Ülkemizde tekstilin başkenti kabul edilen Bursa'nın önde gelen firmalarından olan Karkent Tekstil, bünyesinde oluşturduğu tekstil müzesiyle Bursa'nın dokuma tarihine ışık tutmakla birlikte, tekstilin yıllardır geçirdiği değişimi gözler önüne seriyor.
EZGİ KAYI - GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN
1980 yılından beri firmanın yönetim kurulu başkanı olarak görev yapan ve şu an çalışmalarını oğlu Onur Sayın ile birlikte yürüten Ali Sayın'la tekstilin durumu ve tekstil müzesi hakkında konuştuk.
YURT DIŞI SEYAHATLERİ İLHAM KAYNAĞI OLDU
Ağırlıklı olarak gömleklik ve etiketlik kumaş üreten ve 40 civarında ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Sayın, "Yaptığım yurt dışı seyahatlerinde fabrikaların içindeki müzeleri gördüm. Bizim de böyle bir uygulamayı hayata geçirebileceğimizi düşündüm, ufak çaplı da olsa geçmişten günümüze tekstil sektöründe kullanılan makineleri ve sektörün nereden nereye geldiğini göstermeye çalıştık, müzemiz misafirlerimiz tarafından oldukça ilgi görüyor" dedi.
"GENÇLERİMİZ TEKSTİL SEKTÖRÜNDEN UMUDUNU KESMEMELİ"
Tekstilin zaman içinde bazen yükselişte, bazı yıllar ise düşüşte olduğunu ancak kendisinin umudunu kaybetmediğini, sektörün daha da iyiye gideceğini düşündüğünü kaydeden Ali Sayın, Bursa'nın tekstilde lokomotif sektörlerden biri olduğunu düşündüğünü söyledi. Zaman zaman sıkıntılar olsa da gençlerin tekstil sektöründen umutlarını kesmemeleri gerektiğini ve geleceğin teknolojileriyle sektörü birleştirip çok iyi işler yapacaklarını umut ettiğini belirtti.
Bursa'nın dokuma tarihine ışık tutmakla birlikte, tekstilin yıllardır geçirdiği değişimi gözler önüne seren müzedeki parçaları anlatan Onur ve Ali Sayın; bu makinelerin sektörün bugüne gelmesinde çok emeği olduğunu ifade etti.
BURSA'DA ÜRETİLEN İLK YERLİ MAKİNELER
50 yıl ve daha fazla geçmişi olan, Bursa'nın kendi ürettiği yerli tekstil dokuma makinelerine yer verilen müzede ayrıca çok eski, kalın kumaş dikme makineleri, desen oluşturmada kullanılan ilk makinelerden parçalar bulunuyor.
Müzenin oldukça ilgi çektiğini yineleyen Sayın, misafirlerini ve müşterilerini burada ağırlamaktan keyif duyduklarını ve eski makinelerden günümüze bu gelişime şahit olmak isteyenlere kapılarının açık olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: BURSADA BUGÜN