Burdur Belediyesi Engelliler Dikiş-Nakış Atölyesi, kent merkezi ve Akdeniz Bölgesi firmalarından sipariş bekliyor.
Burdur Valiliği, Burdur Belediyesi, İŞ-Kur İl Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile eğitim okulu olarak açılan ve bir yıllık eğitimin ardından tekstil ürünleri üretimi yapan Burdur Engelliler Atölyesi, sipariş azlığı ve ilgisizlikten dolayı sıkıntılı günler geçiriyor. Kursta dikiş nakış yapmayı öğrenen 8 engelli vatandaş ile logo, nevresim, kırkyama gibi tekstil ürünleri ürettiklerini dile getiren Burdur Belediyesi Engelliler Dikiş-Nakış Atölyesi Usta Öğreticisi Naile Özkan, "2009'dan bu yana Engelliler Atölyesi'nde görev yapmaktayım. Bu atölye engelli arkadaşlarımıza eğitim atölyesi adı altında açılmıştı ve artık eğitim atölyesinden çıktık, para kazanır duruma geldik. Öğrencilerimiz çok güzel dikişler dikiyorlar, siparişler alıyoruz fakat bu bizi tatmin etmiyor. Yaptığımız işin bir bedeli olması gerekiyor" dedi.
PARA KAZANMAK İSTİYORLAR
Atölyede çalışan engelli vatandaşların emeklerinin karşılığını almak istediğini söyleyen usta Öğretici Naile Özkan, "Her işte çocuklarımız para kazanmak istiyor. Çalışıp, kendi emeklerinin karşılığını alan bireyler olduklarını ispatlamak istiyorlar ve bunu birilerinin görmesini, böyle bir atölyede, her konuma ses verecek, her türlü siparişi alıp iş yapabilecek konumdayız" diye konuştu.
4 tane otomatik dikiş makinesi, ovarlok makinesi, 12 nakış makinesi ile tekstil sektöründe yer almak istediklerini dile getiren Naile Özkan, "Okullara arma yapıyoruz, nevresimler dikiyoruz. İş önlükleri, pike kenarı kaplama, pike, kırkyamalar yapıyoruz. Buradaki öğrencilerimiz hiçbir zaman boş vakit harcamıyor. Herkes kendine göre iş üretmeye çalışıyor ama bunun bir bedeli olması gerekiyor. Bir desteğe ihtiyacımız var. Dışarıda herkes para kazanmak için çalışıyor ama biz de varız artık, yapabilecek kapasitedeyiz. Bizlere normal insanlardan biraz daha desteğe ihtiyacımız var" dedi.
Kamu, kurum ve kuruluşların siparişlerini beklediklerini dile getiren Naile Özkan, "Burası, Belediye Başkanlığımızın, Valiliğimizin, İş-Kur ve Halk Eğitim Merkezi'nin ortaklaşa kurduğu bir atölyedir. Bir proje üzerine kurulmuş olan bir atölyedir. Bu kadar emek harcanmış bir atölye, bu kadar yatırım yapılmış, bu kadar geleceğe hazırlamaya çalıştığımız çocuklarımızı evden çıkartmış, üretime yönelik bir şeyler yapmalarına imkan sağlanmış bir ortamda hiç kimsenin destek vermemesine çok üzülüyorum. Halk Eğitimin 6 aylık vermiş olduğu bir ücretle, yaptığımız 3-5 işle aile geçindiren çocuklarımız var. Kendi çabalarıyla hareket eden öğrencilerimiz var. Valiliğin bize çok destek vermesini isterdim. Bu işlerin yapılması için tabi ki maddi imkanları zorlamak değil ama üretim karşılığında, emeğimizin karşılığında para kazanmak istiyoruz. Bizim hedefimiz budur, çocuklarımıza yardımcı olmaktır. 8 öğrencimiz var şu anda burada, tabi hastalığından dolayı bazen gelemeyen öğrencilerimiz oluyor. Gelmek isteyen daha çok öğrencimiz yok ama para kazanmak istiyorlar. Onlarda biz kendi ayaklarımızın üzerinde durmak istiyoruz diyen insanlar. Yaşlarını almışlar, rehabilitasyon merkezi destek vermiyor artık. Bugüne kadar okul armaları siparişleri aldık, yelek siparişi alıp, şirket logoları dikiyoruz ama o da tatmin etmiyor. 560-100 tane işten bir yere kadar gidiyor daha fazlasına ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.
"ENGELLİLERİN HİÇBİR GELİRİ YOK"
Engelliler atölyesinin önceden İŞ-KUR tarafından desteklendiğini fakat şu anda engellilerin sadece yaptıkları işin parasını alabildiğini vurgulayan Naile Özkan, "Şu anda hiçbir gelirleri yok. Kendi yaptıkları işlerde bir şeyler almaya çalışıyorlar ama iş yapan para alıyor. Atölyemizin bir banka hesabı var. parayı o hesaba yatırıyoruz. Geriye kalan hiçbir şey yok. Bu konuda belediyenin düşüncesi nedir bilemiyorum. Projemiz var diyorlar, arkası gelmiyor. Hiçbir yerden bir destek görmüyoruz. Bütün büyüklerimizin desteğini bekliyoruz" diye konuştu.