Bugün Almanya’dan Kenya’ya kadar birçok ülkede Türk hazır giyim markalarını görmek mümkün. Bu markalardan biri de Granz Tekstil... 2014 yılında kendi işini kurma hayalini gerçekleştiren Hüseyin Yolcu, tarafından faaliyete geçen marka 20’den fazla ülkeye atkı, bere ve mayo satışı gerçekleştirdi. Bu ülkelerde kendi mağazalaşma çalışmaları da yapan marka 2019 yılında 35 milyon lira ciro hedefliyor...
Hazır giyim markaları, Türkiye’de 2000’lerin başında alışveriş merkezlerinin kurulmasıyla hızlı bir büyüme yakaladı. Önce İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde şubeler açtılar, sonra Anadolu’ya yayıldılar. Bugün ise Türk markaları tam anlamıyla yurtdışı açılımı yaşıyor. Kenya’dan Almanya’ya kadar dünyanın dört bir yanında Türk markalarının mağazalarını görmek mümkün.
Adıyamanlı Hüseyin Yolcu’nun hikayesi de 2007 yılında İstanbul’da başlıyor. Eminönü’nde toptancının yanında çalışmaya başlayan Yolcu, 7 yıl sonra kendi markasını kurmak için firma ile yollarını ayırıyor. 21 bin liraya sattığı otomobili ile iş kurma hayalini gerçekleştiren Yolcu, bugün Granz markası ile sektörde öne çıkıyor.
Granz Tekstil ile Fransa’dan Lübnan’a 20 ülkeye ihracat yapan Hüseyin Yolcu, markanın öyküsünü şöyle anlatıyor:
“Çalıştığım süre boyunca kendi şimi kurma hayalim vardı. Ancak bunun için önce birikim yaptım. Sektör adına her şeyi öğrendim. Üretim, marka ve tasarım süreçlerini iyi gözlemledim. 2014 yılında ise artık kendi yolumu çizebileceğimi gördüm ve çalıştığım yerden ayrıldım.
Otomobilimi satıp İstanbul Mercan Ekberi Han’da dükkan kiraladım ve ekibimi kurdum. Hemen tasarımlar yapmaya başladık.
Sonra bu çizimleri Anadolu’daki üreticilere gönderdik. Markanın adı Granz Tekstil olmuştu. Kışın atkı, bere ve eldiven, yazları ise mayo ve şapka üretmeyi planladık. Aslında öğrendiğim işi yapacaktım.
Ancak ilk siparişlerin satışı bekleneni veremedi, mağazalaşmak için de gerekli sermayem yoktu.
Hemen farklı bir yol izledik ve alternatif satış kanallarını denendik. Ürünler tutmaya başlamıştı.
YURTDIŞI AÇILIMI İÇİN HAREKETE GEÇTİK
Sonra Anadolu’da hedef illere ürünler gönderdik. Marka algısı da gittikçe yayılmaya başlıyordu.
Ancak ihracat kurulduğumuz günden beri aklımızda olan bir şeydi.
Yurtdışı pazarlarda fiyat çalışmalarını gerçekleştirdik ve 2016 yılı itibariyle yurtdışına açıldık.
Hedef pazarlarımız ise Azerbaycan, Ukrayna ve Rusya olmuştu. Bu ülkelerde şans da yanımızdaydı ve Anadolu illerinden aldığımız siparişin tam iki katını bu ülkelerden almaya başladık.
Bu ülkelere özel üretimler de gerçekleştirdik. Sonuç olarak her ülkede trendler farklı olabiliyor.
Renk ve tasarım üzerine çok çalışma yapıyoruz.
2018 yılına geldiğimiz de ise yazları 1 milyon adet mayo, 1.5 milyon adet de şapka üretir olduk.
Kışları atkı ve bere üretimimiz ise 5 milyon adete yaklaştı.
Üretimin yüzde 50’sini yurtiçine, yüzde 50’sini ise yurtdışı pazarlara satıyoruz.
Bim, Şok ve Migros gibi noktalarda da ürünlerimiz satılmaya başladı.
İhracat yaptığımız ülke sayısını ise 20’ye çıkarmayı başardık.
Bugün Fransa’dan Almanya’ya, Lübnan’dan Hollanda’ya geniş bir coğrafya’da ihracat yapıyoruz.
Yurtiçinde yaklaşık 35 mağazamız bulunuyor.
Yurtdışında ise yine bayilik vererek ve fuarlara katılarak, bütün Avrupa’ya ürün satmayı planlıyoruz.
2019 yılı ciro hedefimiz ise 35 milyon lira...”
İŞSİZ KALDIĞI SEKTÖRDE KENDİ İŞİNİN PATRONU OLDU
ADIYAMAN’da mobilya bayisi işletirken, firmanın kapanması üzerine işsiz kalan kadın girişimci, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’ndan (KOSGEB) aldığı destekle kendi mobilya üretim tesisini kurup ihracata başladı. Mobilya sektöründe söz sahibi olmak için, Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Projesi’ne başvuran Sevil Binzet (40), projesi kabul edilince, 30 bin liralık KOSGEB girişimcilik desteğiyle Adıyaman Organize Sanayi Bölgesinde, mobilya üretim tesisi kurdu. Binzet, mobilya üretim tesisini 2 bin 700 metrekarelik alanda yaklaşık 2 yıl önce kurduğunu belirterek, “Burada yaptığımız ürünleri Adıyaman ve çevre illere gönderiyorum. Almanya’ya da ihracat yapıyorum. 2 yıl önce 3 işçiyle üretime başladım, şu anda 20 işçi istihdam ediyorum.” diye konuştu. Küçük yaşlardan itibaren hep kendi işini yapmanın hayalini kurduğunu anlatan kadın girişimci, KOSGEB desteğiyle bu hayalini gerçeğe dönüştürdüğünü, şimdi KOBİGEL sayesinde 150 bin liralık makine desteği alarak atölyesini daha da büyütmek ve Orta Doğu pazarına açılmak istediğini söyledi.
MERMER SEKTÖRÜNDE HEDEF LATİN AMERİKA
MERMER sektöründeki son durumu değerlendiren Mamet Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Selçuk Çevik, Türkiye’nin yeni pazarlara yönelmesi gerektiğini belirterek, özellikle Panama’yı üs haline getirip buradan bütün Latin Amerika ülkelerine ulaşılabileceğini söyledi. 2017 yılında 2 milyar dolar olan mermer ihracatı geçtiğimiz yıl küçük bir düşüşle 1.9 milyar dolara gerilediğini söyleyen Mustafa Selçuk Çevik, en çok ihracat yapılan ilk üç ülkenin ise 2017’de olduğu gibi yine Çin, ABD ve Suudi Arabistan olduğunu söyledi. Mermer ihracatında fiyatların yanında yeni pazarlar bulma konusunun da çok önemli olduğuna işaret eden Selçuk, özellikle Latin Amerika’nın büyük bir potansiyeli olduğunu kaydetti. Türk şirketlerinin Panama’yı üs haline getirerek Latin Amerika ülkelerine ulaşabileceğini belirten Selçuk, “Mermerde en zengin ülke biziz ve elimizde çok önemli bir değer var. Türkiye’de 660 çeşit mermer çıkıyor. Eğer elimizdeki pazarları çeşitlendirebilir ve daha fazla ülkeye gidebilirsek sektörü de çok daha ileriye taşıyabiliriz” dedi.
2018’DE 250 MİLYON ÇİFT AYAKKABI İHRAÇ EDİLDİ
TÜRKİYE’nin ayakkabı ihracatı 2018’de önceki yıla göre yüzde 12,9’luk artışla 248 milyon 869 bine çıktı. Bu ihracattan 888.1 milyon dolar gelir elde eden sektörün 2019 hedefi ihracatı 1.1 milyar dolara çıkarmak.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, ayakkabı ihracatı geçen yıl 2017’ye göre yüzde 15.6 artışla 888.1 milyon dolara yükseldi. Geçen yıl boyunca en yüksek ihracat, 2017’ye göre yüzde 77.9’luk artışın yaşandığı ve 132.1 milyon dolarlık ayakkabının satıldığı Rusya’ya gerçekleşti. Toplam ihracatın yüzde 21.6’sı bu ülkeye yapıldı. Rusya’yı 83.4 milyon dolarla Irak, 61.3 milyon dolarla Almanya, 32.3 milyon dolarla Suudi Arabistan, 33,1 milyon dolarla Romanya, 28.7 milyon dolarla İspanya, 24 milyon dolarla İtalya, 22.8 milyon dolarla Bulgaristan, 21,4 milyon dolarla İngiltere, 13,4 milyon dolarla Fransa takip etti. En çok ayakkabı ihracatı gerçekleştirilen ilk 10 ülkeye 452 milyon 559 bin dolarlık ayakkabı satılırken, 28 AB ülkesinde ihraç edilen ayakkabı tutarı 289 milyon doları aştı. Önceki yıl 220 milyon 414 bin çift olan ayakkabı ihracatı yüzde 12,9’luk artışla 2018’de 248 milyon 869 bine çıktı. Sektör temsilcileri, Türkiye’nin özellikle terlik gibi fiyatı düşük ürünleri ihraç ettiğini ancak Türk ayakkabısına ilginin her geçen gün arttığı, sektörün bu yıl 1,1 milyar dolar ihracata rahat bir şekilde ulaşabileceği görüşünde.
hurriyet.com.tr