Geçen yıl 65 milyar dolar olan cari açığı, enerjiden sonra 25.4 milyar dolarlık eksi dengeyle makine sektörü patlattı. Tekstil ve konfeksiyon sektörü ise 15 milyar dolarlık fazlayla açığı düşürdü.
Türkiye’nin en büyük problemi olarak gösterilen cari işlemler açığı, geçen yıl 65 milyar dolara ulaştı. Bu rakamda en büyük fatura enerji ithalatından kaynaklanıyor.
Enerjinin yanında bazı sektörlerdeki yüksek ithalat da, cari dengeyi olumsuz etkileyen faktörler arasında bulunuyor. Örneğin makine sektörü, geçen yıl 22.5 milyar dolarlık ihracat yaparken, 47.9 milyar dolarlık ithalata imza attı.
Kurtarıcı sektör
Enerjiden sonra en büyük ithalat kalemine sahip olan makine sektörü 25.4 milyar dolarlık açıkla cari dengeyi bozarken, tekstil ve konfeksiyon sektörü tek başına 15 milyar dolarlık cari fazla vererek açığın daha da büyümesine engel oldu.
Toplamda 27.8 milyar dolarlık ihracat, 12.5 milyar dolarlık ithalat yapan tekstil sektörü, böylece 15 milyar dolarlık fazlayla ekonominin yıldız sektörü haline geldi. Sektörler karşılaştırıldığında tekstili 3.8 milyar dolarlık cari fazlayla gıda sektörü izledi. En çok cari açık veren sektörler sıralamasında ise makine sanayiini kimya sanayii izledi ve 13.6 milyar dolarlık açık verdi. Otomotiv ise 1.6 milyar dolarlık açıkla üçüncü oldu. Otomotiv, geçen yıl 19 milyar dolayında ihracata imza atarken, 20.6 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi.
Başarıyı yerli entegre üretim sağlıyor
Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası Başkanı Muharrem Kayhan ise şu bilgileri verdi: “Başarımız, tekstilin yerli ve tam entegre sisteme dayalı üretim modelinden kaynaklanıyor. Bu modelin en önemli yanı, üretimin TL’ye dayandırılarak döviz yükselişlerinde şirketlerin zarar görmesini engellemesidir.” Sektöre getirilen ithalatı zorlaştırıcı tedbirlerin de etkisinin çok olumlu olduğunu kaydeden Kayhan, “cari açık dostu” olan tekstilin son 2-3 yılda Ar - Ge ağırlıklı 16 milyar liralık yatırım yaptığını, 100 bin ek istihdamla Türkiye’nin en yaygın ve verimli sektörü olduğunu söyledi. Kayhan ayrıca tekstilin, dövizdeki yükselişi fırsata çevirebileceğini de ifade etti.
Fabrikaların makineleri dışarıdan geliyor
Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, sektörün enerjiden sonra ikinci büyük açık vermesinin nedenini şöyle anlattı: “Tekstil, kimya ve tüm fabrikaların makineleri dışarıdan getiriliyor. 10 yıldır bu tehlikeli gidişi söylüyorum. Makine, stratejik sektör ilan edildi, ancak henüz bir şey yapılmadı. Bizler, taşeronluk yapıyoruz. İhracatımızın yüzde 80’ini orta ve alt teknolojik ürünler oluşturuyor.” Dalgakıran, ayrıca sektörde yetişmiş insan kaynağı açığı olduğunu da vurgularken, makine sanayiinde 14 milyar dolarlık ihracat yapma nüvesi olduğunu, bunun geliştirilmesiyle atağa geçilebileceğini sözlerine ekledi.
PERİHAN ÇAKIROĞLU - BUGÜN GAZETESİ