Teknik tekstilin öncüsü Berteks, 2016 sonunda oluşturduğu Ar-Ge merkezi ile Türkiye’de Yerinde Ar-Ge Merkezi kurulumu onaylanan 19’uncu kuruluş oldu. Projeleriyle Endüstri 4.0’ı tekstilde de kullanmaya başlayan ve 9 ayrı markasıyla ev tekstil sektörüne ür
Üç kuşak boyunca süregelen bilgi birikimi ve tecrübesiyle Berteks Tekstil AŞ’yi, şirketler grubunun amiral gemisi yaptıklarını belirten Berteks Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Berk Noyan, bakanlık onayı ile tekstil sektöründe Yerinde Ar-Ge Merkezi olmaya hak kazanan 19. firma olduklarını söyledi. Bu oluşumla devlet desteğiyle gelişimi ve büyümeyi kalıcı hale getirmeyi hedeflediklerini belirten Noyan, “Ağır sanayi ve otomotiv sektörlerinde yoğun olarak kullanılan ‘Yerinde Ar-Ge Merkezi’ kurulumunu, tekstilde uygulama konusunda öncü firmalardanız. Ar-Ge’de 38 kişi çalışıyor. Ar-Ge çalışmalarımıza şimdilik ciromuzun yüzde 2’sini ayırıyoruz” dedi. Ar-Ge’yi kendi içinde çeşitli bölümlere ayırdıklarını belirten Noyan, “Prototip mal üretmek için ayrı bir bölüm oluşturduk. Öncelik sırasıyla bu departmanları büyüteceğiz. Hedefimiz tüm Ar-Ge merkezi birimlerini tek çatı altında toplamak, korunaklı, diğer işletmelerimizden bağımsız bir yapı oluşturmak” bilgisini verdi.
Noyan, üretimin yüzde 40’ını teknik tekstilin oluşturduğunu, önümüzdeki 5 yılda bu oranı yüzde 80’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Ev tekstili ve perde sektörlerinde Türkiye’de teknik tekstili başlatan ilk firma olduklarını vurgulayan Noyan, “Amerika’da dünyaca ünlü markalara üretim yapıyoruz. Yıllık ortalama 3 bin kalem ürün imal ediyoruz. Hedefimiz ilklerde daha fazla adımızın olması. Ev tekstilinde enerjiyi kullanacağımız projelerimiz var. Perdede gün ışığının enerjiye dönüştürülmesi, klimizasyon çalışmaları, ısıtma çalışmaları gibi birtakım projelerimiz var. Ayrıca grup olarak farklı sektörlere de yatırım planlıyoruz” dedi. Diğer yandan, Plicell markasıyla piyasaya sunulan ve çözüm perdesi de denilen plise perde tasarımlarıyla Türkiye’de ilki gerçekleştirdiklerinden bahseden Berk Noyan, “Bu ürün tasarımında patentli kumaşlarımızı kullanıyoruz. Zengin desen seçimi ve 2 ayrı modelde sunuluyor. Biri 14 mm’lik cam balkon perdesi, diğeri de 20 mm’lik dekoratif amaçlı kullanılıyor” bilgisini verdi.
Endüstri 4.0’ı tekstile de uyarladı
Berk Noyan, Ar-Ge’de Endüstri 4.0 konseptinde üretim yapmayı hedeflediklerini, ayrıca işçiliği minimum seviyeye indirip,otomasyonu devreye sokmayı ve verimliliği artıran makine üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Projenin sonunda daha verimli ve hatasız otomasyona dayalı bir üretim modeli çıkacak. Bu makine, özel bir desenin üretiminde kullanılacak. 3 kişinin yaptığı işi bir kişiye düşürürken, hızı da 3 katına çıkaracak. Ar-Ge merkezlerinin Endüstri 4.0’a geçiş döneminde büyük katkılarının olacağını düşünüyoruz” dedi.
Screen kumaşı, yüzde 100 polyesterden üretti
Sektöre kumaş alım satımı ve tüccarlıktan giriş yapıldığını ve ilk üretimlerinin Bursa’da gömleklik ekose kumaş olduğunu anımsatan Noyan, mekanizmalı, özel stor perdeler, geç tutuşur, antibakteriyel kumaşlar ürettiklerini belirtti. Dünyada ilk üretimini gerçekleştirdikleri screen kumaş perdelerinden bahseden Noyan, “Uzakdoğu’da cam elyafı ve PVC ile üretilen screen kumaşı, biz yüzde 100 polyester ile ürettik. Ayrıca hem renklendirdik hem de geç tutuşur özellikli kumaşla kokudan zehirlenme riskini ortadan kaldırdık. Aynı direnç ve dayanıklılığı da sağladık. Bu üretimle Türkiye’de ilk, dünyada ise ilk 3’te yer aldık” diye konuştu.
‘İpek ipliği polyester iplikten ürettik’
Ar-Ge ile ürünlerinde lüks görünümlü ve fiyatı ulaşılabilir ürünlere odaklandıklarını söyleyen Noyan, 2000’li yıllarda geliştirdikleri ipek tafta görünümündeki yüzde 100 polyester tafta ile dünyada ilke imza attıklarını bildirdi. Ardından, aynı konseptte birebir ipek ipliğini polyester iplikten ürettiklerini anlatan Noyan, “Yaklaşık 15-20 farklı ipliği karıştırarak ilk kez polyesterden ipek kumaşı ile aynı görüntüde ürün elde ettik. Ayrıca bu süreçte üretimde kullanmak üzere makineler imal ettik” dedi.
dunya.com