Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, nitelikli eleman sıkıntısı yaşayan tekstil sektörünün temsilcileriyle bir araya gelerek, "Sıkıntılı olan her yapıyla çözüm ortağı olmaya çalışıyoruz" dedi.
Toroslar Belediye Başkanı Tuna, yeni Avrupa Birliği (AB) projesi olan "Dezavantajlı Kişilerin Tekstil Sektöründe İstihdamının ve Küçük Ölçekli Girişimcilerinin Desteklenmesi' projesinin hazırlık çalışması öncesinde iş adamlarının tavsiye ve önerilerini dinledi. Toroslar Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıya, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut ve Mersin Giyim Eşyası Esnaf Odası Başkanı Halim Çavuşoğlu da katıldı.
Tekstil piyasasının sorunlarından biri olan kalifiye elaman sıkıntısına değinilen toplantıda konuşan Başkan Tuna, sıkıntılı olan her yapıyla çözüm ortağı olmaya çalıştıklarını belirterek, "Özellikle iş konusunda bölge insanımıza katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Onlara meslek öğretmek suretiyle yaşam kalitelerini yükseltmelerine vesile oluyoruz. Toroslar Belediyesi Mesleki ve Teknik Eğitim Kurslarımız (TORTEK) ve AB projelerimizle kadınlarımızı üreten eller konumuna getirdik" diye konuştu.
Mesleği öğrendikten sonra insanların önünü açmak gerektiğini savunan Başkan Tuna, dezavantajlı kişilere tekstil sektöründe istihdam alanları sağlayacak olan yeni ABprojelerinin de hayırlı olmasını diledi. Mesleki eğitimi önemsediklerini vurgulayan Tuna, "Bizim için TORTEK çok önemli bir proje.17 bin insanımız bu kurslara geldi ve biz o insanlarımızı bir şekilde sohbet ortamında dinledik. Kursiyerlerimiz aldıkları bu eğitimlerin sonucunda ürettikleri ürünleri satarak ev ekonomilerine de katkıda bulundular" ifade etti.
Başkan Tuna, ilçenin ekonomik ve sosyal alanların yanı sıra turizmde de öne çıkmasını istediklerini ve bu kapsamda çeşitli çalışmalar yaptıklarını kaydederek, "Denizimiz yok ama dağ turizmini de öne çıkartan çalışmalarımız var. İlçemizdeki tarihi değerlerimiz olan kalelerimizi ve Sunturas Şelalemizi tanıtarak dağ turizmini öne çıkartacağız. Kalelerimizden bir tanesini ve şelalemizi bakım ve onarımdan geçirdik. Bölgemizde ne kadar güzellik varsa hepsini tanıtacağız. Toroslar, insanlarımızın yaşamdan zevk aldığı bir bölge haline geldi ve inşallah daha da öne çıkacak" şeklinde konuştu.
Mersin Giyim Eşyası Esnaf Odası Başkanı Çavuşoğlu ise tekstil sektöründe istihdam edilen yaklaşık 30 bin çalışanın bulunduğunu belirterek, açılan atölyelerin 3'te 2'sinin kayıt dışı yerler olduğu bilgisini verdi. Çavuşoğlu, "Bu atölyelerin varlığı bir gerçek ve insanlarımız bu alanlarda istihdam ediliyor. Sizden ricam, atölyeleri birlikte gezelim ve ziyaret edelim. Ayrıca atölyelerde kalifiye elaman sıkıntısı çok fazla. Atölye sahiplerine ücret vererek, o elemanların kalifiye olabilmesi için eğitim almalarını sağlayabiliriz" dedi.
Toplantıda, katılımcı firma sahipleri de tekstil sektörü ile ilgili görüş ve önerilerini sundular. Kalitenin artması, standartların yükseltilmesi için personelin teknik yönden donanımlı olması gerektiğini kaydeden firma sahipleri, Toroslar Belediyesi'nin hayata geçirdiği yeni AB projesiyle kalifiye elaman sıkıntısının bir nebze de olsa giderileceğini umduklarını ifade ederek, Hamit Tuna'ya böyle bir toplantı düzenlediği için ayrıca teşekkür ettiler. - MERSİN