Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal ve beraberindeki heyet bu yıl 3.'sü düzenlenen Ulusal Pamuk Zirvesi'ne katıldı.
Ana teması ‘Pamuğun Türkiye İçin Önemi' olan ve bu yıl 3.'sü düzenlenen zirveden pamuk üreticisine prim müjdesi çıktı.
Zirvenin açılış töreninde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ümit Bayram Kutlu, Bakanlık olarak pamuğa verilen prim desteğinde yüzde 10'luk bir artış hazırlığı içinde olduklarını söyledi. Prim desteğindeki artış için Bakanlar Kurulundan gelecek kararı beklediklerini ifade eden Kutlu, kararın olumlu olması halinde, pamuk üreticisine verilen 50 kuruşluk prim desteğinin 5 kuruşluk artışla 55 kuruşu bulacağını işaret etti.
"PAMUK SEKTÖRÜ İÇİN 2023 YILI VİZYONUNU BELİRLEDİK"
Geçen yıl bitkisel üretime 3 milyar lira destekleme ödemesi yapıldığını hatırlatan Kutlu, "Desteklemelerin yaklaşık 1,2 milyar lirası pamuğa verildi. Lisanslı depoculukta ‘Elektronik Ürün Senedi'nin de destekleme kapsamına alınması için çalışmalar sürüyor ayrıca pamuk sektörü için 2023 yılı vizyonunu belirledik. Türk pamuğunu ön plana çıkarmayı, üretimi, verimliliği artırmayı ve gelişen tekstil sektörünün ihtiyaçlarını yurtiçinden karşılamayı hedefliyoruz. Pamuk ülkemiz için stratejik, katma değeri olan bir ürün. Cumhuriyet'in 100. yılında pamuk üretimini 3 milyon tonun üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bunu başaracağımıza hiç kuşkumuz yok" dedi.
Sertifikalı tohum kullanımı ile birlikte alınan kültürel önlemler sayesinde dekar başına alınan verimde ciddi bir artış olduğunu söyleyen Kutlu, Türkiye'nin dünya sıralamasında pamuk ekim alanı bakımından 12'ncinci, üretim miktarı bakımından 8'nci sırada, verim ortalaması bakımından da ilk 3'de yer aldığını belirtti.
"SEKTÖR SADECE İSTİHDAMA DEĞİL İHRACATA DA BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR"
Yine zirvenin açılışında konuşan Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Başkanı Barış Kocagöz ise temel amaçlarının pamuk tarımında ticareti ve sanayide sürdürülebilirliği sağlamak olduğunun altını çizdi. Küresel rekabet gücünü geliştirmeye çalıştıklarını dile getiren Kocagöz, "Türkiye'de pamuk ürününün tarladan dükkana gelinceye kadar 3 milyon nüfusa iş kapısı olacak. Ailelerin de dahil olmasıyla birlikte bu sayı 12 milyonu bulacak. Sektör sadece istihdama değil ihracata da büyük bir katkı sağlıyor. Geride bırakılan yılda sektörün toplam ihracatı 26 milyar dolar oldu" diye konuştu
İHA