Bilkur Tekstil, merkezi Avustralya'da bulunan uluslararası belgelendirme kuruluşu TQCSI tarafından üretim yapan kuruluşlar arasında dünyada 'yılın en başarılı işletmesi' ödülüne layık görüldü.
BİLKUR İSO BİLKUR İSO-2Kahramanmaraş'ın önemli sanayi kuruluşları arasında yer alan Bilkur Tekstil, 2013 yılında ISO 9001-2008 toplam kalite yönetim sistemini uygulayan en iyi işletme ödülünü aldı. Dünya genelinde sekiz farklı kategoride yapılan ödüllendirmede Bilkur Tekstil, dünya genelinde üretim yapan kuruluşlar arasında ilk defa ödül alan kuruluş oldu. Ayrıca Avusturalya'daki TQCSI merkezi tarafından yapılan değerlendirme sonucuna göre Türkiye'de ödüle layık görülen üçüncü kuruluş olma başarısını gösterdi. TQCSI baş denetçisi Orhan Sevinir, sertifika ve plaketi Bilkur Tekstil İnsan Kaynakları Müdürü ve Kalite Yönetim Temsilcisi Bertan Bingöl'e düzenlenen törenle verdi.
Burada konuşan Bilkur Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Bildirici, ödüle layık görülmelerinin onur verici olduğunu söyledi. Türkiye'de bu ödülü alan üçüncü kurum olmanın ayrı bir gurur kaynağı olduğuna dikkat çeken Bingöl, bunun kendilerine büyük bir sorumluluk yüklediğini kaydetti. Bildirici, rehavete kapılmadan sistemi üst noktalara taşımak için daha çok çalışacaklarını belirtti. Kurumun 11 ağustos 2005 tarihinde İSO 9001 belgesi almaya hak kazandığını ifade eden Bildirici, geçen süreçte sistemi uygulamak için yoğun çaba sarf ettiklerini anlattı. Bildirici, "bundan oniki yıl önce üretime başlayan Bilkur Tekstil, 4 ton olan üretim kapasitesini 50 tona, istihdamını ise 40 kişiden 410'a çıkardı. Rakamlardan anlaşılacağı üzere önemli büyüme gerçekleştirdi. Büyüme hedefine ulaşmak için önceliğimiz kaliteli üretim ve müşteri memnuniyeti oldu. ISO 9001-2008 toplam kalite yönetim sisteminin temel felsefesi bu zaten. Bu bilinçle kurumun her alanında sistemi uygulayarak, müşteri odaklı çalışmayı ön planda tuttuk. Kaliteli üretim ve verimliliği arttırmak için sistemin ölçülebilirlik ve izlenebilirlik kavramlarına önem verdik. Süreçleri sistemin kuralları içerisinde dökümante ederek, anlaşır hale getirdik. Yazılı kurallar oluşturduk. Bu yönleriyle sistem, büyümenin önemli bir ayağını oluşturdu. Kaliteyi ve verimliliği sağlam temeller üzerine inşa ederken, sürekli hale getirdi. Sistemi uygulamaya devam ederek, daha yüksek hedeflere ulaşacağımıza inanıyorum."dedi.
Bu başarıda tüm çalışanların emeği olduğuna dikkat çeken Bildirici, "bu başarı bireysel değil, bir ekip işidir. Danışmanımız Yaşar Hançer, sistemin temel felsefesini anlatarak bizleri motive etti. Sistemin bilincini ve ekip ruhunu aşıladı. Çalışanlarımızın, sistemi kültür olarak benimsemesine katkı sağladı. Bu faktörler başarıda önemli etken oldu. Tüm personelimiz yoğun emek harcadı. Bu emeğin karşılığını bugün aldık. Bunun haklı gururunu yaşıyoruz. Bize bu onuru yaşatan tüm personelimizi kutluyorum. Ayrıca TQCSI yetkililerine ve yıllardır denetimlere katılarak bize yol gösteren baş denetçi Orhan Sevinir'e teşekkür ediyorum."şeklinde konuştu.
Baş denetçi Orhan Sevinir ise yaptığı konuşmada TQCSI olarak dünyanın her yerinde firmaları denetlediklerini belirtirken, Türkiye'den bir firmanın bu ödülü kazanmasının kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Dokuz yıldır Bilkur Tekstil'i denetlediklerini belirten Sevinir, "Bilkur Tekstil, toplam kalite yönetim sistemini uygulayan en iyi firmalarımızdan biri. Sistemi uygulamada son derece başarılı. Yaptığımız denetimlerden mutlu ayrılıyoruz. 2010 yılından beri firmaya ait bilgi ve belgeleri TQCSI merkezi ile paylaştık. Yaklaşık üç yıl süren değerlendirmenin ardından Türkiye'de sistemi en iyi uygulayan kuruluş oldu. Aynı zamanda bu başarı AACB, JAS-ANZ ve Uluslararası Akreditasyon Forumu (IAF) tarafından da tescillenmiş oldu. Dünyada sekiz farklı kategoride firmaya bu ödül verildi. Üretim yapan kuruluşlar kategorisinde Bilkur Tekstil kazandı. Bu alanda dünyada ödül alan ilk kuruluş oldu. Üretim yapan kuruluşların buna ulaşması çok zor. Bu haklı başarılarından dolayı kendilerini kutluyorum. Başarılarının devamını diliyorum."dedi.
Kahramanmaraş’ta örme kumaş boyama sektöründe 2002 yılında faaliyete başlayan Bilkur Tekstil Boya Ticaret ve Sanayi A.Ş.,başlangıçta 4 ton olan kapasitesini yapılan tesis, makine ve teknoloji yatırımlarıyla oniki yılda 50 tona yükseltti. Yine kuruluşunda 40 kişi olan istihdamı 400 kişiyi aşmış durumda.Makine parkurunu sürekli yenileyerek teknolojiyi yakından takip ediyor. Her yılın trend renklerinden oluşan talepleri modern laboratuarında deneyimli kadrosu tarafından çalışarak kumaşa yansıtıyor. İstenilen teknik detayları kumaşa uygulayarak kaliteyi üst noktaya taşıyor. Bunu yaparken çevre bilinciyle hareket ediyor. Günlük 2 bin ton olan arıtma tesisi kapasitesini 5 bin tona çıkararak atık suları arıtarak doğaya veriyor. Çevreye uyumlu boyar madde ve kimyasallar kullanmaya özen gösterirken, uluslararası kuruluşlar tarafından denetleniyor.
Modern çizgilerle tasarlanmış dünya standartlarında son teknolojiye sahip makinelerin kullanıldığı kalite kontrol laboratuarı ve renk laboratuarında hizmet veriyor. Ar-Ge birimi, ürün kalitesini arttırmak için çalışma içerisinde. Üretimin her aşaması proses kontrol birimi tarafından kontrol edilerek kayıt altına alıyor. Ham depodan mamul depoya kadar tüm süreç otomasyon ve barkod sistemi ile takip altında. Doğalgazdan elektrik üreten kojenerasyon sistemi kuran şirket, işletmenin enerji talebini kendi üretimiyle karşılıyor. Ayrıca enerji üretimi sırasında oluşan sıcak su ve buharı da işletmede kullanarak projeyi daha verimli hale getiriyor.
EDEAJANS.COM