Hangimiz çok beğendiği bir ürünü satın almadan önce kumaş etiketine bakar? Ya da kaçımız 'Hıımm yaz geldi o zaman organik kumaşlar satın almak daha sağlıklı' der. Alışveriş yaparken böyle düşünmeyiz. Ama hepimiz şunu biliyoruz öyle değil mi? Yazın serin, kışın sıcak tutan kumaşlar tercih edilir. 'Eee zaten firmalarda ona göre üretim yapıyor, bizim düşünmemize gerek yok' diyebilirsiniz. Üstelik günümüz teknolojisi sayesinde giysilerimizi yıkarken ve ütülerken bir düğme bizim yerimize düşünüp, tüm sorunları çözüyor. Uğraşmaya hiç gerek yok gibi geliyor, öyle değil mi? En iyisi kumaş seçimi konusuna, etikette milimetrik yazılmış oranlara pek de dikkat etmediğimizi baştan kabul etmek.
Kumaşları neden tanımalıyız?
Kumaşları tanımak bize ne sağlar bir düşünelim. En başta neye ne kadar para ödediğimizi bilmemize yardımcı olur. Örneğin rafta iken şöyle bir dokunup, ipek olduğunu düşündüğümüz için satın aldığımız bluzun, üzerimize giydiğimiz ve o çok terlediğimiz gün sentetik olduğunu anlayabiliriz. Ama artık çok geçtir.Kumaşı tanırsak, bakımını doğru yapar, ürünü ne sıklıkta yıkamamız gerektiğini öğreniriz. Bu da ürünün ömrünü uzatır.
Bazı kadınlar kumaş alıp diktirmeyi sever. Ancak, önce kumaşı alıp ardından terzisine koşan kadın, kumaşları yeterince tanımıyorsa, dergiden kestiği modeli göstererek, terziye 'Ben bunu istiyorum!' dediğinde, terzinin yanıtı büyük ihtimalle 'Bu kumaş bu modele uygun değil' olacaktır.Kısaca kumaşları tanımak hem alışverişi kolaylaştırır. Hem beklenmedik ve hoş olmayan sürprizlerle karşılaşma olasılığını azaltır hem de bütçenizi doğru yönetmenize yardımcı olur.
Yaptığımız hatalı kumaş seçimleri ve sonuçları
Pamuk:
Elimize yumuşak tuşeli gelen kumaşları pamuklu kumaş sanıp satın alabiliyoruz. Ürünün fiyatı da biraz yüksekse kumaş etiketine bakmaya hiç ihtiyaç duymuyoruz. Aldığımız ürün acaba gerçekten %100 pamuklu mu? %100 pamuklu kumaş her zaman yumuşak olmak zorunda değildir. Bazı pamuklu kumaşlara üretimde gördükleri yıkama işlemlerinde sert özellik kazandırılmış olabilir. Yeri gelmişken, pamuğa en yakın özellik gösteren kumaş Lyosel(Tencel) kumaştır.
Keten:
Satış elemanı bize bu ürün %100 keten veya % 100 ipek değinde dikkatimizi çeker. Model de güzel ise hemen satın almak isteriz, kaliteli olduğuna inanmışızdır bir kere. Oysa %100 keten olan ürün çok kullanışsızdır. Çok çabuk buruşur. Sürekli ütü ister. Yıkarsınız ütülersiniz, bu işlemi ne kadar çok tekrar ederseniz ürünü de o kadar yıpratmış olursunuz. Keten ürünü çamaşır makinesine atmak ömründen çalar. Sadece asarak kuruttuğunuzda iz bırakmadan kurur. Bu tip olumsuz özelliklerinden dolayı çoğu firma keten-sentetik karışımı veya keten-pamuk karışımı tasarımlar üretir. Keten seçimlerinde karışımlı ürünleri tercih etmenin işimizi kolaylaştıracağını bilmek gerekir.
İpek:
Gelelim ipekli kumaşa... %100 ipekli kumaş yırtılmaya ve kopmaya dayanıklı olur ama çok çabuk yanar. Nemi içinde barındırmaz. Terlerseniz hemen hata gösterir. Dikkat ettiyseniz tam da bu sebeple, yani ter lekelerini önlemek için ipekli modeller genelde bol kesim olur. İpekli kumaş çok çabuk solar. Güneş ışınları ipekli kumaşı sarartma eğilimindedir. İpek gömleğinizle çok sıcak bir havada uzun süre araba kullanırsanız, güneş ışınlarına maruz kalan gömleğin kol kısımlarında sararma oluştuğunu fark edebilirsiniz. Bu sararma kalıcıdır, yıkamakla geçmez çünkü kumaşın kimyasal özelliği ile ilgili bozulmadan kaynaklanır. Bu nedenle ipekli giysiler gece seçimleriniz için daha uygundur.
Şifon elbisenin dayanılmaz hafifliği
Serin yaz akşamlarında şifon elbiseler aklımızı başımızdan alır. Şifon kaliteli bir kumaşmış gibi algılanabilir oysa sadece incelik ve dökümlülük özelliği taşıyan bir dokuma çeşididir. Şifon kumaş sentetik de olabilir, ipek de. Sentetik şifonlar çok terletir, kaşındırır ve tende suni sertlik hissi yaratır. Bu yüzden şifon elbise almadan önce mutlaka kumaş etiketine bakmanız gerekir.
Gerçekten su geçirmez mi?
En çok yaptığımız hatalardan birini de trençkot alırken yaşarız. Trençkotların hepsinin su geçirmez özelliği olduğu yanılgısına kapılmışızdır bir kere, oysa sadece %100 sentetik kumaştan üretilen trençkotlar su geçirmez. Günümüzde trençkot çok tercih edilen bir parça olduğundan çeşitli kumaş alternatiflerinde üretiliyor. Pamuklu kumaşlar bile tercih edilebiliyor. Bu yüzden yağmurlu havalarda giymeyi planladığınız trençkotun etiketini kontrol etmenizde fayda var. Kapüşonunun olması sizi bu konuda yanıltmasın.
Kumaş ve model uyumu
Her kadın içinde rahat edeceği bir gece kıyafetinin olmasını ister. Gece kıyafetleri de genelde ipek, tafta, saten gibi kumaşlardan dikilir. Tafta kumaşın içinde ne kadar rahat edilebilir ki! Buna rağmen tafta gece elbiselerine ilgi yoğundur. Çünkü tafta hem özel günlerde ihtiyaç duyacağınız parlaklık özelliğini taşır hem de vücudunuzu sert tuşesi ile kaplayıp girinti ve çıkıntıları gizler.İpek, taftanın yarattığı etkiyi yaratmaz ama uzun boyluysanız size çok yakışacak yumuşak dökümlü, uçuşan elbise modelleri ipekli kumaşın yelpazesinde bulunur. İpek kendiliğinden hafif parlaktır ve hep asil durur.
Jarse elbise seçimlerinde yapılan hatalar da sık sık göze çarpar. Bazı kadınlar jarse elbiseleri çok sever bazıları da hiç tercih etmez. Jarse kumaşta en dikkat edilecek nokta, kumaşın verevine kesilmiş olmasıdır. Ancak tüm tasarım firmaları bu tip kesim uygulamaz. Satın aldığınız ürünlerde kesim özeliğini kontrol etmek zor olabilir. Fakat diktirmeyi planlıyorsanız, verevi hesap ederek kumaşı satın alabilirsiniz. Terzinize de kalıbı kumaşın verevine yerleştirmesini söyleyebilirsiniz. Bu sayede jarse kumaşın dökümünden ve esnekliğinden daha doğru şekilde yararlanmış olursunuz. Jarse kumaşlara degaje yakanın çok yakıştığını da belirtelim.
Çoğu zaman elbiselerimizin içine giydiğimiz astar bizi rahatsız edebiliyor. Bollaşarak giysinizin modelini bozmaması için astarlar sentetik kumaşlardan üretilir. Ancak teninize yapışan sentetik astarlar huzursuzluk hissi uyandırır. En sağlıklı seçimi, karışım kumaşlı astarlar ya da tencel kumaştan üretilen astarları tercih ederek yaparız. Raflardan satın aldığımız kıyafetlerin orijinal astarları genelde sert sentetik olduğundan, dolabınızda her giysinizle uyumlu 1-2 tane astar ya da iç elbise bulunmasında fayda vardır. Özel üretim astarları iç giyim firmalarından da temin edebilirsiniz.
womenist.net