BTSO tarafından 2012 yılı ciro, ihracat ve istihdam gibi ekonomik göstergeler dikkate alınarak yapılan değerlendirmeye göre, OYAK Renault, kentin en büyük firması oldu 7 milyar 531 milyon lira ciro ile birinci olan OYAK Renault'u, TOFAŞ ile Bosch Sanayi ve Ticaret AŞ izledi BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay: "2012 yılında dünya ve Türkiye ekonomisindeki yavaşlama, firmalarımızın satış, ihracat, katma değer ve aktif büyümelerini sınırlandırmış, buna karşı firmalarımız karlılıklarını ve istihdamlarını artırmayı başarmışlardır"Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından geçen yılın ciro, ihracat ve istihdam gibi ekonomik göstergeleri dikkate alınarak yapılan "Bursa'daki 250 Büyük Firma Araştırması"nda, kentin en büyük firmasının, OYAK Renault olduğu belirlendi.
Oda Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (Osb) oda hizmet binasında düzenlediği basın toplantısında, ülkenin ihracatta ikinci, katma değer sıralamasında dördüncü kenti olan Bursa'nın 250 büyük firmasını tespit etmek amacıyla anket çalışması yaptıklarını söyledi.
Çalışma kapsamında firmaların 2012 yılındaki ciroları, brüt katma değerleri, öz sermaye toplamları, aktif toplamları, vergi öncesi dönem karları, ihracatları, ortalama çalışan sayıları ve üretimden satışlarının öğrenildiğini belirten Burkay, sıralamanın, net cirolar esas alınarak oluşturulduğunu vurguladı.
Araştırma sonuçlarıyla ortaya konulan verilerin, geçen yıl ulusal ve global ekonomilerdeki gelişmelerin etkisini de doğrudan yansıttığını dile getiren Burkay, şöyle devam etti:
"Dünya ekonomisi 2012'de yüzde 2,4 ile 2011 yılının ve beklentilerin altında büyümüş, dünya ticaretindeki büyüme ise yüzde 0,2'de kalmıştır. Gelişmiş ülkelerde yüksek işsizlik sürmüştür. Türkiye ekonomisi de hem dünya ekonomisindeki bu yavaşlamayla hem de uygulanan sıkılaştırma politikaları sonucu yüzde 2,2 oranında büyümüştür. İhracat yüzde 13 artmış, işsizlik ise yüzde 9,2'ye gerilemiştir. Bursa ekonomisi ise 2012 yılında yüzde 3,2 büyüme göstermiş, ihracat ise yüzde 4,9 gerilemiştir. İşsizlik oranı yüzde 7 olarak öngörülmektedir. Bursa'daki 250 Büyük Firma Araştırması, mevcut durum analizinin yanı sıra önümüzdeki döneme ilişkin önceliklerin belirlenmesinde de yol gösterici olmaktadır."
"En yüksek katma değeri yüzde 44,4 pay ile otomotiv sanayi üretti"
Burkay, Bursa'nın, Türkiye'nin en önemli sanayi merkezlerinden biri olduğunu anlattı.
Kentin, küresel pazarlara yönelik üretim kapasitesi ve rekabet gücüne de sahip olduğunu kaydeden Burkay, şöyle konuştu:
"Temel göstergeler içinde en iyi performans, yüzde 17,2 artan dönem karında görülmüştür. Üretimden satışlar ve ihracat ise gerileme gösteren iki gösterge olmuştur. İstihdam artışı da gerçekleşmiştir. Sıralama içinde sektörlere göre firma sayılarında da önemli gelişmeler yaşanmıştır. 250 içinde otomotiv ana ve yan sanayi, gıda, tarım hayvancılık, metal makine, enerji, elektrik ve elektronik ile nakliye ve ulaştırma sanayilerinde firma sayıları artmıştır. Tekstil ve konfeksiyon sanayisi, kimya sanayileriyle ağaç orman ürünleri mobilya sanayilerinde firma sayıları azalmıştır. İnşaat, plastik kauçuk ve çimento sanayilerinin firma sayısı değişmemiştir. Sektörlerin yarattığı katma değer ve değişimler, diğer önemli bir göstergedir. 2012 yılında 250 firma içinde en yüksek katma değeri yüzde 44,4 pay ile otomotiv sanayi üretmiştir. Gıda tarım hayvancılık sektörü yüzde 16 payı ile ikinci sıraya yükselmiştir. Tekstil ve konfeksiyon sektörünün yarattığı katma değer payı yüzde 15,4'tür. Makine-metal sanayi yüzde 10 payı ile en çok katma değer yaratan dördüncü sektördür. Sınırlanan performanslarına rağmen Bursalı firmaların karlılık göstergeleri iyileşmiştir. Mutlak karlar, kar eden firma sayısı ve karlılık oranı artmıştır. Firmalar etkinlik, verimlilik ve risk yönetimleriyle karlılıklarını artırma başarısı göstermişlerdir."
Sektörler itibarıyla en yüksek ciro artışlarının enerji-elektrik-elektronik, nakliye-ulaştırma ile gıda tarım hayvancılık sektörlerinde olduğunu belirten Burkay, mutlak karların, sektörler arasında önemli dalgalanma gösterdiğini, en yüksek karlılık oranlarının turizm, gıda tarım hayvancılık ve inşaat sektöründe elde edildiğini bildirdi.
"Karlılık ve istihdam arttı"
Burkay, 2012 yılına ait listeye 28 yeni firmanın girdiği bilgisini vererek, 2011 yılı listesine giriş yapan yeni firma sayısının 33 olduğunu hatırlattı.
Geçen yıla ilişkin listeye yeni giren firmaların cirolarının 4,5 milyar lira ile toplam cironun yüzde 8,3'üne karşılık geldiğini anlatan Burkay, şunları kaydetti:
"2012 yılında dünya ve Türkiye ekonomisindeki yavaşlama, firmalarımızın satış, ihracat, katma değer ve aktif büyümelerini sınırlandırmış, buna karşı firmalarımız karlılıklarını ve istihdamlarını artırmayı başarmışlardır. Ayrıca 250 büyük firmanın ekonomideki önemli yavaşlamaya rağmen istihdam artışını sürdürmesi geleceğe dair umut vermektedir. 2013 yılında ise ekonomik büyümede ve ihracatta özellikle temmuz ayında bir toparlanma yaşanmış olmasıyla birlikte dünya pazarlarındaki talep daralması devam etmektedir. Yaratılan katma değerin mutlak olarak artması sevindiricidir ancak yaratılan katma değerin toplam satışlara oranı son 5 yıldır aynı kalmaktadır. Bu da firmaların ve Bursa ekonomisinin katma değer yapısının aynı kaldığını ve katma değer yaratma gücünün değişmediğini göstermektedir. Böylece yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli üretimin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Tüm bu sonuçlar kısa-orta vadede firmalarımızın ve sektörlerimizin yüksek katma değer ve yüksek teknolojiye odaklanma, ihracatta ise rekabet gücü ile ürün ve pazar çeşitliliğini arttırma ihtiyacımızı ortaya koymaktadır."
"Bursa büyürse Türkiye büyür" anlayışıyla Bursa'yı yalnızca bölgede ve Türkiye'de değil, dünyada farklı kılacak ortak bir gelecek projesi için çalıştıklarını ifade eden Burkay, BTSO'yu uzmanlık merkezi haline getirecek yeni bir kurumsal kimlikle önemli adımlar attıklarını bildirdi.
"Dış ticaretimiz olumsuz etkileniyor"
Burkay, bir gazetecinin sorusu üzerine, Türkiye'nin geçmişte krizlerle anıldığını, bugün ise dünyanın başka ülkelerinin bu süreçleri yaşadığını dile getirdi.
Dünyada birçok bölgede artık çok sık aralıklarla sadece ekonomik değil, siyasi anlamda da krizler oluştuğuna ve Türkiye'nin, coğrafi konumu dolayısıyla çevresindeki ülkelerde yaşanan sorunlardan etkilendiğini anlatan Burkay, "Özellikle 'Arap Baharı' ve 'Turuncu Devrim' dediğimiz bu gelişmeler, maalesef halen bu ülkelerde istikrarın sağlanamaması ve demokrasinin gerçek anlamda hayata geçmemesi sonucu ekonomik anlamda bu ülkelerle gerçekleştirmiş olduğumuz dış ticaretimiz de olumsuz etkileniyor. Bu anlamda özellikle Bursa özelinde pazar, ürün çeşitlenmesinin sanayi, ihracat için olmazsa olmazlardan biri olduğunu düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Başka bir gazetecinin, "Bursa'nın gelişmiş sanayisi ve markalarına rağmen, Bursaspor'a forma reklamı veren bir firma bulunmadığını" hatırlatması üzerine Burkay, yeşil-beyazlı kulübün, Türkiye'nin şampiyonluk yaşamış en büyük 5 kulübünden biri olduğunu vurguladı. Dolayısıyla şampiyon olmuş diğer kulüplere verilen imkanların Bursaspor'a da sağlanması gerektiğini dile getiren Burkay, "Bire bir şahidim, görüşmeler yapıldı. Önümüzdeki günlerde öyle tahmin ediyorum ki Bursaspor, 5'inci büyük olmasına yakışır reklamı da alacaktır. Bunu almak zorunda" ifadesini kullandı.
Burkay, döviz kurlarındaki artışlara da değinerek, bunun ihracatçıların işine yarayacak gibi algılandığını ancak asıl taleplerinin, istikrarlı ve dengeli bir kur seviyesi olduğunu sözlerine ekledi.
Listedeki ilk 10 firma
"Bursa'daki 250 Büyük Firma Araştırması"na göre, 2012 yılı ciroları itibarıyla ilk 10 firma şöyle:
Firma Ciro (TL) 1. Oyak Renault Otomobil Fabrikaları AŞ 7.531.936.333 2. Tofaş Türk Otomobil Fabrikaları AŞ 6.916.761.426 3. Bosch Sanayi ve Ticaret AŞ 1.992.474.543 4. Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ 1.970.518.870 5. Borçelik Çelik Sanayi Ticaret AŞ 1.939.329.106 6. Sütaş Süt Ürünleri AŞ 1.326.184.466 7. Bursa Eczacılar Dağıtım Koop 794.945.426 8. Türk Prysmian Kablo ve Sis. AŞ 696.092.098 9. Gemlik Gübre Sanayi AŞ 639.211.726 10. Özdilek AVM ve Tekstil San. AŞ 610.655.452 - Bursa
(AA)