Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri

"Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri 2014" kapsamında Türkiye adına finale kalan Bursa Tekstil ve Konfeksiyon Ar-Ge Merkezi'nin (BUTEKOM) "Tekstil Terbiye Sektöründe Temiz Üretim İçin Örnek Modellerin Oluşturulması Projesi", bu kez dünyadan sadece 3 projenin yer aldığı kısa listeye adını yazdırdı.

Osmaniye Organize Sanayi(OOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Vali Dr. Mehmet Oduncu başkanlığında toplanan sektör temsilcileri, sorunlarını ve çözüm yolları konuştu.

 
Rahime Hatun Toplantı Salonu'nda yapılan toplantının başında konuşan Vali Dr. Mehmet Oduncu, tekstil sektöründe faaliyet gösteren firma sahiplerinden gelen talep üzerine toplantının düzenlendiğini ifade etti. Oduncu, "Bugün sanayicilerimizin sorunlarını dinleyeceğiz. Hep birlikte fikir alışverişi yaparak, hem sanayicimiz açısından hem de bu sektörde çalışan işçilerimiz açısından sorunlara çözüm getirmeye gayret göstereceğiz." diye konuştu.
 
İşçi bulmada sıkıntı yaşadığımız için civar illerden işçi getirdiklerini belirten firma yetkilileri ise "Bizim için en önemli sorun Osmaniye'den işçi bulamamak, dolayısıyla çevre il ve ilçelerden işçi almak zorunda kalmaktır. İşletmelerde çalışan işçiler önemli bir oranının rapor almaları ya da kısa süre çalışarak habersiz işten ayrılmalarıdır. İşçilerin haksız yere rapor almaları nedeniyle üretimde aksama olduğunu belirten firma sahipleri, mazeretsiz işe gelmeyen işçi sayısı ve rapor alan işçi sayısının azımsanmayacak büyüklükte olduğunu bu durum imalatçılar olarak bizleri zora sokmaktadır." şeklinde sorunlarını dile getirdi.
 
İşçilerin iş yerlerindeki yaşadıkları sorunlar olduğunu belirten İş-Kur Müdürü Abdülkadir Şahin, "İş-Kur olarak çok sayıda işçiden fabrikalardaki çalışma şartları konusunda şikayetler almaktayız. Bu şikayetlerin başında, kıdem tazminatı ödememek için işçilere psikolojik baskı uygulanarak işten çıkarılmaya çalışılması, ustabaşı konumunda çalışanların işçilere kötü davranışları, fazla mesaiye zorlanma, kötü çalışma koşulları, uzun mesai saatleri, maaş ve fazla mesai ücretini alamama gibi konulardandır." dedi.
 
'İŞÇİ VE İŞVEREN ARASINDA ZEDELENMİŞ OLAN GÜVEN YENİDEN TESİS EDİLMELİ'
 
Toplantının sonunda değerlendirme konuşması yapan Vali Dr. Mehmet Oduncu, "Osmaniye'de işsizlik ortalaması Türkiye ortalamasının üzerinde. Diğer yandan sanayicimizin işçi ihtiyacı var ama işçi bulamıyor. Bu noktada önemli bir sıkıntı var; ya Osmaniyeli insanlar çalışma ihtiyacı duymuyorlar ya da ihtiyacı olduğu halde işi beğenmiyor, daha iyi çalışma koşulları talep ediyorlar. Biz bu noktada, ne işsiz vatandaşımızda ne de firma sahiplerimizde kusur aramıyoruz. Ortada bir sorun var, bu sorunun çözümü için neler yapabiliriz, bunun arayışı içerisindeyiz." diye konuştu.
 
Firma sahiplerinden gelen şikayetleri de değerlendiren Vali Oduncu, şunları söyledi: "Firma sahiplerinden bazıları, Osmaniye'den işçi bulamadıkları için çevre il ve ilçelerden işçi getirmek zorunda kaldıklarından ve oldukça yüklü miktarlarda servis parası ödediklerinden yakındılar. Servis için ödenen bu miktarın, çalışma koşullarını iyileştirmek için ödenmesinin, Osmaniye içinden işçi bulmayı kolaylaştıracağını, sanayicimiz için çok daha avantajlı olacağını düşünüyorum."
 
Sorunun çözümü için herkese düşen görevler olduğunu belirten Vali Oduncu, şöyle devam etti: "Tarım ve sanayi potansiyellerine sahip bir ilde işsizlik oranı yüzde 14 ise burada ciddi bir sorunumuz var demektir. Bu sorunun çözümünde; öncelikle idare olarak bize düşen görevler var, işçilerle ilgili yapılması gerekenler var ve işverenlere düşen görevler var. Biz, idare olarak, firma sahiplerinin işçi bulma konusunda yaşadığı sıkıntıyı gidermek için işçileri, İş-Kur aracılığı ile firmalara yönlendireceğiz ve bunun takibini yapacağız. İş-Kur bu konuda işsiz vatandaşlarımızla görüşecek, gerekiyorsa işverenle işçiyi bir araya getirecek. İşsiz vatandaşlarımızla işveren arasında bir güvensizlik söz konusu ise bu güvensizliği gidermek için neler yapmamız gerekiyor öncelikle bunları gidermeye çalışmamız lazım."
 
İşçilerden ve işverenlerden gelen şikayetlerin mutlaka dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Vali Oduncu, İş-Kur ile işverenler arasında protokol yapılabileceğini belirterek, şunları ekledi: "Yaptığınız protokolde, işçilerin istismar edilmemesi, maaşlarının düzenli ödeneceği ve işçinin psikolojik bir baskıya maruz bırakılmayacağı gibi maddeleri belirtin. İşverenden bu gibi konularda teminat alın. Bu teminata güvenerek, işçilerimize biz kefil olalım. Diğer yandan işçilerden de işi mazeretsiz bırakıp gitmeyecekleri, ayrılmaları gerektiğinde en az 15 gün önceden haber vermeleri, eğer 15 gün ya da 1 ay önce haber vermeden ayrıldıkları takdirde İş-Kur olarak bu kişilere hizmet verilmeyeceği, tazminat ödemeleri gerekeceği gibi teminatlar alınmalı. Bu tür yöntemlerle işçi ve işveren arasında zedelenmiş olan güveni yeniden tesis edebileceğimize inanıyorum."Uludağ İhracatçı Birlikleri'nden (UİB) yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye elemeleri Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından yapılan "Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri 2014" kapsamında, 24 başvuru arasından seçilen BUTEKOM projesiyle finale kalan Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), dünyadan sadece 3 projenin yer aldığı kısa listeye kaldı.
BUTEKOM tarafından yürütülen "Kaynak Etkinliğinin ve Çevre Dostu Pazarların Gelişiminin Desteklenmesi" kategorisindeki "Tekstil Terbiye Sektöründe Temiz Üretim İçin Örnek Modellerin Oluşturulması Projesi" ile yarışmaya katılan UTİB, 31 ülkeden 358 farklı projenin arasından seçilerek kısa listeye kalan 3 projeden birini Türkiye adına temsil ediyor.
Avrupa Komisyonu sponsorluğunda 2006 itibarıyla verilen, girişimciliğin Avrupa çapında kamu kurum ve kuruluşlarının desteği ve teşvikiyle geliştirilmesini hedefleyen Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri, kurumlara önemli itibar sağlıyor. 
-"Sorunun çözümüne katkı sağlayacak bir proje"
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve UTİB Başkanı İbrahim Burkay, son yıllarda pek çok sektörde olduğu gibi tekstil sektöründe de çevresel problemlerin çözümüne yönelik çalışmalar yapıldığına dikkati çekti.
"Finale kalan proje, bu sorunun çözümüne katkı sağlayacak bir proje" ifadesini kullanan Burkay, sektörün bu proje sayesinde düşük maliyet planlarıyla enerji rekabet piyasasında yer alacağını vurguladı.
Burkay, projenin aynı zamanda Türkiye'de yayınlanan "Tekstil Sektöründe Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrolü Tebliği"nin terbiye işletmeleri tarafından doğru ve zamanında uygulanmasına yardımcı olduğunu belirterek, "Projenin en önemli özelliklerinden biri de otomotiv, kimya, gıda gibi sektörlere uygulanabilir özellikte olması" değerlendirmesinde bulundu. 
-Yarışma ve ödül süreci
İşletmeleri ve girişimciliği en başarılı şekilde teşvik edenleri belirlemek, girişimciliğin katma değeri üzerine farkındalığı artırmak ve potansiyel girişimcileri cesaretlendirmek amacını taşıyan yarışmada, "girişimcilik ruhunun geliştirilmesi", "yeteneklere yatırım yapmak", "girişimcilik ortamının geliştirilmesi", "işletmelerin uluslararasılaştırılmasının desteklenmesi", "kaynak etkinliğinin ve çevre dostu pazarların gelişiminin desteklenmesi", "sorumlu girişimcilik" olmak üzere toplam 6 dalda yarışılacak.
Her kategori için birer başarı ödülünün verileceği yarışmada, en yaratıcı ve en ilham verici girişimcilik uygulamasına ise "Jüri Büyük Ödülü" verilecek. Ulusal seçim süreci sonunda her ülkeden belirlenen adayın Avrupa Komisyonu'na bildirilmesiyle başlayan değerlendirme süreci sonunda ödüle layık görülen adaylara ödülleri Ekim 2014'te İtalya'da düzenlenecek törenle takdim edilecek.
 
beyazgazete.com