Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Bu montlar çok akıllı

GİRİŞİMİCİLERİN üzerine kafa yordukları alanların başında giyilebilir teknolojiler yer alıyor. Google ve Levi’s gibi kendi alanlarındaki dev şirketler, bu alanda çalışmalarını kanıtlamak amacıyla akıllı bir ceket tanıtmıştı. Ancak Türkiye’deki girişimciler de devler şirketlerden geri kalır bir yanları olmadığını kanıtladı. Bu alanda harekete geçen Kadir Demircioğlu, Ömer Özgel ve Rahim Öner, ‘Thread In Motion’ adında bir girişim kurdu. Kumaşla üretilebilen ürünleri akıllandıran girişimin geliştirdikleri ilk ürünü akıllı mont ‘Skadi Jacket’ oldu. Akıllı telefonlar, bu montla cepten çıkarılmadan kullanılabiliyor.

TÜM KUMAŞLARA AKIL

İstanbul’da StartersHub’ın düzenlediği sunum gününde (Demo Day) tanıştığım girişimcilerin bu işe başlaması hikâyesi oldukça ilginç. İstanbul Maltepe’de küçük bir tekstil fabrikasına sahip olan Demircioğlu, aynı zamanda bir mekatronik (mekanik ve elektronik) mühendisi. Bu iki alanı birleştirerek inovatif ürünler geliştirmek isteyen Demircioğlu, startup hikâyelerini şu şekilde anlatıyor: “Yazılım ve pazarlama alanlarında uzman arkadaşımlarla bir ekip kurduk. Giysilerimizden koltuklarımıza kadar kumaş birçok alanda hayatımızın bir parçası. Biz de bu alanlarda kullanılan kumaşları akıllandırmaya karar verdik.” Geliştirdikleri teknolojiyle, kumaşın dokunmatik ekran gibi kullanılabildiğini ve akıllı telefonların kontrol edilebildiğini belirten Demircioğlu, “Bunun yanı sıra bir cüzdanı akıllandırarak, kredi kartı olmadan ödeme yapılmasını sağlayabiliyoruz. Bebeklerin ateşi çıktığında renk değiştiren tişört geliştirebiliyoruz. Veya uykunuzu analiz eden bir nevresim takımını üretebiliyoruz. Kısaca kumaşın olduğu her alanda akıllı çözümler sunabiliyoruz” dedi.

KOLU DOKUNMATİK EKRAN GİBİ

Thread In Motion ile geliştirdikleri teknolojiyi dünyaya gösterebilmek için ‘Skadi Jacket’ adında bir akıllı mont tasarladıklarını söyleyen Demircioğlu, şunları anlattı: “Skadi Jacket, aslında cep telefonunuzu kontrol etmenizi sağlayan bir mont olarak tasarlandı. Kol tarafının özel olarak dokunduğu mont, dokunmatik ekran gibi kullanılabiliyor. Hedef kitlemizde outdoor ve kayak meraklıları var. Mont üzerinden, müzik değiştirebildiğiniz, arama cevaplayabildiğiniz, arama yapabilirsiniz, hava durumu ve güncel haber bilgisine ulaşabilirsiniz, acil durumlarda ise gerekli haberleşmeleri sağlayabilirsiniz.” Skadi Jacket’in mart ayında kitlesel fonlama platformlarında satışa sunulacağını belirten Demircioğlu, “Planlarımız arasında eylül ayında montu satışa çıkarmak var” dedi.

SUDAN ORDUSUNUN ÜNİFORMASINI AKILLANDIRACAK

GELECEKTEKİ planlarından bahseden Demircioğlu, şunları anlattı: “Geliştirdiğimiz teknolojinin askeri alanda kullanımı için çalışmalarımız sürüyor. Önümüzdeki dönem için bu alana odaklanmış durumdayız. Şu anda Sudan ordusu için üniforma üreten bir şirketle anlaşmalarımızı tamamladık. Akıllı üniforma olarak ifade edebileceğimiz bu ürün için çalışmalarımız sürüyor. Aynı zamanda sağlık alanında çalışmalarımız mevcut.”

YURTDIŞINDAN BAŞARILI 3 GİRİŞİM

1- ALEXA VE ANDROİD KARIŞIMI

CLARITY adındaki ürün, Amazon’un sesli asistanı Alexa ile Android işletim sistemi bir araya getiriyor. Sesli asistanların aksine ürünün üzerinde dokunmatik bir ekran bulunuyor. Ürün şu anda ön siparişte.

2- GERİ BİLDİRİM TOPLUYOR

Girişimcilerin yol haritalarını oluşturmak için kullandıkları en iyi çözümlerin başında geri bildirim var. Canny ise geribildirim toplama ve yönetme işini kolaylaştırmak için aylık ücretleme modeliyle çalışıyor.

3- VR İÇİN GİYSİ TAKIMI

HARDLIGHT adındkai VR giysi takımı, özellikle oynanılan oyunlardaki gerçekçiliği arttırmak istiyor. Yelek biçiminde olan ürün, kullanıcıların üst vücut hareketlerinin sanal gerçeklik deneyimine aktarılmasını sağlıyor.

GİRİŞİMCİ ETKİNLİĞİ

UBER’E BİN DESTEĞİ KAP

Uber, Türkiye’deki girişim fikirlerini yatırımcılarla buluşturmak için UberPITCH’i sunuyor. Girişim fikrine sahip olan ve yatırımcılara anlatmak isteyenlerin 22 Mart’ta Uber uygulamasını açarak ‘UberPITCH’ aracını çağırması gerekiyor. Aracın içinde olan yatırımcı, 15 dakika boyunca girişimcilerin fikrini dinleyecek. Yatırımcı, dinlediği girişimler arasından en iyisini belirleyecek. 

YENİ DESTEK PROGRAMI

StartersHub, ‘StartersHub XO’ adıyla yeni bir girişim destek programını başlattı. Programi nesnelerin interneti (IoT), Büyük Veri (Big Data) ve Finansal Teknolojiler (FinTech) konularına odaklanıyor. 13 Mart itibariyle başlayacak programda girişimler, aylık hedeflerle gelişmelerini hızlandıracak ve sadece hedeflerini başarıyla tamamlayan girişimler bir sonraki aşamaya devam edebilecek. Yeni program İş Bankası, Microsoft, Intel ve Gedik Yatırım iş birliği ile yürütülüyor. Ayrıca Arçelik, Başakşehir Living Lab, Marsh, Acıbadem Sigorta, Munich Re, Cardtek ve iyzico da programa destek veren diğer firmalar.

HAFTANIN YATIRIMI

IUGO’YA 400 BİN DOLAR YATIRIM

TRAFİK kazalarını azaltma ve sürücülere yakıt tasarrufu sağlamak isteyen ‘IUGO’, Keiretsu Forum Türkiye Melek Yatırımcıları’ndan 400 bin Dolar değerinde melek yatırım aldı. Söz konusu yatırımda girişimin değerlemesi de 4.5 milyon dolara yükseldi. IUGO CEO’su Evren Özatay, “Gelişmiş iş zekası ve veri analizi çözümlerimizle, müşterilerimizin sahip olduğu araç filolarının sürüş güvenliğinin artmasına, yakıt tasarrufunu yakalamasına, araç kiralama bütçelerinin etkin kullanılmasına ve kazayla ilgili istenmeyen maliyetlerin azaltılmasına katkı sağlıyoruz” dedi.

GİRİŞİMCİLERE ÖNERİLER

SOYSAL’DAN 5 TAVSİYE

KOÇ Topluluğu çatısı altında yer alan buluş sahipleri ve girişimciler için yatırım ve çözüm organizasyonu şirketi Inventram’ın Genel Müdürü Cem Soysal, aynı zamanda Galata İş Melekleri’nden biri olarak girişimleri destekliyor. Soysal’ın girişimcilere önerileri şu şekilde:

1- GİRİŞİMCİ VE EKİBİ: Kendinize güvenin. Yaptığınız işe ve kendinize inanın. Tutkulu ve heyecanlı olun. İş başarısına, müşteriye ve satış geliri yaratmaya odaklanın. En önemlisi haftada minimum 100 saat çalışmaya hazır olun. Başarılı olmak böyle bir özveriyi gerektiriyor.

2- PROJE VE FİKİR: Şu sorulara cevap verilmesi gerekiyor: Projeler, kritik bir problemi adresliyor mu? İnovatif bir çözüm getiriyor mu? Rakipler için giriş bariyeri yüksek mi? Toplumun hayatı açısından farklılık yaratıyor mu, kolaylık sunuyor mu? Rekabet ortamı nedir? Maliyet avantajı getiriyor mu? Kitlelere ulaştırılabilir mi?

3- İYİ BİR İŞ PLANI: Şirketin planlarını ortaya koyan, bu planların nasıl gerçekleştirilebileceğini gösteren, yatırımcının değerlendirme yapabilmesi için gerekli sayısalları ve diğer bilgileri içeren tanıtıcı doküman niteliğindeki iş planınız kısa bir yönetici özeti ile başlamalıdır.

4- MÜŞTERİ YÖNETİMİ VE SATIŞ: Benim en önem verdiğim şey satış. Yaptığınız ürün satılıyorsa bir kıymet arz eder. Rafta kalıyorsa o ürünün bir anlamı yoktur.

5- DEĞERLEME VE FİNANSALLAR: En büyük tavsiyem ayaklarınızın yere basması. “Şirketimin değerini hemen 1 milyon TL olarak belirlemeliyim” şeklinde bir yaklaşım akılcı değil. İşin içine doğru yatırım ve destekler girdiğinde belli bir değere kavuşulabiliyor. hurriyet.com