Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Bacaklardaki Ödem Hastalık Habercisi

Medipol Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emir Cantürk, günlük hayatı zorlaştıran bacak şişmesinin, ileriki evrelerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğinin belirterek, "Özellikle kadınların en büyük problemi olan ödem, fiziksel olarak ciddi rahatsızlıklara sebep oluyor.


 

Medipol Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emir Cantürk, günlük hayatı zorlaştıran bacak şişmesinin, ileriki evrelerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğinin belirterek, "Özellikle kadınların en büyük problemi olan ödem, fiziksel olarak ciddi rahatsızlıklara sebep oluyor." dedi.

Cantürk, bacaklardaki ödeme ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ödemin vücutta yer çekiminin de etkisiyle sıklıkla bacaklarda görüldüğünü fakat göz kapaklarında, ellerde, kollarda, karında ya da vücudun her yerinde oluşabileceğini kaydetti.

Ödemin tek bacakta ya da iki bacakta olmasının, yaygın ya da lokal olması gibi özelliklerinin ödemin nedeninin bulunmasında kılavuzluk ettiğini belirten Cantürk, "Aynı zamanda kişinin kronik kalp hastalığı, hormonal rahatsızlıklar, karaciğer hastalıkları, kronik böbrek yetmezliği, bazı tansiyon ilaçlarının yan etkisi, lenfödem ve iç varis, bacaklardaki en sık ödem nedenidir." ifadelerini kullandı.

Ailesel yatkınlık, yaş artışı, kilo alımı, gebelik, sıcak iklim, geçirilmiş damar tıkanıklıkları bacaklardaki ödeme yol açan diğer faktörler olduğunu kaydeden Dr. Cantürk, tezgahtarlar, öğretmenler, tekstil sektöründe çalışanlar, hostesler, satış elemanları gibi ayakta kalmayı gerektiren meslekleri yapanların ödem riski altında olduğunu belirtti.

Kilo problemi olanlar, hamileler ve ailesinde genetik olarak iç varis rahatsızlığı olanların risk altında olduğuna dikkati çeken Cantürk, şunları kaydetti: 

"Toplardamar yetersizlikleri kanın akım hızını yavaşlatıp pıhtılaşmaya neden olabiliyor. Bu pıhtılar yerlerinden oynayıp emboliye yol açabiliyor ve nadiren ölümcül sonuçları olabiliyor. Risk unsurları taşıyanlar dinlendirici çorap giyerek kendilerini koruyabilir. Özellikle öğretmenler, tezgahtarlar ve gebeler varis çorabı giymeli. Sıcak yörelerde güneşte, plajda çok kalmamak, uygun ayakkabı giymek, kilo artışından sakınmak, çok basit ancak etkili önlemler arasındadır. Sıcak ortamlarda ve plajlarda fazla vakit geçirmemekle beraber, yüzmek ve serin ortamlarda bulunmak gerekiyor. Ödem yakınması olanların ve riskli meslek gruplarında çalışanların bir kalp cerrahına başvurması, hem hastalığın önlenmesi hem de kolayca tedavisini sağlayabilir."