Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Cari açığın koruyucu sektörü tekstil

Geçen yıl 65 milyar dolar olan cari açığı, enerjiden sonra 25.4 milyar dolarlık eksi dengeyle makine sektörü patlattı. Tekstil ve konfeksiyon sektörü ise 15 milyar dolarlık fazlayla açığı düşürdü.

Türkiye’nin en büyük problemi olarak gösterilen cari işlemler açığı, geçen yıl 65 milyar dolara ulaştı. Bu rakamda en büyük fatura enerji ithalatından kaynaklanıyor.
 
Enerjinin yanında bazı sektörlerdeki yüksek ithalat da, cari dengeyi olumsuz etkileyen faktörler arasında bulunuyor. Örneğin makine sektörü, geçen yıl 22.5 milyar dolarlık ihracat yaparken, 47.9 milyar dolarlık ithalata imza attı.
 
Kurtarıcı sektör
 
Enerjiden sonra en büyük ithalat kalemine sahip olan makine sektörü 25.4 milyar dolarlık açıkla cari dengeyi bozarken, tekstil ve konfeksiyon sektörü tek başına 15 milyar dolarlık cari fazla vererek açığın daha da büyümesine engel oldu.
 
Toplamda 27.8 milyar dolarlık ihracat, 12.5 milyar dolarlık ithalat yapan tekstil sektörü, böylece 15 milyar dolarlık fazlayla ekonominin yıldız sektörü haline geldi. Sektörler karşılaştırıldığında tekstili 3.8 milyar dolarlık cari fazlayla gıda sektörü izledi. En çok cari açık veren sektörler sıralamasında ise makine sanayiini kimya sanayii izledi ve 13.6 milyar dolarlık açık verdi. Otomotiv ise 1.6 milyar dolarlık açıkla üçüncü oldu. Otomotiv, geçen yıl 19 milyar dolayında ihracata imza atarken, 20.6 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi.
Başarıyı yerli entegre üretim sağlıyor
 
Tür­ki­ye Teks­til Sa­na­yi­i İş­ve­ren­le­ri Sen­di­ka­sı Baş­ka­nı Mu­har­rem Kay­han ise şu bilgileri verdi: “Ba­şa­rımız, teks­ti­lin yer­li ve tam en­teg­re sis­te­me da­ya­lı üre­tim mo­de­lin­den kay­nak­la­nı­yor. Bu mo­de­lin en önem­li ya­nı, üre­ti­min TL’­ye da­yan­dı­rı­la­rak dö­viz yük­se­liş­le­rin­de şir­ket­le­rin za­rar gör­me­si­ni en­gel­le­me­si­di­r.” Sek­tö­re ge­ti­ri­len it­ha­la­tı zor­laş­tı­rı­cı ted­bir­le­rin de et­ki­si­nin çok olum­lu ol­du­ğu­nu kay­de­den Kay­han, “ca­ri açık dos­tu­” olan teks­ti­lin son 2-3 yıl­da Ar - Ge ağır­lık­lı 16 mil­yar li­ra­lık ya­tı­rım yap­tı­ğı­nı, 100 bin ek is­tih­dam­la Tür­ki­ye­’nin en yay­gın ve ve­rim­li sek­tö­rü ol­du­ğu­nu söy­le­di. Kayhan ayrıca teks­ti­lin, dö­viz­de­ki yük­se­li­şi fır­sa­ta çe­vi­re­bi­le­ce­ği­ni de ifa­de etti.
 
Fabrikaların makineleri dışarıdan geliyor
 
Ma­ki­ne İh­ra­cat­çı­la­rı Bir­li­ği Baş­ka­nı Ad­nan Dal­ga­kı­ran, sektörün enerji­den son­ra ikin­ci bü­yük açık ver­me­si­nin ne­de­ni­ni şöy­le an­lat­tı: “Teks­til, kim­ya ve tüm fab­ri­ka­la­rın ma­ki­ne­le­ri dı­şa­rı­dan ge­ti­ri­li­yor. 10 yıl­dır bu teh­li­ke­li gi­di­şi söy­lü­yorum. Ma­ki­ne, stra­te­jik sek­tör ilan edil­di, an­cak he­nüz bir şey ya­pıl­ma­dı. Biz­ler, ta­şe­ron­luk ya­pı­yo­ruz. İh­ra­ca­tı­mı­zın yüz­de 80’i­ni or­ta ve alt tek­no­lo­jik ürün­ler oluş­tu­ru­yor.” Dal­ga­kı­ran, ay­rı­ca sek­tör­de ye­tiş­miş in­san kay­na­ğı açı­ğı ol­du­ğu­nu da vur­gu­lar­ken, ma­ki­ne sa­na­yi­in­de 14 mil­yar do­lar­lık ih­ra­cat yap­ma nü­ve­si ol­du­ğu­nu, bu­nun ge­liş­ti­ril­me­siy­le ata­ğa ge­çi­le­bi­le­ce­ği­ni söz­le­ri­ne ek­le­di. 
 
PERİHAN ÇAKIROĞLU - BUGÜN GAZETESİ