BEZAYAĞI ÖRGÜLÜ PAMUKLU KUMAŞLAR

 

 Klasik bezayağı örgülü pamuklu kumaşlar :

Amerikan bezi : Dokumadan çıktığı halde bulunur, haşıl sökme kasar işlemleri görmemiş, pamuklu bez ayağı ham kumaştır.

Ham bez : Farklı incelik ve iplik sıklığında, tek kat pamuk ipliklerinden, bezayağı örgüsüyle yapılmış dokumaların genel adıdır. Boyama, ağartma, ve baskı için kullanılan ana kumaştır.

Kattun-Kaliko : Ham amerikan bezi (kaput bezi) çeşidi, renforseden daha ince, patiskadan daha kaba yapıdadır. Genellikle baskı ile desenlendirilerek kullanılır.

Patiska : Hafif, çok ince, bezayağı örgülü, yumuşak bir kumaştır. Orijinal keten olan bu kumaş, şimdi pamuk ya da karışımları veya yün ve karışımlarından yapılır.

İnce patiska : Bezayağı örgülü, ince yapılı, beyazlatılmış pamuklu kumaştır. Özellikle yorgan çarşafları ve yastık kılıfları için uygundur.

İsviçre patiskası : Adını aldığı üretici ülkeden bağımsız olarak çok ince iplikten yapılan pamuklu patiska kumaşlardır.

Plumetis : Benek veya serpilmiş küçük çiçek motifleri ile işlenmiş ufak desenli patiskadır.

Tüy geçmez patiska : İnce iplikle yüksek iplik sıklığı ve bezayağı örgü ile dokunmuş kumaştır. Tüylerin doldurulduğu yastık, yorgan, örtü vb. kumaşı olarak kullanılır.

Renforse : Bezayağı veya dimi örgüsüyle yapılan orta incelikteki bu kumaşlar, ham, boyanmış, ağartılmış ve baskılı olabilir.

Kreton : Genellikle hafif veya orta ağırlıkta üretilen, bezayağı örgülü, sık dokulu, pamuklu tip kumaştır. Genellikle fantezi desenlerle renklendirilir. Boyanmış, ağartılmış, kuvvetli, orta incelikteki iplerden oluşan pamuklu kumaşlardır.

Çarşaflık kumaş : Orta kalınlıkta pamuklu ipliklerden dokunan bezayağı veya dimi örgülü kumaş çeşididir. Özellikle yatakların, şilte ve yorganlarının kaplanmasında kullanılır.

Bolton çarşaflığı : Yüksek atkı sıklığına sahip olan 2/2 dimi örgülü çarşaflık kumaştır.

Broad kumaş : Bezayağı örgülü, hafif ancak sık dokunmuş ince iplikli kumaş tipidir. Hafif enine kabarıklıkları vardır. Parlak yüzeyli ve hafif poplini andırır.

Gazlı bez : Çok hafif, bezayağı örgülü, yumuşak tutumlu, pamuklu dokuma kumaşlardır. İplik sıklığı azdır. Çok açık ve gevşek yapısı vardır. Yaralar için tampon ve sargı bezi olarak kullanılır.

Gingam : Bezayağı örgülü, hafif pamuklu kumaştır. Boyalı ipliklerin veya beyaz ipliklerin ufak kareler ya da seyrek dar çizgiler oluşturduğu desenler, karekteristik özelliğidir.

Kraş : Orta ağırlıkta, bezayağı örgülü, kaba, pamuklu tip bu kumaş, düzgünsüz iplikler içerir. Perdelik, kadın ceketi ve kitap cilt bezi olarak kullanılır.

Lambrik : İyi kaliteli iplikten yapılmış hafif veya orta ağırlıkta, sık dokunmuş, bezayağı örgülü, pamuklu kumaştır.

Madampol : Yumuşak, sık dokulu, ince iplikli pamuklu bir dokuma kumaştır. Patiskanın inceliğine ulaşabilen bu kumaşlar, ince iç çamaşırları ve isviçre işlemelerinde zemin kumaşı olarak kullanılır.

Madras : Hafif yapılı ekoseli kumaşlardır. Yıkanınca renkleri akacak şeklide yapılır. Orijinal Hindistan Madras’ta üretilmiştir. Gömlek, kadın elbisesi vb. de kullanılır.

Muslin : Seyrek yapılı pamuklu kumaştır. Gevşek bükümlü iplikler, yumuşak bir tutum kazandırır. Model, manken ya da insan üzerinde orijinal patronları prova etmek ve tasarım düşüncelerini geliştirmek, denemek ve ara astarı vb. olarak kullanılır.

Nansuk, Hint patiskası : Gevşek veya yumuşak tutumlu olabilir. Opalden biraz daha ağırdır. Bluz, bebe giyimi vb. de kullanılır.

Osnaburg : Bu isim Osnaburg kentinden gelmektedir. Çok kaba düzgünsüz pamuk iplikleriyle yapılmaktadır.

Pamuk jorjet : Çözgüde ve atkıda çok yüksek bükümlü pamuk ipliklerinin kullanıldığı bezayağı örgülü bir kumaş çeşididir.

Peşkir : Orta ağırlıkta, kaba, pamuklu bir kumaş çeşididir.

Perkal : Sık dokunmuş genellikle mısır pamuğundan üretilen hafif, bezayağı örgülü, ince iplikli bir kumaş türüdür.

Poplin : Orta ağırlıkta bezayağı örgülü, klasik pamuklu kumaş türüdür. Genellikle düz renktir. Mont, yağmurluk, gömlek, pijama için kullanılır.

Seylanet: Ağırlık ve örgü bakımından karışım kumaşlar bölümünde incelenen seylan kumaşına benzeyen, fakat tamamen pamuk ipliğinden üretilen kumaş çeşididir.

Sirsaker : Hafif, pamuklu, renkli olarak dokunmuş kumaştır. Özellikle çizgili, bazen de ekose desen biçiminde kırışık ve düz bölümleri bulunan kumaştır. Kadın elbiseleri, spor ceketler vb. de kullanılır.

Şambri : Pamuklu ve iki renkli kumaştır. Genellikle renkli çözgü ve beyaz atkı iplikleri ile dokunur. Orijinal ekose desenlidir. Gömlek vb. de kullanılır.

Şilte bezi : Ağır, sağlam, sık dokunmuş pamuklu tip kumaş çeşididir. Genellikle çizgili ya da armür desenli olarak üretilir.

Vigan : Bezayağı örgülü, ham pamuklu olarak tanınan kumaş çeşididir.

Yelken bezi : Kalınca iplikten bezayağı örgülü ile yapıldığı için gözenekli bir havası olan, sağlam, dolgun bir yapıya sahip pamuklu kumaş çeşididir. Ceket, şort, yelken vb. de kullanılır.

tekstilsayfasi.blogspot.com