Dünya devlerine tekstil satan Bursalı şirketler, bir ilke imza atarak güneş enerjisinden elektrik üreten kumaş geliştirdi. Korteks'in başı çektiği projeyle...
- Dünya tekstilinin amiral gemisi haline gelen Türkiye, inovatif anlamda da çığır açacak projelere imza atıyor. Özellikle yüksek teknolojide üretilen kumaşlarla, sektörün ana hedeflerinden katma değerli ihracat kalemleri gittikçe çoğalıyor. Tekstilin kalbi niteliğindeki Bursa'da başta Korteks olmak üzere bir grup firma, dünya çapında bir buluşa imza attı. Güneşten elektrik enerjisi üretebilen lif geliştiren şirketler, branda ya da çadır bezi üretiminde devrim yarattı. Bu lifler sayesinde kumaştan elektrik elde etmek de mümkün hale geldi.
Sahra çadırında kullanılacak
Sistem, özellikle teknik ve askeri alanlarda kullanılacak. Geliştirilen teknoloji sayesinde çadırlar kendi elektriğini hiçbir ek enerji kaynağına ihtiyaç duymadan üretebilecek. İstanbul Teknik Üniversitesi, Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi'nin desteklediği projeyle geliştirilen fotovoltaik kumaşlar sayesinde her mekanda elektrik üretilebilecek. Örneğin ordu ya da yardım organizasyonlarına gerekli olan sahra çadırlarının elektrik sorunu çözülmüş olacak. Çadır kumaşı güneşten aldığı enerjiyi elektriğe çevirebilecek.
Sırada kendi elektriğini üreten akıllı elbiseler olduğu belirtildi
Üretilen enerji, elbisenin belirli bir bölgesinde depolanacak ve cep telefonu şarjından elbise klimasına kadar birçok alanda kullanılabilecek. Uzmanlara göre fotovoltaik tekstiller teknoloji dünyasında yeni kapıları aralayacak.
Sistem nasıl çalışacak?
Polyester ipliğe nano boyutta kaplama yapabilecek özel cihazlar geliştirildi. Böylece çeşitli kimyasal madde ve yöntemler kullanılarak polyester lifler üzerinde fotovoltaik etki geliştirildi. Foto voltaik lifler kumaş ya da giysiler içerisine entegre edildi. Silikon esaslı güneş pillerine göre nispeten kolay yöntem ve daha ucuz malzemelerle geliştirilen bu liflerden iplik ve kumaş üretildi. Bu kumaşlar güneşten aldığı enerjiyi elektriğe çevirdi.
Orduda kullanım giderek artacak
Foto voltaik tekstil ürünleri askeri alanda uygulanmaya başladı. Özellikle elektrik kaynaklarından uzak yerlerde aylarca görev alan askeri personel tüm elektrik ihtiyacını fotovoltaik kumaşlardan elde edecek. Bu enerji, cihaz kullanımı ve ısınma soğutma sorunlarını da çözecek. İnce bir yapıya sahip olan ve istenildiği an katlanıp açılabilen bu kumaşların kullanımı da kolay.
Kaynak: Sabah
Teknokulis : http: //www.teknokulis.com