Bursa Ticaret Ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından hazırlanan Tekstil ve Hazır Giyim Sektör Raporu kamuoyuna açıklandı.
BTSO meclis üyeleri ve komite temsilcileri, sektör temsilcileri, bürokratlar, akademisyenler ve ilgili sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımlarıyla oluşturulan konseyler, çalıştayların ardından proje ve yol haritalarını rapor haline getiriyor. İnşaat, enerji, ekonomik ilişkiler ve finans, Uzay, Havacılık ve Savunma Sektör Raporu’nu yayınlayan BTSO, son olarak Tekstil ve Hazır Giyim Sektör Raporu'nu BTSO Ekonomi dergisi ile kamuoyu ve sektörle paylaştı.
Tekstil ve Hazır Giyim Sektör Raporu ve Yerel Strateji’ raporunda ilk olarak BTSO Uluslararası Haksız Rekabet Koşulları ile Mücadele Birimi’nin kurulması amaçlanıyor. Bu birim ile şirketlerin uluslararası rekabette karşılaştıkları haksızlıkların ortak bir raporda toplanması, bakanlıklar nezdinde gerçekleştirilecek lobi amaçlı toplantılar ile ortak sorunlara çözümler bulunması hedefleniyor. Birimin, 2015 yılı son çeyreğinde kurulması için çalışmalara start verildi.
BURSA’YA TEKSTİL VE TEKNİK MÜKEMMELİYET MERKEZİ
BTSO Tekstil ve Hazır Giyim Konseyi’nin en önemli stratejik hedeflerinden birisi de raporda sektörün merkezi konumundaki Bursa’ya Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi’nin kurulması. BTSO, Kalkınma Bakanlığı ve BEBKA işbirliğinde yapılacak olan merkezin, 2015 yılı son çeyreğinde hayata geçirilmesi planlanıyor. 50 binin üzerinde istihdam oluşturan ‘Bebe ve Çocuk Hazır Giyim Sektörü’nün kümelenmesi de sektörel hedefler arasında yer alıyor. Son 20 yıl içinde önemli bir gelişme gösteren bebe ve çocuk giyim sektörüne yönelik kümelenme, BTSO öncülüğünde kurulacak. Kümelenmenin 2015 yılı 1. çeyreğinde oluşturulması amaçlanıyor.
Tekstil ve Hazır Giyim Sektör Raporunu değerlendiren BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, şehrin ortak aklını harekete geçiren en önemli çalışmaların başında BTSO sektörel konsey yapılanmasının geldiğini dile getirdi. Sektör konseylerinin kentin ve ülkenin 2023 hedefleri doğrultusunda raporlarını hazırladığını kaydeden Başkan Burkay, tekstil ve hazır giyim sektörlerinin oluşturduğu istihdam, üretim ve ihracat performansıyla Türkiye’nin olmazsa olmaz sektörlerinden birisi olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin 2013 yılında gerçekleştirdiği 152 milyar dolarlık ihracatından tekstil sektörünün 8,4 milyar dolar, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün de 17,3 milyar dolarlık pay aldığını hatırlatan Burkay, "Mevcut sorunlara rağmen katma değeri yüksek mallara olan talebin önümüzdeki yıllarda artış göstermesi beklenmektedir. Bu nedenle tekstil ve hazır giyim sektörlerimizi 2023 hedeflerine taşıyabilmemizin yolu, Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmadan geçiyor. Bu doğrultuda gerçekleştirilecek çalışmalarla belirlenen hedeflere ulaşacağımıza inanıyoruz." dedi.
haberler.com