Batman’da, harabeye dönen eski tekel binalarını tadilattan geçiren iş adamı Reşat Doğan, burada yaptığı tekstil fabrikasında 90 kişinin iş sahibi olmasını sağladı. Doğan, yaptığı yatırımla işe ihtiyacı olan gençlerin de batı illerine göç etmesini önledi.
Yatırım yaptığı tekstil fabrikasında şu an 90 kişi çalıştıran Doğan, ikinci bir fabrikayı açmak istediğini ve hedefinin 500 gence iş imkanı sağlamak olduğunu ifade etti. İstanbul’da tekstil sektöründe iş yaptığını belirten Doğan, orada etkin olan tekstil sektörünü Batman'a taşımak istediğini belirtti. Yıllar önce İstanbul’da tekstil işi yapmaya başladığını söyleyen Doğan, “Yanımızda çalışan personelin çoğu doğu kökenli gençlerdi. Bu bölgelerden göç eden ve göç etmek zorunda kalarak ekmek parası kazanmak zorunda olan insanlardı. Ama oralarda sosyal hayat buralara göre daha fazla. Orada her türlü çeteleşme ve suç örgütlerine, uyuşturucu çetelerine ve aklınıza gelebilecek her türlü suçlara bulaşıyorlardı. Bu topraklara yatırım yapmak, o gençleri de oralardan buralara geri çekmek gerekiyordu. Biz bunun için bir çaba sarf ettik. İnsanlar bizimle beraber kendi topraklarına tekrar geri geldiler. Bu durumdan mutlu olduklarını gördük. Çünkü burada evleri var, toprakları ve kökleri burada. İşsizlik yüzünden metropollere göç etmek zorunda kalmışlar. Bunun önüne geçtik.” dedi.
“BURADA YAŞAYAN GENÇLERİMİZİN İŞ SAHASI YOKTU”
Bölgede yaşayan gençler için iş sahalarının yetersiz olduğuna dikkati çeken Doğan, şöyle devam etti: “Burada yaşayan gençlerimizin iş sahası yoktu. Aç kalıyorlardı ve göç ediyorlardı. İnsanların ekonomik özgürlüklerinin olmayışı insanları olumsuz etkiliyor. Zihnen kendini ifade edemeyen insanlar bu sefer şiddetle kendilerini haklı duruma getirmeye çalışıyorlar. Burada kocaman bir iş sahası açtık. Bizim gibi yüzlerce yatırımcı var bu bölgede. Her birimiz ortalama 250-300 genci barındırıyoruz. Onlara iş öğretiyoruz, sanat öğretiyoruz, ticaret öğretiyoruz. Zaman zaman yabancı dil eğitimi veriyoruz. Bu işi aynı zamanda İstanbul’da yapıyoruz. Tekstilin ana kaynağı İstanbul aslında, bizim amacımız oradan bu bölgelere çekmek. Şu anda İstanbul’dan burayı yönetiyoruz. Bu gençleri oradaki yaşam biçimine endekslemek bizim için önemli bir çalışma. Bu konuda başarılı oluyoruz. Artık insanlarımız burada kendini eğitmeye başlıyor. İş eğitimi veriyoruz. Kendi aralarında iş hayatına uyum eğitimi veriyoruz. Bu gençler de bize yardımcı oluyor. Bu işi istiyorlar, severek yapıyorlar. Bu topraklardaki gençler artık iş istiyor. Düzgün bir şekilde yaşamak istiyorlar, eğitim istiyorlar. Metropol şehirlerde yaşayan insanlar gibi bilgi birikimi ve tecrübe sahibi olmak istiyorlar.”
"HEDEFİMİZ 500 KİŞİYE İŞ İMKANI SUNMAK"
Hedeflerinin 500 gence iş imkanı sunmak olduğunu dile getiren Doğan, “Burada 90 personel çalışıyor. 90 çarpı 7 yapmak gerekir. Çünkü çoğu 10 kardeş ailelerden geliyor. Bu da yüzlerce insanın bu kapıdan ekmek yemesi anlamına geliyor. Tedarikçilerle beraber biz ortalama 600-700 insana ekmek veriyoruz. Bizim için bu kıymetli bir alandır. Bazı eksiklerimiz var, biz bu eksikleri gidermeye çalışıyoruz. İlgili kurumların da bize destek olmasını istiyoruz. Biz ikinci şubemiz için de girişimlere başladık, çünkü burası bize yetersiz kalacak. Bizim hedefimiz 400 ile 500 kişi istihdam etmek. Bununla alakalı yeni bir yer talebinde bulunduk. Bu süreç tamamlandığında biz 500 insana iş imkanı sağlamış olacağız. Bundan sonra durmak yok, son sürat devam edeceğiz.“ diye konuştu.
"10 YIL SONRA YATIRIMCILAR BURADA TOPRAK BULAMAYACAK"
İş adamlarına yatırım yapmaları konusunda çağrıda bulunan Doğan, “İş adamlarına, yatırımcılara da seslenmek istiyorum; kafalarındaki bütün soru işaretlerini bir kenara bırakmalarını ve burada yatırım yapmalarını istiyoruz. Buradaki insanlara sahip çıkmak gerçekten çok keyifli bir iş, çünkü bu insanlar çok becerikli. İşe ihtiyacı olan insanlardır. Yatırımcılar gelip bu topraklarda yatırım yapsın. 10 yıl sonra inanın buralarda yatırım yapacak toprak bulamayacaklar. O yüzden bugün fırsat varken gelsinler biz de destek çıkalım. Bu bölgeyi kalkındıralım.” diye konuştu.