Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Avrupalı Önemli Markaların Kaşmiri Aydın'dan

GÖKMEN ŞİRECİ - Nazilli'deki işletmesinde yılda yüzlerce ton keçi kılını işleyerek kaşmir üretimi gerçekleştiren Aydınlı girişimci Kemal Aşık, ürünleri Avrupa'nın önde gelen tekstil firmalarına satıyor. 
 
Kemal Aşık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, keçilerin soğuktan korunması amacıyla kıllarının altında yılın belirli aylarında oluşan kaşmirin, tekstil sektörü için çok değerli ve nadir bulunan bir ürün olduğunu söyledi. 
 
Kaşmirin tekstil firmalarınca yüksek fiyata satılan şal, atkı, kazak, şapka gibi ürünlerde kullanıldığına işaret eden Aşık, şöyle konuştu:  
 
"İşletmemizde bir yılda Türkiye'nin birçok yerinden temin ettiğimiz yaklaşık bin 500 ton keçi kılını işleyip 100 tona yakın kaşmir elde ediyoruz. Ürettiğimiz kaşmir, İngiltere, İtalya, Belçika ve İsviçre'deki büyük tekstil firmaları tarafından satın alınarak kullanılıyor. Önceleri kaşmiri direkt Avrupa'daki firmalara gönderiyorduk. Ancak daha sonra firmaların fabrikalarını Çin'e taşıması nedeniyle şimdi İzmir Limanı üzerinden deniz yoluyla bu ülkeye yolluyoruz." 
 
Yılın sıcak ve soğuk aylarına göre keçi kılındaki kaşmir oranının değiştiğini vurgulayan Aşık, bahar aylarında keçilerde kaşmir oranının daha fazla olduğunu, bu dönemde 1 kilogram keçi kılında yaklaşık yüzde 20 oranında kaşmir bulunabildiğini dile getirdi.
 
Aşık "Türkiye'nin birçok yerinden keçi kılı temin ettiğimiz için ülkedeki kaşmir üretiminin büyük bölümünü biz gerçekleştiriyoruz. İşlediğimiz keçi kılı oranı arttıkça, elde ettiğimiz kaşmir oranı da o kadar fazla oluyor" dedi.  
 
 - Derelere dökülmekten kurtarılıyor
 
Türkiye'nin birçok noktasında tabakhaneler, çobanlar ile bağlantı kurduklarını, keçi kılı temininde zorluk yaşamadıklarını ifade eden Aşık, şunları kaydetti:
 
"Türkiye'nin birçok noktası ile bağlantı kurduk. Tabakhanelerle, çobanlarla anlaştık. Telefon edince rahatlıkla keçi kılı temin edebiliyoruz. Nakliye ile gönderiliyor, biz parasını ödüyoruz. Keçi kılı değerlendirilmediği zaman yüzde 5'i, 10'u kullanılıp gerisi derelere dökülüyor. İşletmemizde hem keçi kılını değerlendiriyor hem de hayvancılara maddi katkı sağlamış oluyoruz. Bu da bizi memnun ediyor." - Aydın