Asgari ücretin 1.300 TL'ye çıkmasıyla kıdemlilerle yeni başlayan çalışanlar arasındaki ücret makasının kapanması patronları harekete geçirdi. Çalışanlar için kıdem zammı uygulamasını devreye alan şirket sahipleri, böylece işçiler arasındaki huzursuzluğun önüne geçti. Bu alanda ilk adımı atan sektörlerden biri de tekstil oldu. Geçtiğimiz gün Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TTSİS) ile Türk-İş'e bağlı Türkiye Tekstil Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinin en önemli maddelerinden birini kıdem zammı oluşturdu. Buna göre, TEKSİF üyesi işçilerin mevcut ücretleri artacak. İşyerinde 9'uncu yılını doldurana her yıl için 12, 10-15'inci yıl dahil her yıl için 15, 16 ve üzeri her yıl için brüt 20 TL kıdem zammı uygulandı. Böylece 7 yıl kıdemi olan işçilere 84, 12 yıl kıdemi olan işçilere 153, 20 yıllık kıdemi olan işçilere de 298 TL kıdem zammı verildi. Kıdem zammı uygulamasından 12 bin işçi yararlanıyor.
DİĞER SENDİKALAR DA GÖRÜŞÜYOR
TEKSİF'in yanı sıra Öz İplik-İş Sendikası ve DİSK'e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası da kıdem zammı istiyor. Öz İplik-İş'te 3 bin 500, Tekstil İşçileri Sendikası'nda ise bin işçi var. Öz İplik-İş Sendikası Başkanı Murat İnanç, 1-5 yıl arası kıdemliler için aylık 82, 6-10 yıl için 131 ve 10 yılın üzerinde kıdemi olan işçiler için aylık 164 TL kıdem zammı istediklerini açıkladı. Tekstil İşçileri Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Ergün İşeri ise, "Biz de 20 yıla kadar her sene için 17 TL kıdem zammı talep ettik" dedi.
İŞVEREN NE DİYOR?
Askeriyede bile var
Öztek Tekstil Y.K. Başkanı Yrd. Eşref Akın
Asgari ücretteki artıştan sonra fabrika içinde bazı huzursuzluklar oldu. Kıdemi olan çalışanlarla işe yeni başlayanlar arasındaki maaş farkı azaldı. Bunun önüne geçilmesi gerekiyordu. İşveren olarak biz de kıdem zammı uygulamasını devreye aldık. Askeriye de bile kıdem varken, işyerlerinde neden olmasın düşüncesiyle hareket ettik. Bizde 500 kişi çalışıyor. Herkes bu haktan yararlanacak.
HUZURSUZLUK GİDERİLDİ
Karsu Tekstil Y.K.Üyesi Nevzat Seyok
Asgari ücretteki artışla birlikte çalışanlar arasında maaş huzursuzluğu çıkmıştı. Bunun önüne geçmek için bu adım atıldı. Aslında şirket içindeki huzurun sağlanması için bu önemli bir gelişme oldu. Şimdi maaşlar dengelendi. Sanayici bu konuda elini taşın altına koydu. Bu gelişmelerle birlikte maliyetlerimiz arttı.
'HER İKİ TARAF DA ÖZVERİLİ'
Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Kayhanise, "Sözleşme, her iki kesimin de özverili çalışmaları sonucunda imzalandı. İşçiler yeni ücret zamlarına kavuştu" dedi. (Kaynak:Sabah)