Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) haziran ayı verilerine göre yılın ilk yarısında hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 gerilemeyle 8,2 milyar dolar oldu. Sektörde önde gelen İstanbul, İzmir, Bursa, Denizli gibi kentler gerilemeden nasibini alırken teşvik programında 6. Bölge sınırları içinde yer alan kentlerde farklı bir tablo ortaya çıktı.
YÜZDE 41 ARTTI
Teşvik programı ve Çözüm Süreci sonrası konfeksiyon atölyelerinin çoğalmaya başladığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu kentlerinde ihracat hızla arttı. Sektörün yıldız kentleri haline gelen Mardin, Şırnak, Ağrı, Şanlıurfa, Van, Batman, Ağrı ve Iğdır'da ihracat geçen yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 41 arttı.
ÖNCÜ KENT MARDİN
Konfeksiyonda bölgenin öncü kenti haline gelen Mardin'de geçen yılın ilk yarısında 99 milyon dolar olan ihracat bu yıl aynı dönemde yüzde 25 arttı ve 123 milyon dolar oldu. Ağırlıklı olarak tekstil yatırımlarıyla bilinen Şanlıurfa'da konfeksiyon ihracatındaki artış bir yılda yüzde 360 oldu. Kentten 9,6 milyon dolarlık hazır giyim ihracatı yapıldı. Geçen yılın ilk yarısında 13,4 milyon dolarlık giysi ihracatının yapıldığı Şırnak ise yüzde 71 artışla 23 milyon dolara ulaştı. Doğu Anadolu'da ise Ağrı ihracat performansını bir yılda ikiye katlayan kentler arasında yer aldı. Kentten ihracat yılın ilk yarısında 11,6 milyon dolara ulaştı.
İhracat artışlarını değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Süleyman Kocasert, emek yoğun bir sektör olan hazır giyim ve konfeksiyonda istihdama uygulanan cazip teşvikler nedeniyle çok sayıda yatırımın Doğu ve Güneydoğu kentlerine kaydığına işaret etti. Yüzlerce firmanın ya tesislerini taşıdığını ya da bölgedeki girişimcilerin oluşturduğu atölyelerde üretim yaptırmaya başladığına dikkati çeken Kocasert, bölgeyle çalışan yatırımcıların genel anlamda memnun olduğunu söyledi.
KOCASERT ŞÖYLE KONUŞTU
"Dünya ekonomisi ve çevre ülkelerde bunca zorluğun yaşandığı bir dönemde bu ihracat artışları çok sevindirici. Dünya ticareti büyümüyor, Irak ve Suriye kan gölüne döndü, en önemli ihracat pazarları Rusya ve Ukrayna daralıyor. Böyle bir dönemde bölgeden böyle verilerin gelmesi umutları artırıyor. Yakın coğrafyada toparlanma olursa ihracattaki artışlar çok daha yukarı seviyelere çıkacaktır.
Bölgede hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün mayasının tuttuğunu söylemek için henüz erken. Sadece yatırım yapmak yetmiyor. eğitim için de çalışmalar devam ediyor. Kızıltepe, Şırnak ve Hakkari'de eğitici atölyeler kuruldu. Yetişmiş iş gücü yavaş yavaş oluşuyor."
Konfeksiyon atölyelerinde genelde kadın işçilerin çalıştığını, sosyal sorunların giderilmesine de katkı sağladıklarını vurgulayan Kocasert, açılan her atölyenin "çocuk gelin sorunu"nun çözümü için de atılmış bir adım olarak görülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
ÇÖZÜM SÜRECİNİ TAKİP EDİYORLAR
İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise eğitimli iş gücü yetiştirme konusuna biraz daha ağırlık verilmesi halinde bölgenin kaderini değiştirebilecek bir adımın atılmış olacağını vurguladı.
Sektörün bölgedeki yatırımlarının devam ettiğini ancak iş dünyasının bir yandan da Çözüm Süreci'ni takip ettiğine dikkati çeken Tanrıverdi, "Lojistik, yetişmiş iş gücü ve altyapı gibi problemler çözülmeyecek türden değil. Yeter ki yatırım için güvenli bir ortam oluşsun. Yatırım için süreci bekleyen çok sayıda girişimci var" dedi.
Tanrıverdi, birlik olarak Şanlıurfa'da başladıkları Hazır Giyim Organize Sanayi Bölgesi yatırımının devam ettiğini, yatırım tamamlandığında 1-2 yıl içinde 10 bin kişinin çalıştığı bir ortamın yaratılacağını söyledi.
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyüp Sabri Ertekin ise bölgede ihracat rakamlarının çok üzerinde bir üretimin söz konusu olduğunu belirtti.
Bölgeden yapılan ihracatın şirket merkezlerinin bulunduğu kentlere kaydedildiğine işaret eden Ertekin, "İstihdam ve üretimdeki artışın artık ihracat rakamlarına da yansıdığını görüyoruz. Merkezi, güneydoğu kentleri olan şirketlerin sayısı çoğaldıkça rakamlar daha da artacaktır. Sektörün canlanmasının yerli yatırımcıları da motive etmesini bekliyoruz. Ancak şu an için Suriye'de yaşananlar bizi olumsuz etkiliyor. Savaş gündeminden bir an önce kurtulmak, güvenli bir yatırım ortamı oluşturmak istiyoruz" diye konuştu.
MİLLİYET.COM