Dokuma hazırlık aşamasında ilk işlem bobine sarımdır. Bu işlemde , çözgü ipliği olacak iplikler direkt olarak bobine sarılırlar. Ayrıca dokuma makinesinde atkı ipliği olarak ve çözgü makinesinin cağlıklarında kullanılacak iplikler sağılma kolaylığı olması açısından konik masura üzerine sarılırlar.
 
Bir iplik fabrikasında bobinleme işlemi eğirme işlemi ile beraber düşünülür ve çıktılar uyg bobinler halinde dokuma ve örme işletmelerine gönderilir. Entegre bir fabrikada ise bobinleme işlemi iplik ve dokuma bölümlerinin sınırında bulunur.
 

AUTOCONER 138 BOBİN MAKİNASI

 
Çapraz bobinin kalitesinde ;
 
  • Elektronik gözetimli iplik çalışması

 

  • Hassas gerdirme donanımı

     
  • Elektronik kontrollü iplik bağlamaları , splays veya düğüm

     
  • Kopma ve kops değişiminde bobinin frenlenerek yukarı doğru kaldırılması

 

Elektronik uzunluk ölçüm donanımı

Yüksek üretim ve düşük bobinleme maliyeti sağlamada;

  • Kademesiz ve merkezi 1500 m/min ‘ ya kadar ayarlanabilen bobin hızları

     
  •  Otomatik bobin değiştirme

     
  •  Hizmet ve gözetimi kolay iş yeri

     
  •  Elektronik bilgi toplama sistemi ‘informatör, sayesinde verimlilik ve kalite gözetimi , konularında kolaylık sağlar.

İplik koptuğunda yada kops boşaldığında bobin derhal barabandan ayrılır. Aynı anda baraban ve bobin frenlenir. Çapraz bobine ve ipliğe gösterilen bu özen , özellikle hassas materyal çalışılırken çok yararlı olmaktadır.

Kaliteli bir çapraz bobin oluşumunda optimal bobinleme iği geometrisi yanında , gerginlik tepe noktalarının oldukça az olduğu yeknesak bir gerginlik sağlayan ve son derece hassas çalışan gerdirme diski ve gerdirme pabucu gibi ilave gerdiricilerin de rolü vardır.

Trikotaj ipliği üretiminde , bağımsız olarak tahrik edilen Autoconer ‘ deki parafinör gerdiricileri , parafın halkasının yüksekliği ve ağırlığına bakmaksızın yeknesak bir parafın dağılımını garanti altına almaktadır.

Tekstil işletmesi Autoconer’ ini , çalıştığı ipliğin cinsine ve kendinden sonraki proseslerden gelen isteklere göre splayser otomatiği , balıkçı düğümü veya dokumacı düğümü ile donatabilir.

Splays Bağlama : Splays bağlama hemen hemen iplikle aynı görünümdedir. Mukavemeti ipliğin kendi dağılım sınırları içindedir.

Balıkçı Düğümü : Balıkçı düğümü ileri tekstil proseslerinde en dayanıklı düğüm olarak bilinir. Dezavantajı volümünün yüksek olmasıdır.

Dokumacı Düğümü : Dokumacı düğümü düşük volümlüdür , fakat mukavemeti sınırlıdır.

Bu makinelerde elektronik bir kontrol cihazı iplik bağlama yerini gözetir ve bu bölgedeki çift iplik , üstüpü ve kalın yer gibi hataları ortadan kaldırır.

Ayrıca makinede bulunan otomatik bobin değiştirici yüksek bir üretime olanak sağlar, çünkü dolan bobinler manuel değiştirmeyi beklemeyeceklerdir. Eğer otomatik çapraz bobin değiştirici çapraz bobinleri değiştirirse , 6 dakikalık tur zamanı ve 50 dakikalık bobin çalışma süresindeki üretim kazancı yaklaşık olarak %6 olmaktadır. İşçinin 15 min süren turlama zamanında ise üretim kazancı %15 ‘ e kadar ulaşmaktadır.

Makinelerde her ünitede , splayser veya düğüm arabasında , çapraz bobin değiştiricide ve masura taşıma donanımında muhtemel arızaları gösteren görülebilir yükseklikte sinyal lambaları bulunmaktadır.

forumlordum.net