Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü Çankaya Köşkü'nde ziyaret eden Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay ve yönetim kurulu üyelleri, 16 makro projenin detaylarını anlattı. BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Bursa'yı savunma sanayi ve uzay havacılık alanında Türkiye'nin merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini belirterek, "Amacamız ciddi bir altyapı oluşturmak. Geçtiğimiz günlerde uydumuz Kazakistan'dan uzaya gönderildi. Biz bu projemizle kendi uydumuzu kendi şehrimizden uzaya göndermeyi hedefliyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Bursa sanayisinden övgü ile söz ederken, "Bursa Sanayisi Türkiye Sanayisidir" diye konuştu.
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Meclis Başkanı Remzi Topuk ve Yönetim Kurulu Üyeleri İlker Duran, Cüneyt Şener, Aytuğ Onur, Emin Akça, Hasan Gürses, İsmail Kuş ve Nuri Körüstan’dan oluşan heyet Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü Çankaya Köşkü’nde ziyaret ettiler.
BTSO yönetiminin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, büyükşehirlerde Ticaret ve Sanayi Odaları’ndaki gençleşme ve değişimin açıkça görüldüğünü ifade etti. Şehirde seçkin, bilgili, vizyon sahibi insanların yaşaması için şehrin yaşanabilir olması gerektiğini belirten Gül, “Şehrin sahibi o kentin yaşayanları ve yönetenleridir. Ticaret ve sanayi odaları da bunların başındadır” dedi.
“BURSA’DAKİ GÜZELLİKLER BAŞKA BIR İLDE YOK”
Sanayi gelişmişliği sıralamasında Bursa’nın Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bursa sanayisi Türkiye sanayisidir. Otomotiv sektörünün geldiği seviye çok övünülecek bir seviye. Ancak bununla da yetinilmemeli. Bursa tekstil sektörünü de bırakamaz. Çünkü Bursa’daki tekstil oldukça nitelikli. Ancak daha da nitelikli hale gelmesi için çalışmaların devam ettirilmesi gerekir. Bursa teknolojiyi kullanma konusunda da oldukça başarılı bir kent. Türkiye’de teknolojinin en yoğun olarak kullanıldığı kent Bursa. Şimdi ise daha sofistike teknolojilere yönelmenin zamanı geldi. Hizmet sektörü de Bursa için vazgeçilemez durumda. Bu sektör Türkiye’de ancak bir kaç kentte gerçekleşebilir. Ulucamii’siyle, Uludağıyla, doğal güzellikleriyle Bursa bu sektörün olmazsa olmazlarından. Bu güzellikler başka bir ilde yok. Bu anlamda Bursa’nın bütün tarihini ve güzelliklerini korumak gerekir. Tarihi Çarşılar ve Hanlar Bölgesi’nin ticari potansiyelini ve tarihi dokusunu ortaya çıkararak Payitaht Çarşı Projesi’ni hemen hayata geçirmenizi arzu ederim”
BURSA SAVUNMA SANAYİ VE UZAY ŞEHRİ OLACAK
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e makro projelerden bahseden BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Bursa'nın savunma sanayi ve uzay havacılık alanında merkezi olacağını kaydederek, "Bu proje kapsamında önümüzdeki yıl Bursa’da üç meslek lisesinde uzay havacılık bölümü açılacak. Bu liseler Atatürk Endüstri Meslek Lisesi, Tophane Endüstri Meslek Lisesi ve Ovaakça Şarık Tara Endüstri Meslek Lisesi olarak belirlendi. Amacımız uzay havacılık alanında ciddi bir alt yapı oluşturmak. Gökmen, Türk Dil Kurumu'nda astronot anlamına geliyor. Daha geçtiğimiz günlerde uydumuz, Kazakistan’dan uzaya gönderildi. Biz bu projemizle kendi uydumuzu, kendi şehrimizden uzaya göndermeyi hedefliyoruz. Bu neden olmasın.” diye konuştu.
“ARTIK KENTLERİN REKABETİ VAR”
Türkiye’nin son zamanlardaki makro düzeyde kalkınması için şehirlerin öneminin arttığını belirten BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Artık kentlerin rekabeti var. Bugüne kadar yapılanlar çok başarılı. Ama gelecek hedeflerimiz için bunlar yeterli değil. Biz Bursa’nın sahip olduğu bilgi birikimini ve sanayisini göz önünde bulundurduk. İlk kez bizim yarışa girdiğimiz seçim döneminde projelerden konuşuldu” dedi.
Türkiye’nin çok önemli hedeflerinin bulunduğunu anlatan Burkay, dünyanın ilk on ekonomisinde hangi alanların öne çıktığını büyük bir titizlikle incelediklerini ifade etti. Türkiye’nin dünya ekonomileri sıralamasında ilk ona girmesi gerektiğinin de altını çizen Başkan Burkay, bu hedeflere ulaşmak için Bursa’nın itici güç konumunda olduğunu söyledi.
“KENTTE BİRLİK VE BERABERLİĞİ SAĞLADIK”
Yaklaşık on ay önce genç bir ekiple göreve geldiklerine değinen Burkay, “Arkadaşlarımızın hepsi kendi sektörlerinde çok başarılı. Göreve geldikten sonra kentte birlik ve beraberliği sağladık. Kentin ortak aklını harekete geçirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
PROJELER HIZ KESMİYOR
BTSO’nun yeni dönem hedefleri ve 16 makro proje hakkında da Cumhurbaşkanı Gül’e bilgi veren Başkan İbrahim Burkay konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bursa ihracatta ve dış ticarette öncelikli bir kent. Her yıl fuar ve etkinliklere katılmak için firmalarımızı yurt dışına götürüyoruz. ‘Gökmen’ projesiyle uzay ve savunma sanayinin başkenti olmak istiyoruz. Ayrıca ‘Payitaht Çarşı’ projesiyle de Tarihi Çarşılar ve Hanlar Bölgesi’nin turistik ve ekonomik potansiyeli yeniden ortaya çıkaracağız. Başta bu projeler olmak üzere tüm projeler yalnızca Bursa için değil, Türkiye için çok önemlidir.”
“HER ALANDA DEĞİŞİMİ HİSSETTİRMEK İSTİYORUZ”
BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk ise Cumhurbaşkanı Gül’e oda hakkında bilgiler verdi. Odanın 35 bine yakın üyesinin bulunduğunu belirten Meclis Başkanı Topuk, “Odamız yaklaşık 100 bin işverenin olduğu bir kurum. 128 meclis üyesinden oluşuyoruz. Her konu meclisimizde rahatlıkla görüşülebiliyor. Demokrasiyi işletmeye çalışıyor, her alanda değişimi hissettirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
BTSO heyeti ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü BTSO’nun 125’inci kuruluş yıldönümü için Bursa’ya davet etti.
malatyagercek.com