetik bloklar elektronik desen hafızası veya direkt mikro işlem birimiyle bağlantılı çalışır. Manyetik bloklardan sonra bu armür mekanizmalarında hareketler mekaniğe dönüşür. Şekil 21.25'de görüldüğü gibi desen bilgileri elektrik sinyalleri olarak doğrudan manyetik çubuğa gönderilmektedir. Seçici her iki şalter koluna da kumanda etmektedir. Şalter kolları-da eksantrik tırnaklarına kumanda etmektedir. Alıcı disk ise ana mile serbest bağlıdır. Ana mil ile alıcı disk bir tırnakla irtibatlaşmıştır. Alıcı disk üzerindeki boşluğa tırnak girdiği zaman alıcı disk ana mil tarafından döndürülür. Alıcı diskin dönmesiyle çerçevelere hareket iletimi başlamış olur. Tırnak çentiğe girmediği zaman hareket iletimi olmaz ve çerçeveler durumlarını korur. Elektronik kumandalı armürlerde mikro işlemli bir kumanda aleti vardır. Tüm hareketler bu kumanda aleti ile kontrol edilebilmektedir.
Elektronik kumandalı rotasyon armürün çalışma şeklinin şematik gösterilişi; A) Manyetik blok, B) Seçici kol, C) Şalter kolu, D) İkinci şalter kolu, E) Eksantrik disk tırnağı, F) Alıcı disk, G) Ana mil.
Armür Planının veya desen zincirlerinin Hazırlanması
Amür makinelerine istenilen örgüye ve desene göre kumanda edilmesini sağlamak için mekanik armürlerde kullanılan desen kartonlarının hazırlanmışına rehberlik eden armür planının yapılması gerekir. Armür planı dokunacak kumaşın örgü veya motif raporu ve buradan çıkarılan tahar planından sonra yapılır.
Armür planı örgüye ve tahara göre atkı atılırken hangi çerçevelerin yukarıya kalkması gerektiğini gösterir. Bu konu örneklerle daha iyi anlaşılacaktır.
Örneğin; dimi örgülerin türevlerinden olan bal peteği yada gofret örgü olarak isimlendirilen örgülere bir örneğin armür planının çıkarılışı Şekil 21.26'da gösterilmiştir.
Şekil 21.26 : Şekilde A ile gösterilen bal peteği örgüsünün raporundaki çözgü ipliklerinin hareketleri gözlenerek öncelikle B ile gösterilen tahar planı çıkarılmıştır. Tahar planından örgünün kaç çerçeve ile dokunabileceği görülür. Bu örnekte sekiz çerçeve ile dokunacaktır. Tahar planı elde edildikten sonra tahar planıyla belli olan örgü raporundaki birbirine benzemeyen hareketlerin bir araya sırayla toplanması suretiyle C ile gösterilen armür planı elde edilir.
Tahar planında alttan itibaren birinci sıra birinci çerçeveyi, armür planında da alttan itibaren birinci sıra birinci atkıyı temsil eder. Armür planında sütunlar ise soldan sağa doğru numaralanarak çerçeveleri temsil eder. Şekilde gösterilen örnekte dokumada birinci atkı ipliği atılırken yedinci çerçeve yukarı kalkacak diğer çerçevelerdeki çözgü iplikleri aşağıda kalacaktır. İkinci atkı atılırken altıncı ve sekizinci çerçeveler yukarıya kalkacaktır. Atkı raporu bu
şekilde devam ederek on dördüncü atkıda bitecek ve sonra tekrar edecektir. Bu raporun tekrarlanması dokuma boyunca devam eder.
Armür Kartonlarının Delinmesi
Dokuması yapılacak örgünün veya desenin armür planı hazırlandıktan sonra bunun armür makinesine kumanda edebilecek hale getirilmesi için mekanik kontrollü armürlerde desen kartonlarına delinerek veya desen çubuklarına çivi yada role takılarak aktarılması gerekir. Günümüzde bütün mekanik kontrollü armürlerde desen kartonları kullanıldığı için burada armür desen kartonu delme işlemi anlatılacaktır. Öncelikle armür planı çıkarılmış olan desenin çerçeve adedinin ve atkı rapor boyunun armürün kapasitesini aşmaması gerekir. Örneğin; Yukarıda armür planı çıkarılmış olan bal peteği örgüsünün çerçeve adedi ve atkı raporu her armür için uygulanabilir. Dokuma makinesinde takılı olan armür örneğin 16 çerçeve kapasiteli olabilir. Bu örnekte armürün ilk sekiz ayağına kumanda edilir, diğerleri çalıştırılmaz. Yukarıdaki örnekteki bal peteği örgüsünün armür planından armür katanlarının hazırlanması armür planındaki dolu noktalara kartonda delik olarak uygulanması şeklinde olur. Armür kartonları iki şekilde olabilir.
1- Tek tek kartlar halindedir; bu kartlar desene göre delindikten sonra karton dikme işlemiyle birleştirilerek sonsuz karton dizisi şeklinde ar-müre takılır.
2- Band halindedir; çeşitli ebatlarda ve çeşitli dayanıklı malzemeden yapılmış şeritler halinde bulunur. İstenen rapor boyu kadar kullanılır ve en son iki*ucu dayanıklı bir şekilde birleştirilerek sonsuz şerit haline getirilir Şekil 21.27].
Armürler için poliester desen şeritlerini, sonsuz şerit yapabilmek için iki ucunu ultrasonik kaynakla birleştirme makinesi (Stı-mın).
Çıkarılan armür planına göre kartonların delinmesine sağdan sola doğru başlanır. Armür kartonlarının armürdeki desen tomruğunda dönüşüde saat yönündedir. Delme işleminin ters yapılması yani soldan sağa doğru yapılması örneğin dimi örgülerinde dimi yönünü değiştirir. Bu açıklamalara göre armür kartonlarının delinmesi Şekil 21.28'de gösterilmiştir desen C ve D'de ise renk raporları atkıda iki koyu, 2 açık, çözgüde 4 koyu, 4 açıktır. Fakat desen C'de motifli dimi örgüsü ile 2/2 dimi örgüsü, desen D'de 8 çerçeveli fantezi örgü ile 2/2 kırık dimi örgüsü kombine edilmiştir.
Desen E'de elde edilen efekt için, 4 koyu, 4 açık çözgü ve atkı renk raporu ile, 2/2 panama ve motifli dimi örgüsü kombinasyonu yapılmıştır.
Desen F'de ise 2 koyu, 2 açık renk raporuna, 2/2 panama ve kuş gözü örgüsü kombinasyonu uygulanmıştır. Şekil 138'de yollu örgü ile basit atkı renk raporu ve basit çözgü renk raporu ile dokunmuş kumaş örneği görülmektedir.
Yollu örgü ile Basit Atkı Renk Raporu ve Karmaşık Çözgü Renk Raporu Efektleri
Şekil 139'da verilen konu ile ilgili tüm örneklerde karmaşık çözgü renk raporu 2 koyu - 2 açık ve bunu izleyen 4 koyu - 4 açık, atkı renk raporu ise 2 koyu - 2 açıktır. Desen A ve B'de 2/2 dimi örgüsü başka örgülerle kombine edilmiştir. Desen C ve D'de ise 2/2 panama ile 2/2 dimi örgüsü, motifli dimi örgüsüyle birlikte kullanılmıştır.
Desen E'de 8'li fantezi dimi ile 2/2 kırık dimi örgüsü, F'de 2/2 dimi örgüsü ile bir başka örgünün kombinasyonu vardır.
Şekil 137 ve Şekil 139'daki tüm desenlerde örgülerin kullanıldığı alanlar eşit alınmıştır. Bu alanların genişlikleri farklılaştırılarak da çeşitli desenler elde edilebilir. Bunun bir örneğini Şekil 140'ta görebiliriz.
Ekoseli Renk ve örgü Efektleri
örgü ve Renk Raporlarının Konumlarının Değiştirilmesi ile Yapılan Efektler
Şekil 141'de verilen A ve B desenlerinde, örgü ve renk raporlarının birbirleriyle olan ilişkilerindeki konumlarının değiştirilmesiyle elde edilen ekose efektleri verilmiştir. Her iki desende de örgü 2/2 panama, çözgü ve atkı renk raporları 2 koyu, 2 açıktır. Desen A'da örgü devam ederken renk raporu araya 4 açık rengin girmesiyle kesilmiş ve böylece de çizgilerin yönleri değişmiştir.
Desen B'de ise aynı efekt, çözgü ve atkı renk raporu yerine örgüde yapılan kesilme ile elde edilmiştir. Her iki desen de incelendiğinde; birincisinin ikincisinden daha uygun ve ekonomik olduğu görülür. Çünkü ikinci desen özel tahar gerektirir.
Aynı zamanda hem örgü, hem de renk raporlarında yapılan değişikliklerle de ekose efektleri elde edilebilir (Tablo 2)
Basit örgü
|
Karmaşık çözgü renk raporu |
karmaşık atkı renk raporu
|
Yollu örgü
|
Basit çözgü renk raporu,
|
karmaşık atkı renk raporu
|
Yollu örgü
|
Karmaşık çözgü renk raporu,
|
karmaşık atkı renk raporu
|
Diyagonal örgü
|
Karmaşık çözgü renk raporu,
|
basit atkı renk raporu
|
Diyagonal örgü
|
Karmaşık çözgü renk raporu,
|
karmaşık atkı renk raporu
|
Ekose örgü
|
Basit çözgü renk raporu,
|
basit atkı renk raporu
|
Ekose örgü
|
Karmaşık çözgü renk raporu,
|
basit atkı renk raporu
|
Ekose örgü
|
Basit çözgü renk raporu,
|
karmaşık atkı renk raporu
|
Ekose örgü
|
Karmaşık çözgü renk raporu,
|
karmaşık atkı renk raporu
|
Tablo 2
Basit örgü ile Karmaşık Çöz-gü ve Atkı Renk Raporu Efektleri
Bu kombinasyonlar Şekil 142'de-ki A ve B desenlerinde gösterilmiştir. Her iki örnekte de çözgü ve atkı renk raporları 2 koyu, 2 açık ve 4 koyu, 4 açıktır. A'da örgü 2/2 dimi, B'de ise 2/2 panamadır.
Dikkat edilirse her iki desende de dört farklı efekt vardır, l'inci bölümdeki efekt 2 koyu, 2 açık çözgü ve atkı renk raporundan, 2'nci bölümdeki efekt 2 koyu, 2 açık çözgü ve 4 koyu, 4 açık atkı renk raporundan, 3'üncü bölümdeki efekt 4 koyu, 4 açık çözgü ve 4 koyu, 4 açık atkı renk raporundan, 4'üncü bölümdeki efekt ise 4 koyu, 4 açık çözgü ve 2koyu, 2 açık atkı renk raporundan oluşmuştur.
En iyi ekose efektleri daima çözgü ve atkı renk raporları aynı olduğu zaman elde edilir.
Şekil' 143'de basit örgü ile karmaşık çözgü ve atkı renk raporu ile dokunmuş kumaş örneği görülmektedir.
Basit ve Karmaşık Çözgü Renk Raporları ile Yollu Örgü ve Karmaşık Atkı Renk Raporu Efektleri
Şekil 144'te desen A'da yollu bir örgü ile, 2 koyu - 2 açık basit çözgü renk raporu ve 2 koyu - 2 açıktan sonra 4 koyu - 4 açık gelen karmaşık atkı renk raporu kullanılmıştır. Desen B'de ise yine yollu örgü kullanılmıştır. Yalnız bu kez çözgü ve atkı renk raporu karmaşıktır. Bu iki deseni incelediğimizde, her çeyrek parçasının farklı efektlerden oluştuğunu görebiliriz. Bu sonuç aynı örgü üzerinde farklı renk raporları kullanmaktan, ya da farklı örgülere benzer renk raporları uygulamaktan çıkmıştır.
Basit ve Karmaşık Atkı Renk Raporları ile Karmaşık Çözgü Renk Raporu ve Yatay Yollu örgü Efektleri
Bu tür düzenlemeler Şekil 145' deki desen A ve B'de gösterilmiştir, iki örnekte de iki basit örgü çapraz ya da yatay bantlar halinde yerleştirilmiştir. Çözgü renk raporları 2 koyu - 2 açıktan sonra gelen 4 koyu - 4 açıktır. A'daki efekt basit atkı renk raporu ile, B'deki efekt ise karmaşık atkı renk raporu ile elde edilmiştir. Bu düzenlemelerin bir öncekilerden farkı daha basit tahar gerektirmeleridir. Fakat diğerlerinde de daha kısa armür planları kullanılır.
Basit ve Karmaşık Atkı Renk Raporları ile Basit ve Karmaşık Çözgü Renk Racoru ve Ekose örgü Efektleri
Ekose örgü ile çeşitli atkı ve çözgü renk raporlarının düzenlemeleri Şekil 146'da desen A ve B'de verilmiştir. Desen A'da atkı renk raporu karmaşık, çözgü renk raporu basit, desen B'de ise atkı ve çözgü renk raporları karmaşıktır, örgüleri ekose biçiminde düzenlerken dikkat edilecek nokta; atkı ve çözgü yönünde uzun atlamaların oluşmasını önlemektir. Ayrıca her bölümün boyutu eşit olmak zorunda değildir.
Figürlü Renk ve örgü Efektleri
Basit ve Karmaşık Renk Raporları ile Yapılan Figürlü Efektler
Ekose desenlerden başka, baklava ya da geometrik olmayan desenlerde renk ve örgü efektleriyle elde edilebilir. Bu tür kumaşlar daha çok kadın elbiselik ve mantoluklarında kullanılmaya uygundur. Şekil 147'de verilen desen baklava zemin üzerine oturtulmuştur, örgüler, 2/2 panama, 1/3 ve 3/1 dimidir. Renk raporu 4 koyu - 4 açıktır. Bu desen, örgülerin baklava formunda düzenlenme yöntemine bir örnektir. Dikkat edilecek noktalar;
a) örgülerin köşelerinde uzun atlamaların olmaması,
b) örgü ve renk raporunun, istenilen efekti çıkaracak şekilde kombine edilmesidir.
Şekil 148'de ise geometrik olmayan figür oluşturma örneği verilmiştir. Çözgü ve atkı renk raporları l koyu - l açıktır. Bezayağı örgüsü ise zemin ve figür alanlarında farklı konumlarda kullanılmıştır. Sonuçta, figür yatay çizgilerden, zemin ise dikey çizgilerden oluşmuştur. Bu yönde çözgü ve atkı raporları çok sayıda iplikten meydana gelir. Burada yalnızca çok küçük bir parçası gösterilmiştir. Figür ve zeminin birleşme yerlerinde iki dolu ya da iki boş nokta yan yana gelmiştir. Bu da figürün sınırlarının daha belirginleşmesine yardımcı olur.
Özel örgülerin Figürlü Efektler Oluşturmak için Düzenlenmesi
Şekil 149'daki A ve B desenlerinde basit renk raporu ile küçük figürlü efektler gösterilmiştir. Her ikisinde de aynı renk raporu ve farklı örgü ile benzer formlar elde edilmiştir. Desen A'da 3/3 balıksırtı örgü kullanılmıştır. Fakat bu efektleri elde etmek için, değiştirilmiş ana örgülerin yalnızca sınırlı bir kısmı kullanılabilir. Desen B'de ise aynı renkteki çözgüler ile atkıların birbirleriyle kesiştikleri alanlarda bezayagı örgüsü kullanılmıştır. Bu, kumaşa istenilen sağlamlığı vermek için seçilen bir yöntemdir. Böylece desen B, desen A ile aynı efektte olmasına rağmen, elde edilen kumaş desen A ile yapılandan daha sıkıdır.
Bu tür figürlü efektleri elde etmek için kullanılan desenleme yöntemi şöyledir: önce istenilen biçim çok hafif olarak işaretlenir. Sonra, kullanılacak renk raporu atkı ve çözgü yönünde yerleştirilir. Daha sonra: a) Her rengin, kendi rengi ile örgüye gireceği bölgelere bezayagı örgüsü ya da başka bir basit örgü yerleştirilir, b) Koyu renkli çözgülerin açık renkli atkılarla kesiştiği alanlarda motif içinde ise tüm kareler doldurulur. Motif dışında ise boş bırakılır, c) Aynı şekilde koyu renkli atkılar ile açık renkli çözgülerin kesiştiği alanlar motifin içinde ise boş bırakılır, motifin dışında ise doldurulur. Bu sistem Şekil 150'de gösterilmiştir. Bu sistemle çok değişik efektler elde edilebilir.
megep.meb.gov