Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Buser Baskı Makinesinde Baskı İşlemi Nasıldır?

 

Bu yöntemde, kumaşın basılmak üzere yayıldığı, kauçuk veya plastik kaplanmış geniş bir bant üzerinde baskı yapılmaktadır. Baskı bölümünün uzunluğu 14-30 metre olabilir. Baskı için kumaş blanket (bant) üzerine yapıştırılır. Bu işlem belirli aralıklarla duran bir işlemdir, kesiksiz değildir, yarı kesikli bir işlemdir. Şablon blanket ilerlerken kalkar, bu durumda blanket şablona doğru hareket eder ve raklenin sıyırma işlemi için durur. Bu esnada şablon aşağı inerek baskıya hazır hale geçer. Sıyırma işleminden sonra kumaş, diğer şablon çerçevesine doğru hareket eder. Bu işlem periyodiktir. Kumaş her raportta durur, şablon iner ve rakle çekilir, şablon kalkar ve kumaş bir sonraki raporta doğru böylece hareket eder. Sonsuz olarak hareket eden blanket, kumaşı düzgün olarak taşımak zorundadır, hareket esnasında sağa sola kayma yapmaması gerekir. Blanketin yıkama ve kurutma esnasında zarar görmemesi çok önemlidir. En küçük bir blanket hatası, baskı hatalarına yol açacaktır.
 
Rakle ağzının yapısı, raklenin şablon yüzeyi ile yaptığı açı, baskı pastasının kumaşa aktarımı açısından çok önemlidir. Rakle çekimi ve şablonların hareketi tamamen otomatik olarak gerçekleşmektedir. Rakle bekleme sisteminde; bir renk için iki kez rakle çekilirken, diğer renk için bir kez rakle çekilebilir. Bu, geniş yüzeyli desen renkleri için daha fazla pat aktarımı sağlar. Raklenin hareketi de desen raport boyuna bağlı olarak ayarlanır. Bunarakle raport ayarı denir. Rakle raport ayarı desen raport ayarına bağlı olarak yapılır.
 
Otomasyon sayesinde; şablonların iniş kalkışı, rakle çekimi, rakle çekim sayısı, rakle basıncı, rakle çekim hızı, rakle çekim uzunluğu, rakle eğim ayarı, şablonların iniş kalkış hareketlerine göre kumaş hızının ayarı gibi birçok fonksiyon otomatik olarak gerçekleştirilmektedir.
 
Raport ayarı baskıda en hassas noktadır ve ne kadar hassas ayarlanırsa sonuç o kadar hatasız olur. Raport mesafeleri hassas ayarlanmadığı taktirde, enine renksiz çizgiler oluşabilir. Üretim hızı raport boyuna bağlı olarak saatte 700-1200 metredir. Raport boyu arttıkça üretim hızı artar. 180 cm raport boyunda teorik olarak 1600-1800 metre/saat hıza erişen makineler vardır. Basılabilecek renk sayısı genellikle 6-12 arası en fazla 20’dir. Renk sayısı baskı hızını etkilemez, raport boyu etkiler, çüknü kumaşın ilerleme hızı raport boyuna bağlıdır.
tekstilteknik.com