Nişantaşı'ndaki mağazasında her zevke özel houte couture tasarımlara imza atan Sevinç Bilgin, terziliğin ilk kuralı olan ceket dikmenin püf noktalarını anlattı. İyi bir terzinin iyi bir ceket dikebilmesi gerekliliğini savunan Bilgin, kadınlara bedene göre ceket tercihleri hakkında tavsiyelerde de bulundu.
Vücut hatları göz önüne alınıp ceketin boyu, modeli ve kullanılacak kumaşın cinsi belirlenerek cekete başlanmalı.
Ceket dikiminde sırt genişliği çok önemli. Pozu ve sırt genişliği kolun rahat hareket edebilmesi için iyi ayarlanmalı. Aynı zamanda yakanın düzgün ayarlanması, arkaya kaçmaması için düzgün oyulması gerekir.
Bir ceketin, giyildiğinde rahat ve vücudu ikinci bir deri gibi sarabilmesi için kupları çok iyi olmalıdır. Vücut orantısı göz önüne alınmalı.
Ceketteki cepler el genişliğine göre ayarlanmalı böylece, ceplerdeki deformasyon kaldırılmalı.
Düğme ve ilik çok önemli detaylar. Düğmeler, ilikler açıldıktan sonra dikilmeli. Bu kaliteli bir dikişin en önemli işareti.
Her zaman rahatlıkla giyilebilen ceket için, kollar başparmağının başlangıç noktasına kadar uzun olmalıdır.
Kolun beden ile birleştiği yerde bulunan dikiş izi, omuzun dış kenarlarından geçmelidir.
Ceketin önünü kapalı kullanmasanız bile düğmelerini ilikleyerek duruşunu kontrol etmelisiniz. Böylelikle potluk ya da esneme olmadığını kontrol etmiş olursunuz.
Ceketinizi teslim almadan önce, giyip kollarınızı başınızın üstüne doğru kaldırıp, öne uzatın. Bu hareketleri yaparken iyi dikilmiş bir ceket sizinle birlikte hareket eder. İyi bir ceket asla sizi çekmemeli ya da kat kat toplanmamalı.
İri göğüslü kadınlar, kruvaze ceketler yerine V yakalı ya da erkek yaka ceketleri tercih etmeli. Bu tarz ceketler vücudu toparlar ve üzerinizde çok daha zarif durur.
Ceket boyları baseni kesen boyda olursa tüm vücut tiplerine uygun olur. Ceket boyu tamamen bir tercih konusudur. Klasik bir ceket kalça boyundadır ama vücut yapısı ya da kişisel tercihinize göre ayarlanabilir.
womenist.net