ADANA - Ali Güreli
Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, lifiyle tekstil sektörünün, çekirdeğiyle yağ sanayisinin, küspesiyle de hayvancılığın ana girdisini oluşturan pamuğun, bu değerler bakımından stratejik bir ürün olduğunu söyledi.
Çukurova yöresinin, tarım arazileri 1970'in başından itibaren sulanmaya başlamasıyla pamuküretiminde gerek ülke gerekse bölge ekonomisinde önemli yere geldiğini vurgulayan Tezcan, o tarihlerde Türkiye'deki 600-650 bin ton pamuk üretiminin 300-350 bin tonunun Çukurova'dan karşılandığını ifade etti.
Tezcan, mazot ve elle toplama gibi giderlerin düşük olması nedeniyle 1970-1990 arası genişleyenpamuk ekim alanlarının, üretim maliyetinin yükselmesi, tarla kiralarının artması ve alternatif ürün mısıra talebin yoğunlaşmasıyla yıldan yıla azaldığını bildirdi.
Tezcan, makineli hasadın yaygınlaşmasına karşın küçük tarlalarda yer yer elle yapılan pamuk hasadında sona yaklaşıldığını belirterek, şunları kaydetti:
''Mazot ve tarla kirası gibi üretim maliyetinin yükselmesi, alternatif ürün mısıra talebin artması sonucu ekim alanları giderek azalan pamuk, çırçır fabrikası işletmecileri ve tüccar tarafından tarlada satın alınıyor. Daha çok çırçır işletmecileri makinelerini döndürmek için tarla tarla geziyor. Üstelik alıcılar, satın aldığı ürünü depolarına taşımak için tarlaya römork veya kamyon gönderiyor. Çiftçi, nakliye parası da vermemiş oluyor. Dekarda ortalama 450 kilogram kütlü pamuk üretimi var. Üretim maliyeti kilogramda 1,7-1,8 lira olan pamuğa verilen 50 kuruş prim desteği 75 kuruşa çıkarılmalı.''
AA